SENANG CARI

30 April 2010

dimana kau air????.....

salam...
adoi!!!!!....panas hari ni...elok untuk menjemur kain.tapi air takde.cemana nak basuh??

pagi2 td my sis call tanya kt rumah ada air tak.sekali g check kt bathroom...setitik pun tak keluar..grrr......!!!!!...takde letrik ok lg.takde air takleh tahan maaa....
sib baik mmg ada simpan dlm bekas sikit.bolehla buat basahkan badan.
hbby & anak2 yg besar tak mandi sampai tghari..nabila??hehe...kakak dia mandikan dgn air dlm botol dlm peti ais..takut gatal kalau tak tukar pampers katanya..belasah jelah dik oi..

kt ofis call SADA (sy air darul aman).katanya problem TNB semalam..ada kerosakan elektrik so air takleh masuk tangki..now dah ok.air tgh disalurkan...sedapa hati gak dengar.

by lunch time still kering.balik angkut budak2 bawa rumah MIL kat fasa 4..sekali situ pun takde air..angkut plk ke rumah arwah abah...samapi2 makcik kata 'sini setitik pun takdak'....alahai....cemana ni???nak g tupah mesti org berderet ambik air kat situ..malas nak tunggu.ada kerja nak kena settle..so terus ke town buat kerja dulu..

balik tu g rumah pengasuh nabila.dia takde balik pahang.rumah kosong...ambik kunci from mak sedara dia then g masuk jer.rumah kg ok jg.ada kolah besar.guna air tu ja utk mandi sorang sikit.yelah...takkan nak habiskan air kt umah org kan...ada sikit air mengalir kt paip sinki.bolehla buat basuh botol nabila.then tadah sikit buat stok emergency.

kt ofis mmg ada tangki tp air tak banyak..cukup utk emergency & ambik air sembahyang jer.kot dibuat mandi manda kering cepatla tangki tu.

google pic
dah 4.30pm...air tak sampai lg...huhuhu...

p/s:takde org nak teka ke entry semalam?ada hadiah betul tau.


29 April 2010

esok adalah....

TOMORROW IS......
*
*
*
*
TOMORROW IS......
*
*
TOMORROW IS......
*
*
TOMORROW IS......
*
*
*
HEHEHE...........
        
orang pertama dgn jawapan yg tepat bg sambungan ayat pendek tu akan dapat hadiah...
serius ni...!!!!

alhamdulillah.....

salam...
alhamdulillahhhh....kenyang dah..pukul 6.30 ptg baru makan...macam la sibuk sgt..hihihi..lunch hour tak teringin pun nak makan.sekali dah masuk keja ambik ko...kelaparan..padan muka aku.

this is my lunch + dinner......nasi goreng pattaya
sib baik sempat makan tanpa gangguan.leceh kalau makan kena stop2 nie...hilang taste.ingat lg masa houseman kat klang dulu..nak makan pun susah.esp masa kat medical ward.sibuk manjang.kadang p balun food dr on call walaupun masa tu tak on call..hehehe.kantin jauh.perut lapar.kerja banyak...abis tu apa pilihan yg ada?rembat jelah kan...

ada satu pagi tu saya tak sempat breakfast (selalu cm tu).dah abis round sendiri, bos tak sampai lg...mmg lapar tahap giler dah.nak turun kantin mmg cari nahas ler..tgk kt pantry ada roti patient yg lebih..roti sapu butter ja..ambik jelah..sekali diabetic diet punya...alahai..tawar & tak sedap langsung.tp abis gakla sekeping..tu pun makan sambil jenguk2 kat pintu..
tengok bos dah mai ke belum..

