SENANG CARI

28 December 2012

BYE..BYE..HAI..HAI...

salam...

minggu depan dah nak sekolah...
minggu depan dah tahun 2013...

2012 ditinggalkan dengan baaaaanyak kenangan pahit manis..
banyak sungguh perkara yg berlaku tahun 2012 ni..
boleh masuk kategori happening..
yang best...yang tak best..semua ada...

2012 banyak memberi pengajaran dalam hidup saya...
semoga 2013 memberi laluan yg lebih lancar..
sedang cuba mengatur langkah dengan lebih baik..


25 December 2012

MY BEST EVER BREAKFAST

salam..

salah satu erti bahagia bagi nabila adalah....

lepak kat kedai makan pada waktu pagi...
sambil makan aiskrim...
dan tengok tv...

sarapan aiskrim tuuuu...adehhh.


LONG LOST FRIEND

salam...

long lost friend...

sahabat yg di tengah itu telah menyepikan diri sejak tamat sekolah menengah dulu (1986)...atas daya usaha beberapa org sahabat yg lain maka misi memujuk beliau utk kembali bersama memunculkan diri telah berjaya.

kehadirannya sgt ditunggu-tunggu oleh semua.
our happy go lucky beloved friend...enot..
sahabat yang paling suka gelak...
selamat bertemu kembali..
jangan hilang lagi....

gambar kat atas tu....dia bukan menangis tu...tengah gelak sebab kena terkam.

p/s...tahniah sebab anak enot dapat 6A dlm PMR baru2 ni.


24 December 2012

JUMPA-JUMPA SEMULA

salam..
sedikit gambar sekitar reunion..

The HALL.....
semua aktiviti berpusat di sini
pendaftaran...
dalam beg ada t-shirt & surat YASIN
tuala untuk dijual..isi tabung persatuan
bapa2 main volley...(court dah uzur laaa)
perlawanan antara kelas.
mula2 nampak macam kekok tapi after few minutes semua dapat rentak semula.
oleh kerana hujan lebat hanya satu game saja yg sempat habis
(dah masuk kategori 40an dah tak excited nak main hujan..hehehe)
mr MC yang comel...Am
yg lawa tu adalah assistantnya...Izwan (nama timangan ja ni)
antara orang jauh yg hadir...
Dr Meor sekeluarga dari Terengganu
(ramai yg jauh sebenarnya...dari Pahang pun ada...
ada juga yg baru balik dari oversea terus attend reunion...
tahniah kawan2 atas semangat utk bersama)
guru dan kakitangan masa kami belajar dulu
guru2 & kakitangan juga
guru2 & AJK (presiden berbaju melayu warna coklat)
cikgu miah (baju coklat) & suami,ustaz Ibrahim (kemeja hijau oren)...warden yg tegas tapi baik hati..
beberapa kali juga kena denda dgn warden dua org ni...hehehe
antara cikgu yg hadir
pemenang pertandingan volleyball yg kontroversi..hihi ..kelas Theta
2 team ja main.
kalau semua main sure Alpha johan..kehkehkeh
main volley tapi piala boling...hentam saja laaa kannnn..
special appearance...macam2 kategori
yg lama tak jumpa...
yang tak timbul dalam fb...
yg terlebih appearance dlm fb...
yg dah dapat menantu...
pemenang kategori kehadiran paling sikit...Sigma
terima hadiah dari Mr Presiden seumur hidup
mujoq tukaq bg tray...kalau hadiah asai, sian kat caen nak pi ambik.
pemenang kategori kehadiran terbaik utk tahun ini..
Alpha (setelah 2 kali berada di tangga tercorot).
tahniah Alpha...
ada dua org lg tak masuk dalam gambar..pi merayau mana ntah.
pemenang kategori awet muda..
Kam & Dr g-beng
sorang lawa sorang lagi maintain comey (masa student rasanya takla comey sgt..hihi)
mesej dari sahabat yg jauh
ikan & udang....
ada lagi makanan lain...satay,char kuey teow,kek & kuih serta buah2an.
makan dah jadi isu ke 2...yg penting sembang.
salam2 & peluk2 cikgu....(juga staf2 lain)
terima kasih atas jasa kalian.
moga dipertemukan lagi.
kamiiiiii........
(tak semua ni)

23 December 2012

G-2

salam..
kembali bekerja selepas ber"reunion" malam tadi.

happening...sampai pening.. hahaha...sebab tak cukup tidoq.
makan...sembang...gelak...tau2 dah pukul 1 pagi.

anyway...tahniah buat semua AJK yg bertungkus lumus hingga ke malam tadi (hari ni pun sibuk lg kot dok kemas2 apa yg patut).
terima kasih buat semua guru & bekas kakitangan yg hadir memeriahkan majlis.....maaf andai yg tak ingat nama (lama tak jumpa....30 years !!!).

