SENANG CARI

03 July 2015

HANTU BOYAN

salam sejahtera buat semua..
dah pertengahan Ramadhan.....
ummieyot dok lena lama...blog tak berupdate...hehe...
banyak kisah budak kecik yang tak tertulis di sini.

tahun ni dah 9 tahun umurnya...cepat ja masa bergerak..sedar2 dah nak sama tinggi dengan ummie.
alhamdulillah,diberi kesihatan yang baik.otak lebih cerdas....'banyak akai' kata orang kedah.hobi masih sama...menyanyi dan menari.sekarang ni tengah kemaruk video klip filem dari thailand...tajuk apa ntah tapi lagunya best jugak.sampai dia boleh hafal few words dalam lagu tu.

puasa?
...taklah.hanya beberapa jam in between meals.pergi sekolah kena bawa bekal.pening juga ummie nak sediakan sebab ummie mana la pernah buat bekal kat anak2.masa kat PDK takyah bawa bekal sebab semua yang kecik2 ni tak puasa, so cikgu siapkan makanan untuk depa.
kat sekolah baru tak bolehlah....campur dengan budak-budak yang lebih besar...ramai yang berpuasa.maka yang kecik2 ni parents kena sediakan bekal.
bekal nabila majoritinya nasi...kadang2 mi.kadang2 rasa tak mau bagi bekal sebab nak bagi dia puasa sekerat hari tapi takut pulak nanti dia kebas makanan orang lain...haha...naya kawan dia nanti.

raya?
...baju raya dia dah siap...beli ja semua.tak ada tempah2.
bukan main tak sabar nak beraya.dengar lagu raya punyalah happy.pada dia raya = jalan-jalan + makan + duit raya......tu yang dia suka sangat.
along & kakak dah besar so tak kalut sangat bab raya ni...tahun ni kakak SPM.along dah daftar kat IKBN hari Isnin baru2 ni...selamat dah untuk dia.dapat apa yang dia nak...kursus automotif.dari kecik nak jadi pomen...



belemoih...makan pulut durian.hantu durian budak ni.....asal nampak ja...."ummie...boyan...boyan...dap mmmm".tak senang duduk selagi tak dapat makan.bab 'boyan' ni mmg ikut selera ummie dia.
ada sikit lagi durian kat rumah...esok ummie nak buat cekodok durian...nanti dia sebut "koddon boyan".


sekian...wassalam.
selamat berpuasa...moga ibadah kita diterima Allah swt.

24 April 2015

UPDATE....UPDATE....UPDATE!!!!!


salam sejahtera semua....

macam mana rumput semak keliling rumah dimesin pagi tadi...macam tu jugak laaa semak samun yang terkumpul kat 'rumah' nabila ni....

bertangguh-tangguh ummienya....

ok....short story saja untuk malam ni...ummie tengah kerja..

sorry.....I comot....
macam ni la rupa balik sekolah

ini kisah 2 ka tiga minggu lepas...lupa plk...
dah lama sebenarnya nampak gigi kekal budak ni tumbuh di belakang gigi susu.berbelah bagi ummie dengan abahnya nak bawa ke dentist....kesian kat dia.
takut dia tak bagi kerja sama pun ya jugak.
last2.....team gigi melawat sekolah.ummie sign kad dan selamatlah gigi susu tu dicabut.
cikgu kata nabila ok ja...duduk diam dan tak nangis pun...alhamdulillah.
tapi nabila kata...."baby nanes".......ummie percaya cikgu laaa.....nabila kan actress...auta pun banyak.




ni pulak kejadian minggu ni....nak balik sekolah cikgu bagi kertas ni...
team mata plk mai sekolah.rabun rupanya budak ni.tu laaa...suka tengok tv dekat2 sangat (@ rabun tu yang buatkan dia tengok dekat2)....
maka....jun nanti kena bawa jumpa doktor mata kat hospital untuk pemeriksaan lanjut.harap2 tak payah la nak pakai spek...jenuh buat.
ganas budak ni...


tu ja....
terimakasih kerana membaca....



03 February 2015

ERA BARU NABILA

salam sejahtera...

berabad lama tak update kat sini...
banyak betul kisah nabila yang tak tertulis....banyak perkembangan yang berlaku...alhamdulillah dia sihat2 saja dan mengembang dengan sewajarnya...hihi

nabila dah tukar sekolah.
minggu ni adalah minggu ke 2 di sekolah baru.sekolah khas untuk kanak-kanak istimewa.moga lebih banyak yang mampu dipelajari di sini.ummie nak nabila boleh menulis dan membaca.skil atau kemahiran pengurusan diri alhamdulillah nabila dah lulus cuma antara nak buat dengan tak mau buat ja....mood baik semua boleh buat.bila mood tak elok semua benda jadi tak reti....ehhh...budak banyak akai.


sebelum start sekolah bawa jumpa penolong pengetua dulu...sesi perkenalan sebab nak tengok kesesuaian kelas dan pembelajaran.

paling best adalah hari beli baju sekolah.di sekolah ni kena pakai baju sekolah biasa tapi kasut hitam...lega ummie...hahaha...kot kasut putih kena beli 5 pasang gamaknya.

area sini macam biasalah...tempat beli segala benda berkaitan pakaian sekolah adalah di Osman Store...sebut ja nak baju apa...semua ada.sangat excited budak kecik ni beli baju sekolah dia....kelam kabut jadinya.masuk kedai ja terus...
"baju...baju"....
sekali ja pekerja bagi terus ngam saiz dia.
siap pakai baju kalu lari2...
"tudung baby...tudung..."
dapat tudung cari kasut plk....last sekali cari beg.tapi beg tak ada saiz.tinggal saiz besar ja....buat perangai jugak la sat kat situ.
ambil stokin....
angkut bayar sendiri...
2 pasang baju, dua tudung, sepasang kasut & dua stokin....RM100...ngam2.

setengah jam ja kot beli barang dia...kalut.


budak ni sebelumnya tak pernah mau pakai tudung.belilah yang secomel manapun dia tetap tak mau pakai.jadi bila dia kalut nak cari tudung sekolah ummie dengan abah macam pelik.nak ka dia ni pakai?




first day sekolah....
she's happy....

alhamdulillah nabila dapat sesuaikan diri...boleh makan sendiri kat kantin sekolah (dengan pemantauan pembantu murid).



#moga jadi insan mulia