elok2 je abis makan bos sampai..legaaa...
bila dah start round dgn bos mana boleh berenti2.kdg2 sampai pk 1 tghari..tp masa kat surgical ada sorang bos ni mmg slow yg teramat bila buat round...dr pagi boleh bawa sampai pk 3 @ 4 ptg...uishhh...letih giler ooo...abis round ambik ngko..berlambak kerja nak kena settle.mau balik kerja magrib..mlm dtg wad sambung semula.kalau tak siap besok kena marah..yelah keja ward mana boleh tangguh2.
dapat team ok, bolehla tolong menolong..dapat yg ko pandai2 lah survive...

sb tu masa HO badan tinggal 42kg ja...best tgk gambar masa tu...slim abis...la nie...hihihi....takpe hbby kata sedap dipeluk..kah!!!

oohhh...housemanship life...memory paling best.

ok la pulak....

salam...
hari ni pepagi lg dah check blog.
nak insert image tu ok la pulak...malam td keluar dgn insert video bagai..hari ni dah balik asal...legaaa....
org takdak ilmu IT ginilah kan...berubah sikit dah kalut..hehehe..


gambar pg kemarin...
org sibuk ajak g sekolah yg dia dokla sibuk dgn doll tu..


28 April 2010

cerita pendek

salam...
masih keletihan dgn hari2 yg sibuk sejak hujung minggu lepas.dah dapat green light drp family hbby utk teruskan aktiviti hujung minggu ni....
'konvoi amal baling-betong'.

so lunch break td pegi buat border pass.malas nk buat pasport sb bukan nak p luar negara selalu2 pun.border rm10 jer..15 minit dah siap.

hbby ke tingkat dua buat sijil kematian arwah.nasib baik di bangunan yg sama.jimat masa.
ramai plk org kt imegresen hari ni.ramai nak g jalan2 la tue.ahad ni kan cuti sebab ganti hari buruh pd hari sabtu.lgpun cuti sekolah dah dekat.


nabila???
hari ni pegi sekolah tapi lambat.pk 9.15 baru pegi..patutnya 8.30 pg..tak kisahla kannnn..janji g sekolah..hihihi..


p/s....apasal susah plk nk load gambar ni???ish...
org dahla tak berapa pandai IT ni..keluar plk box baru bila klik kt insert image tu.tapi takleh buka folder kt komputer...ngape yer?cemana nak buat????anybody help pls...tq.


26 April 2010

dia yang telah pergi...

salam...
terimakasih kepada semua teman yang mendoakan kesihatan FIL saya.
untuk makluman semua,abah telah pergi mengadap Ilahi pada awal pagi tadi...sekitar jam 1.50 pg 26.4.2010....semasa tiba di hospital abah sedang di resuccitate (CPR)..selepas lebih setengah jam tanpa respon positif kami bersetuju utk menghentikan CPR & abah disahkan telah tiada...cause of death is AECOAD with sepsis.

Jenazah tiba di rumah sekitar jam 4 pagi dan selamat dikebumikan pada pukul 3.30 ptg tadi...hujan renyai2 turun mengiringi bacaan talkin..saya bersyukur kerana MIL & adik ipar dapat menerima dgn tenang.hanya sedikit tangisan ketika mencium jenazah.airmata saya juga menitis bila melihat suami menahan tangis sambil memeluk along...alhamdulillah juga kerana nurul tidak meraung seperti saat kehilangan arwah ibu & nenek sebelah ibunya dahulu..mungkin sekarang dia lebih tabah kerana telah beberapa kali kehilangan insan yg hampir dgn dirinya.

Jutaan terimakasih & penghargaan drp saya & hbby seisi keluarga kepada pihak2 berikut:
1.  HSAH Sg Petani (casualty/kenanga 1/HDW)...semua dr & staf 
     memberi layanan yg sgt memuaskan...jg staf sokongan yg lain.

2.  teman2 kelab Toyota Avanza Utara

3.  teman2 kelab motosikal SMBC

4.  saudara mara & rakan2 keluarga yang terlibat.

Semoga Allah membalas budi baik anda.