****terimakasih kepada teknologi terkini.......facebook yang menjadi medan pengantara pertemuan kami generasi ke 2 MRSM Kulim (G-two)......buat penjenamaan semula sebab depa kata macam nama kereta...tak berapa nak best****

sinar harian edisi Utara hari ini

21 December 2012

SETELAH 30 TAHUN

salam...
entry tentang konvoi belum up lagi..kehilangan momentum buat sementara.

sekarang dlm mood yg agak excited untuk reunion esok..
"Gen2...30 years of friendship"

sahabat2 AJK sedang bertungkus lumus membuat persediaan terakhir (boleh bayangkan sebab dah banyak kali dok bertungkus lumus utk konvoi)...saya yakin mereka penat tapi HAPPY...(macam yg saya rasa juga).
mereka telah berada di KMK (Kolej MARA Kulim) khabarnya.


16 December 2012

TAYANG SIKIT DULU

salam...

a bit from the convoy...

our youngest participant..
3 month old

cameraman in action
(my partner)

reunion of old friends
(nabila fr kedah & balqis fr perak)

13 December 2012

HABIS DAH!!!!!

salam...

alhamdulillah syukur kepada Allah..
konvoi rasmi selama 2 hari telah berlangsung dengan meriah & jayanya.
Datuk puas hati...sahabat2 gembira....kami lega.
kenderaan yg ikut serta pun baik hati...jaga tuan masing2.buat hal sebelum konvoi & selepas konvoi tamat.sepanjang konvoi semua bergerak dgn baik saja.

kembali bekerja hari ni dalam mood 'mata berat' sebab pukul 5.00 pg td baru sampai rumah.temankan kawan baiki kereta dulu...sama2 pergi maka balik pun mesti sama2 juga...tunggu lunch break nak sambung zzzzzzzz sikit lagi.

tahniah kepada semua peserta...
terimakasih kepada semua yg terlibat terutamanya pihak PDRM yg menyediakan polis pengiring (motor & kereta) yg telah melakukan tugas mereka dengan baik sekali,
petugas2 Masjid Besi Putrajaya yang mesra,
pihak SPRM KL,Port Dickson & Melaka...ramah tamah semuanya...makanan pun best,
pihak media yang rajin membuat liputan,
pihak hotel yang memberi special rate utk peserta (hotel Maluri Cheras & hotel Mahkota Melaka),
juga kepada semua pengguna jalanraya yang memberikan kerjasama dgn membuka laluan utk konvoi...

dan yang paling penting sesungguhnya...
terimakasih kepada Allah swt kerana memudahkan urusan perjalanan kami & melindungi kami semua sepanjang program berlangsung.



07 December 2012

PREPARATION

salam..

sakit pinggang..
duduk dari pk 2.30pm sampai 4.30pm..lipat baju konvoi & masukkan dlm plastik satu2....baru satu trip.malam ni satu trip lg.berapa helai ntah...tak kira pun.
budak nabila tension sebab umie tak layan dia...tetiba dah pukul 5...umie keluar nak pi kerja semula...melalak marah..hehehe.
esok umie cuti umie layan ok...

malam ni kena listkan ubat2 yg nak dibawa.dah habit saya.kalau keluar jauh dari rumah mesti bawa ubat spare.segala ubat saya angkut.bukan untuk kami ja tapi standby utk anak2 member sekali.mana tau kan.
ubat2 yg biasanya saya bawa ialah 
pain killer,demam,batuk/lelah,selsema,senak,muntah,cirit & injection utk tahan sakit.
kali ni kena tambah satu lagi...minyak angin & minyak tok awang loceng (minyak feveret saya sejak azali).
rasa macam tak selamat kalau takdak ubat standby.

alhamdulillah..dah banyak kali jalan jauh ni ubat2 tu semua jarang2 digunakan pun.setakat ubat tahan sakit utk SU ja yg kerap pakai.

moga utk perjalanan kali ni pun semuanya akan mudah dan selamat..insyaAllah.