(tiada gambar diambil sepanjang hari ini kerana saya terlupa di mana saya simpan kamera....dah petang baru jumpa)
ini gambar arwah abah semasa di HDW yg saya sempat snap...jgn marah ye Pengarah HSAH..just sebagai kenangan...

semoga abah tenang di sana...amin.

p/s...tahniah Dr Haris kerana memiliki staf yang cemerlang..

25 April 2010

GETTING WORSE

salam...
thanx to all yg mendoakan my FIL.

sedikit update..
jumaat (23/4/10)...masuk HDW sb lelah yg teruk...(AECOAD)

sabtu (24/4) tghari ....dah mula sedar.jumpa pk 5 ptg dah boleh communicate by sign langguage sb intubated...we stayed there till 7.30 pm..masa tgh solat Isyak kt rumah hosp call kata FIL deteriorate...rush ke hosp.
around 9 pm sampai..nampak dia tenat.doctor informed DIL pk 9.20 pm to my hbby & me...just stayed there baca yasin etc  till 11+pm.kena keluar sb dr round..balik rumah pk 2.00am.masa tu BP abah ok sikit.

ahad (25/4)  6.15 am hosp call bgtau BP dropped semula.lepas solat terus ke hosp.he looks bad.anaest round...not much hope.
10.30 am...balik klinik coz couldnt get locum (..last minute mana nak dapat).tinggal stepmum & sis in law kat hosp....will go back at 1 pm.

23 April 2010

FIL not ok.

salam...
yesterday hantar FIL ke hosp sb ada carbuncle (adik beradik bisul) kt belakang..patutnya operate pg td.tapi tak jadi coz dia tetiba penat...makin lama makin teruk...at last kena intubate.now ada kat
HDW (high dependency ward .... adik beradik ICU).

petang td g tgk..sampai2 ja adik ipar dok nangis tepi katil....adoi..tgk budak2 nangis yg lemah ni..air mata saya pun nak meleleh gak..dia baru 12 thn...asyik dok sebut.."abah...bangun la abah!!!.....abah pasai apa..."...sian dia sebab masa antar abah kemarin dia kat sekolah.ptg pun tak bawa g tengok sb abah ok ja...tak sangka jadi gini...luckily tak sempat bagi bius...kalau jadi 'on the table' (masa op) lglah susah..sempat sembang kejap dgn anaest (dr bius) td...paru2 abah tak ok sgt..


sian gak kt hbby...dahla sibuk dgn kelab...next week ada konvoi.kalau abah tak settle mmg tak pergi la..bln jun pun ada konvoi lg.hbby kena uruskan yg ni jg..mujur order baju tak banyak sgt...moga2 abah cepat sembuh..bukan sebab nak g konvoi tu sgt tp sebab hbby kena uruskan & make sure program tu berjalan...kengkawan tolong doakan yer...thanx a lot.



22 April 2010

CONTEST BABY COMOT MAMAM

salam..
join contest ni pulak.. 

ni gambar budak kecik tengah makan....
nama saya:  nabila norfauziah
nama abah: mohd azam
nama umie: zurida
tarikh lahir saya: 1.9.2006 (masih 3 tahun kannnnn....)
kegemaran saya: tak lain & tak bukan...semestinya....makannnn...

gambar ni diambil masa nabila berumur 3 thn 3 hari...saya bg chance nabila makan betik sendiri..pelahap sungguh.separuh tupperware tu dia habiskan..hasilnya..macam tulah rupanya.dengan kusyen sekali comot.
budak kecik ni mmg suka makan pantang nampak org pegang makanan mesti dia rapat..pastu nganga mulut...cakap..aa..aa..aa..

ngantukkkkk....adoiyaa....

salam...

google pics
adoi laaa....ngantuk teramat (tp kena keja gak).
malam td tido pk 4 lebih...ish..bukan malam td dah tu tapi pg tadi.temankan hbby buat keja dia kat ofis.tengok2 dah pkl 4 pg.balik umah pun bukan boleh lelap terus.pg td nurul yg kejutkan sb dia nak g sekolah.mujur gak dia g dgn van.kalau nak kena hantar...alamatlah..hihihi..
sian hbby..dekat2 nak konvoi ni macam nilah jadinya.banyak paper work nak settle.tu pun ada gak org iri hati...lantak pi lah kat depa..janji konvoi bestttt..

pagi ni FIL plk tak sihat.jadi jangkitan kat belakang @ bisul.dah ambik ubat kt klinik lain (malu kot nak tunjuk kat menantu dia)tapi tak baik lg pun.so hari ni baru nak tunjuk kt menantu dia ni..dah teruk la abah...kena masuk wad ni.kencing manis pun tak kontrol...hbby plk kena g meeting kt penang..sayakah yg nak kena g hantar abah kt spital ni??abah kata takpe dia leh tunggu hbby balik tp sian plk tgk.hbby pun mcm pening jer dgn tak cukup tido & keja yg bertimbun..
(anak abah 2 org jer..sorang lagi baru std 6).sempat ke ni nak g ambil road tax & bayar bil & bayar duit rumah???

ps:hari lepak mmg lepak abis...mai hari sibuk...uishh..banyaknya nak kena buat.


21 April 2010

Contest "Tidur Paling Comel" by InfantiaHouse

salam...
saya ada banyak gambar nabila tgh tidur..sb tu nak masuk contest ni.

*
*
*

nama: nabila norfauziah
tarikh lahir: 1/9/2006
umur: 3 tahun+
warna kesukaan: merah

(nabila adjust sendiri bantal ni kt belakang abahnya..pastu sambung lena dgn nyenyak sekali..)

utk syarat2 penyertaan sila klik link di atas.


panas...panas...

salam...
lunch break ari nie g town dgn hbby...biasa naik keta tp ari ni saja gatai nak naik moto tgh hari buta....giler panas lorrr....nampak ja cuaca redup.masa on the road ok la..
bila berenti ja...meruap peluh..
masa balik hbby bawa 110km/hr...rasa mcm nk terbang kena tiup angin.
satu ja best naik moto ni...tak sangkut jem.cepat ja sampai.tak sampai 2 jam bleh settle g bank, bayar insuran keta, renew medical card hbby yg patah & ambik baju hbby kt supplier..pas tu dan lg singgah beli pasembor.

minah gedik
feveret sepanjang zaman


p/s....tak sabaq nak ikut konvoi baling-betong 1 hb 5 nanti..

20 April 2010

bila berhadapan dengan berita sedih...

salam...
baru lepas jengah blok jelikpelik AI...mmg gambar pelik2 kt situ...yg lemah semangat tu bersedialah sebelum jenguk ke situ.hari ni ada gambar budak yg menjalani post mortem.tp saya sayu tengok gambar 'mati bersama' tu...
teringat kisah2 masa kerja..banyak kes kemalangan & kematian yg saya jumpa tp xdelah yg hancur2.

antara perkara yg paling susah untuk saya hadapi masa kerja ni adalah bila berhadapan dgn kematian bayi dlm kandungan..Allah saja yg tahu mcm mana susahnya saya nak menyusun ayat nak bgtau pd ibu tersebut yg anaknya telah tiada.tambah lg kalau kandungan 8 bulan ke atas..ibu semestinya excited tunggu kelahiran baby tp tiba2 kita nak bgtau baby tu dah takde...hmmmm....nak bgtau baby cacat pun susah inikan pula baby meninggal..saya jadi serba salah bila mereka menangis depan saya..