MY GIRL

salam...

perkembangan terkini nabila..
makin besar makin garang...ikut sapa tak tau.
makin ligat menari & menyanyi..berlakon apatah lagi.
suka kalau dengar kita mengaji/baca Quran..dia boleh duduk diam ja kat sebelah...tak mengganggu.alhamdulillah.

perkataan yang paling kerap diucapkan ialah   "paaam?" (faham?).
bila dia cakap ja apa2 kat kita mesti dia sambung dgn perkataan tu.selagi kita tak jawab faham selagi itulah dia tanya faham ke tidak.siap tunjuk2 tangan lagi kat kita macam cikgu2 kat sekolah plk.
kadang2 geram sangat kita plk bagi kat dia.."faham?"...dia tak angguk pun...buat muka toya ja.

alhamdulillah sekarang dah tak bangun awal sambung tidur kat bilik umie dah..lega sangat...cuma sepanjang cuti sekolah ni dia pun malas nak ke sekolah.PDK tak cuti macam sekolah biasa.agaknya dia tengok kakak,abang ada kat rumah dia pun nak duduk rumah juga.
cuma sehari dua ni dia kalut nak pi sekolah tapi minggu ni cuti plk.minggu depan cuti lagi sebab konvoi..minggu lagi satu la nampaknya baru sekolah balik.dah teringat kat kawan2 dgn cikgu2 kot.

***tahun depan dah 7 tahun.....cepatnya masa berlalu***

my beautiful girl

06 December 2012

JOM KONVOI

salam..
makin menghampiri hari konvoi...SU makin ligat.tak lekat kat rumah.macam biasa,di hujung2 ni tumpuan adalah kepada t-shirt konvoi,sticker,banner & souvenier.petang esok insyaAllah semua t-shirt siap.maka malamnya tugas kami la nak melipat2 masuk dalam plastik.last minute hantar printing memang org printing tak pack dah..kena buat sendiri.tapi takpa...dah biasa.budak2 pun dah besar....boleh tolong.

mujur kali ni bergerak pagi ahad.sabtu saya cuti maka sempatlah nak mengemas lebih awal....boleh tidur awal hendaknya.acara rasmi pun bermula hari Isnin..takla rushing sangat.

moga perjalanan konvoi kali ini dilindungi oleh Allah....
moga hajat individu yang ingin berkonvoi tercapai...moga dia gembira dengan acara2 yang telah disusun oleh SU & the team.

andai ada yang terserempak dengan kami diperjalanan,jangan malu2 untuk memberi laluan....sekadar mengutamakan keselamatan semua.
kami dari NARC & SPRM Kuala Lumpur akan berada dijalanraya sekitar Selangor (Shah Alam),Putrajaya,Negeri Sembilan & Melaka pada 10 & 11hb (minggu depan).
konvoi rasmi akan diiringi oleh pasukan polis trafik.
dari utara ke KL kami bergerak dengan bantuan marsyal sahaja....lalu highway in a free drive mood...maka relax2 saja di situ.



28 November 2012

BERATNYA MATA...

salam...

mengantuk laaaaa.....
minggu ni sunyi sungguh..
orang pi makan angin kot...
ataupun pasai gaji tak masuk lagi...

bila sunyi2 ni mulalah nak mengisi perut..
cemana nak kuruih???

mujoq la jugak kat FB dok riuh rendah pasai gathering GEN2 bulan 12 nanti..macam2 gambaq lama depa bawak keluaq...cerita lama zaman2 budak nakai kat sekolah menengah pun ada...boleh la baca & layan buat mengisi masa.

moga segala urusan untuk gathering dipermudahkan oleh Allah...
tak sabar utk 2 benda...
1...jumpa kawan2 yang mula2 jumpa 30 tahun lepas
2...nak tengok sekolah lama....banyak memori di situ



26 November 2012

UDAH 14...

salam..