antara ramai2 kes mcm ni saya paling tak boleh lupa kes satu pasangan cina yg dtg sb sakit bersalin masa saya on call kt obstetric dulu..bayangkanlah...itu anak pertama.mereka datang dgn perasaan gembira sb masa kelahiran dah dekat..bila saya periksa,saya tak dapat dengar degupan jantung baby...saya jadi tak sedap hati.so ambil scan machine terus scan...& the worst thing happened....jantung baby dah tak berdenyut..terus panggil husband pt..dia pun terkejut...dia dtg dekat sgt dgn saya sb nak tgk betul2 monitor scan tu...kesian sgt kt couple tu....puncanya?..memang saya tak tau...masa pregnant semua ok...
adoi...dah la on call..satu malam takde mood.dok teringat wajah couple tu.

sapa kata doktor takde perasaan...mmg muka doktor kering jer masa explain tp hati kami tak kering...frust..bad mood,sedih sorang2.paling2 pun boleh share dgn kawan2..kadang2 ngadu jg dgn bos@ pakar.tu pun kalau dapat bos ok.

saya harap saya tak perlu lg berhadapan dgn situasi mcm tu..
to all my juniors...try to find the best words when facing this kind of situations.
we do our best.


si comel kesayangan umie



19 April 2010

the mixing story

salam...
busy...busy...busy.....
malam ni nak siapkan isi borang LHDN tu...ish...malas sungguh nak buat benda alah ni..sib baik utk biz tarikh tutup hujung bulan 6...tp kena buat juga mlm ni..dah berapa hari fail terperap kt ofis...pepagi besok kena g bank in duit org beli jusmate.tp rasanya g tghari kot sb nak ambik cek book...then g bayar road tax avanza yg dah mati kemarin...hmmm...boleh terlupa..

 amirul...flying out tru his dad's car window...
budak ni melalak2 nak balik masa dtg rumah saya last saturday...saja buat hal.
tengok muka dia bila dah masuk keta....happy semacam..ishhh...
kakak dia tak ikut sb tu jd mcm tu..
(ni anak kawan from lumut)

18 April 2010

CONTEST....PELIK..TAPI ITULAH KEBENARANNYA.

salam...
ni contest from riezalieza..."PELIK..TAPI ITULAH KEBENARANNYA"


syarat-syarat:
  • Letakkan gambar kasut ni di post entry anda psl contest ni....
  • WAJIB menjadi follower riezalieza.blogspot.com & masukkan dalam bloglist anda.
  • Hanya seoarang pemenang dipilih oleh juri yg dilantik.
  • Jangan lupa tinggal comment anda bersama link entry anda.
  • Tarikh tutup 30 April 2010 @ 12AM.
cara - caranyer...  
  • ceritakan ( jgn panjang sgt jgn pendek sgt) tabiat anda yg pelik.. yg anda rasa unik ..
  • letak satu gambar yg "related" dengan tabiat anda.
  • biar honest ye means tu tabiat betoi bukan direka... 

 pada saya ini tabiat saya yg pelik..pada org lain tak taula pulak..

saya ada klinik sendiri...biasanya bila berbisnes ni org suka customer ramai2..
biar income banyak..
tapi saya tak suka ramai sgt patient pada satu2 sesi..misalnya berterusan dari 9 pagi sampai 1 tgh hari adaaa jer patient...non stop..saya tak suka macam tu.biar datang 3..4 orang pastu rest setengah jam..then ada patient semula...kenapa?? sebab bila patient datang berterusan saya hilang tumpuan...takleh concentrate..walaupun rawatan yg diberi tu ok saya rasa tak puas hati....biar sederhana asalkan saya selesa................
PELIK...TAPI BENAR...
gambar di atas adalah barang2 kat meja saya.


dan hadiahnyer ............. PARIS HILTON BODY LOTION 90ml  

16 April 2010

episod selingan....pembuli

salam..
aktiviti lepas bangun tidur waktu petang..
mula2 kacau kakak buat homework..
rambut serabai..hihi

pastu buli kakak pengasuh...
uishh...muka serius tu...