26.11..
birthday nurul hari ni...yang ke 14.
sekejap saja...dah besar & tinggi lampai (sampai kawan2 tanya rahsia nak cepat tinggi).badan sajalah tinggi...perangai tak macam 14 tahun lg pun (at least pada sayalah).tak berapa nak mature lagi.
tapi untuk kerja cuci mencuci & jaga adik..alhamdulillah..boleh diharapkan dah.masak memasak ja tak boleh lagi.nak buat cemana kan...umie dia jenis kalau ke dapur tak suka ada orang tolong..rimas.semua nak buat sorang2 ja....macam ada lebih daya tumpuan gitu...hahaha...masak tak la sedap mana pun.

cuti ni baru ajak dia tolong2 prepare barang2 sebelum memasak.jenuh jugakla bersabar.jenis slow & steady anak dara ni.suruh cepat macam mana pun dia tetap dgn speed yg sama.tapi kalau ada drama korea kat tv laju ja nak mengadap.

anyway...utk nurul...
satu hari nanti kalau adik baca...(nama panggilan kat rumah ialah adik)...

happy 14th birthday...
teruskan nilai2 positif dalam diri kamu....
kamu tidak berada dalam golongan intelligent tapi kamu rajin berusaha...keep it up.
cipta kejayaan dalam akademik...
cipta kecemerlangan dalam hidup...
jadilah anak yang membanggakan ibubapa (terutama abah)...
jadilah muslimah yang taat kepada Allah & Rasul...
kamu akan dewasa menjadi seorang yg cantik fizikal...
indahkan lagi dengan kecantikan jiwa...
sentiasa berdoa untuk arwah ibu...
doa utk abah & umie....along & nabila..
setiap kali selesai solat..
berdoa juga utk keselamatan diri kamu dunia & akhirat..
hanya pada Allah tempat kita bergantung..
setinggi manapun kamu pergi...
jangan lupa perintah Allah..
semoga kamu sentiasa dipelihara olehNya..
semoga kamu berjaya dunia & akhirat..


....HAPPY BIRTHDAY....
..WE LOVE YOU..


**notes:...badan suam2 kuku..kepala pening2 lalat...
angkara makan durian dgn pulut lewat malam tadi...

19 November 2012

KEDAH-SELANGOR-KL-MELAKA

salam..
sedikit gambar buat kenangan dari cuti2 hujung minggu yg lepas (10 - 13/11/12).

bergerak dari rumah menghala ke selatan melelui lebuhraya.singgah di Lumut sekejap..ke rumah kawan sebab SU nak hantar barang yg dikirim.dah singgah tu faham2 sajalah..makan & sembang2 sampai tengah hari.

terus bergerak ke Selangor melalui jalan biasa.

 terserempak dengan kumpulan konvoi 1MALAYSIA i di kawasan Lekir.
ahli kumpulan konvoi ni terlibat dgn kemalangan dgn treler menyebabkan kesesakan yg panjang.


sampai di Selangor sekitar jam 5 petang.ronda2 dulu cari rumah kawan & rumah kenduri supaya pagi2 esok tak kelam kabut nak cari.
kemudian hantar MIL ke rumah saudaranya kat Shah Alam untuk bermalam di situ.
kami lepak kat hotel bajet ja....area2 situ juga.

malam tu hujan renyai2 tapi nekad bawa juga budak2 pi ICity.
basah jugalah tanah & jalan kat ICity tu tapi alhamdulillah sepanjang berada di situ hujan berhenti.
 budak kecik yang sangat2 teruja bila dapat lepas bebas...dengan suasana yg meriah tu memang penatla nak control budak ni.
(mata dia jadi pelik...hihi)

 nak sangat naik benda alah ni...nama...circus apa ntah..
sekali bila dah naik...ambik kau...ketakutan..hahaha
tengok muka gabra tu...sib baik tak jerit nak turun.

 budak lasak kan...dah kena tarik telinga dgn abah sebab laju ja nak turun kat kawasan tanah belakang dia tu...licin kat situ sebab tak dak rumput..simply tanah...& basah.

 gila posing.
kakak nak bergambar sorang2 dia cepat ja mencelah..boleh buat gaya sama plk tu.

jalan punya jalan sedar2 dah dekat pukul 1 pagi...macam cepat ja masa bergerak.
balik la kan...nak tunggu apa lagi.budak kecik pun dah selekeh...kaki kotor kena air becak.saya basuh ja sikit dgn air mineral...marah dia sebab air tu sejuk..masuk ja dalam kereta terus lelap.

 kami bermalam kat hotel ni..rm80 ja satu malam.
bilik ok la juga..standard hotel bajet kan.cumanya saya tak berapa nak lelap sebab boleh dengar pung pang pung pang dari bilik2 bersebelahan...

esoknya bergerak ke rumah sedara MIL kat seksyen sebelah tu.ingatkan awal lagi rupanya dah pk 12 lebih..cuaca redup.sampai rumah sedara tu sembang2 & makan2 dulu....kira sarapan la.

lepas tu baru ke tempat tujuan sebenar.rumah kenduri di Bandar Bukit Raja Klang...rumah kawan lama SU sekeluarga.tapi rupa dah macam sedara..tak nampak mcm kawan pun.ini kenduri last dalam family ni sebab tu kena datang juga.
lauk semua sedap tapi 'maha pedas'....sedih sebab tak dapat nak menikmati...saya jenis tak tahan pedas.
 pengantin yg dirai...
tengok budak kecik tu...berlari nak menyelit dalam gambar...hish!!

lepas kenduri ni kami ke rumah member kat Meru...tokey nasi lemak.
lupa plk nak ambil gambar.nasi lemak dia memang terbaik la...tak dak bajet diet dah...org hidang depan mata tunggu apa lagi...cover balik yg makan tak puas tadi tu.

lepas sembang2 bagai,kami bergerak ke KL sebab esoknya SU ada urusan kerja.terus saja ke hotel Maluri Cheras.
 bilik best betoi...SU ambik dua bilik....connecting sebab mak dia ada sekali.nak bagi selesa.tengok la budak kecik tu...menghayati...
malam tu bagi dia tidur sorang satu katil queen tu..siap tolak tepi dinding & letak bantal2 kat sebelah satu lagi...boleh dia jatuh katil lagi...hish...lasak sungguh.
tak mau bg dia jatuh lagi,terpaksalah umie tdur dgn dia.

esoknya kami lepak2 saja dalam bilik sementara tunggu SU buat kerja.plannya nak suruh budak2 ni mandi kolam tapi depa tak mau la plk..tak ada geng katanya.
pukul 1 tgh hari baru SU siap kerja...terus checked out.
tetiba SU bgtau, kalau diikutkan dia kena tengok bilik kat Melaka utk program bulan 12 nanti.
fikir2...bincang2...jom ke Melakalah kita...kalau balik minggu depan kena datang lagi...jenuhla nak atur duit.saya pun ada cuti satu hari lagi...jalan teruslah.

maka kami pun menjelajahla Melaka...cari bilik.
untuk kami malam tu sekadar bermalam di Chalet Kak Long di Alai.semua sumbat satu bilik tapi ok la jugak..ada 2 queen bed & 2 single bed..ngam2 utk kami.
harga...rm130/nite.

siang esoknya lepas checked out menjelajah lagi ke beberapa hotel...at last satisfied with Hotel Mahkota di tengah2 pekan.

bergerak balik mengikut jalan biasa.
singgah lunch kat dalam kebun kelapa sawit ni..hujan2 gitu...so tak boleh bawa turun kamera.ni kat area Masjid Tanah.
nasi arabnya sedap...cendol lempuk pun ok juga.tapi cendol lempuk yg tapau utk MIL masam plk santannya...sian dia..takleh makan.bukannya simpan lama pun...masuk kereta terus makan.mungkin santan yg dia guna tu dah tak elok.masuk air hujan kot..hehe.



walaupun agak penat...perjalanan kali ni telah mencapai matlamat yg ditetapkan..
1...makan kenduri kawan SU
2...makan nasi lemak Siti (katanya sekarang dah jadi nasi lemak Meru)
3...dapat jelajah ICity..puas kot budak2 ni bergambar
4...SU dapat settle beberapa perkara di KL
5...dapat cari hotel kat Melaka
6...dapat ambil koordinate UITM Melaka utk member sebab anaknya nak register hujung minggu ni

satu niat ja tak tercapai....nak melawat nabila & adiknya naufal...
insyaAllah one day.


....alhamdulillah.

15 November 2012

MOTIVASI REMAJA

salam..


bukan senang nak membentuk anak remaja.banyak dugaan & cabaran.sangat menguji kesabaran.
dua anak kami berada di usia peralihan ini.
kami belajar dari pengalaman & kesilapan demi memberi yang terbaik utk masa depan mereka.
hasrat hati mahu menghantar ke kem2 motivasi yg dirasakan baik namun aktiviti kelurga jatuh pada tarikh yang sama.maka kami sedang berusaha & mencari idea dalam kesibukan urusan harian untuk membuat motivasi sendiri di dalam keluarga kecil ini.
moga Allah membantu kami untuk membentuk jiwa anak2 ini menjadi hambaNya yang berjaya dunia & akhirat.
tolong doakan kejayaan kami.
terima kasih.

moga sahabat2 juga berjaya dunia & akhirat.
insyaAllah.
dua dara....satu teruna