15 April 2010

work.....job....duty


salam...
pernah tak terfikir untuk berhenti kerja?
i did have that kind of thought..not once but many times.why?simply because i'm tired of doing the same thing everyday.
but why i'm still here?
whenever i go on leave i realised that i actually missed my job..my duty as a doctor.missed talking to patients..listening to their problems...trying to help either with medications or just advise..
the satisfaction is there..
that's why i'm still working..we dont make much money here but the feeling of joy in this field is different.
when i attended the road show for PRU 2 days ago,one of the leader said that we have to focus if we want to succeed in insurance..
to the extend of quit our job & do insurance full time...
can i do that?...
my lacturer once said.."medicine is a field where it is hard for you to get in..hard to stay in..and hard to get out"...i can see it now.
i might reduce my working hours in the clinic but to stop..no.its not easy to do 2 @ 3 things at one time plus beeing a wife..mum..daughter..etc but i'll do my best to manage my life.my aim is just to make my loved ones happy and 
to help others in needs..
moga Allah memberikan saya kesihatan yang baik untuk memberi yang terbaik kepada org lain.
i'm not the best but i'll do my best.

what about you out there???

14 April 2010

blog...insuran...nabila

salam...
what's up?
seperti biasa pagi2 saya akan belek metro..tgk2 hot story dulu..kemarin (13.4.10) ternampaklah cerita ttg blogger lumayan ni..saya dah beberapa kali baca blog redmummy...simple but nice to read...blog pun meriah..tp saya tak sangka la plk boleh buat duit sampai mcm tu....anyway tahniah to redmummy & other bloggers yg berjaya.seronok baca kisah2 mcm ni daripada dok baca cerita bloggers yg dok buat cerita sensasi tak bertempat sampai kena hambat dgn pihak berkuasa.


kemarin saya tak masuk keja coz attend April road show utk Prudential kt Hotel Equatorial Penang..first time attend road show ni..ingatkan tak ramai rupanya penuh satu hall yg besar tu.best gak tgk leader2 yg cemerlang dapat anugerah masing2..
cuma lunch kat hotel tu jelah tak power....hmmm..
view kt hotel cantik sgt.
rugi tak bawa kamera...(gambar fr google)

nampaknya Prudential makin menyerlah dgn menjadi leading company utk 2009.dari segi claim pun Pru menjadi company yg menyumbangkan claim terbanyak kpd pelanggannya..jadi sesiapa yg belum ada medical card segeralah bertindak..saving..investment & protection..boleh contact saya.


nabila??
hehehe...tengokla muka budak susah hati sebab kena p sekolah..
mana boleh ponteng selalu baby ooiii...



11 April 2010

berkelah kat lata bayu

salam...
hari ni layan gambar jelah....ni cerita kelmarin (10.4.10).berkelah kat Lata Bayu Kuala Ketil...lebih kurang 1/2 hr journey from sg petani.best gak sb dah lama tak beraktiviti dgn kengkawan avanza...
almaklum...tampuk pemerintahan yg baru kt utara ni slow sgt nak beraktiviti yg gempaq..dah masuk april takde apa benda lg pun..setakat nak beriadah lepak2 kita g dekat2 jelah kan...yg dekat pun best gak..

cantikkan...
sibuk nak testing khemah...perak buih..tak penah jumpa...
mula-mula elok ja dgn jeket...
last2 jeket tu kena gigit dgn tuan sendiri..jadilah mcm ni...
nak buat kuak lentang tp tak jadi sb beraaattt...
bapa2 gosip..
sessi kait buat pelam kt rumah parents kawan..
jamu perut lg..kedai zack (kawan hbby) cawangan baling.
dua beradik ke tiga beradik?? luasnya mulut anak aku...
ais krim yg tuan kedai belanja kt budak2 tapi diterkam oleh mak bapak budak..hahaha..patutla waiter2 tu cam pelik ja bila hbby minta tambah aiskrim tu..tp dpt gak laa...
nasib la kannn..dpt kawan mcm kami..
5 family yg join together....lg 4 family tak dpt dtg (satu anak demam..satu anak tuition...2 lg ada kenduri..)