SENANG CARI

29 December 2013

ALONG DAH KENDURI

salam sejahtera...

sekejap saja masa berlalu..
mula2 kenal dia umur 16 tahun...
tetiba ja dia dah kahwin...

@ kenduri along @ Husna semalam...28.12.12
Husna adalah anak rakan NARC.....x-NARC actually..
jadi "x" sebab AVANZA depa dah tak boleh guna...
first Avanza accident masa maknya bawa....dah baiki tapi tak best bawa...so jual..
then beli satu lagi....
accident masa anak dara ni plk pandu....total lost kali ni....mujur anak dara ni ok ja.
tak taulah depa nak beli avanza lagi ke tidak....
kalau beli yg ke 3 rasanya abahnya tak bagi org lain bawa dah...abah sorang ja...

 pengantin ceria
dgn uncle2 & auntie avanza

congratulations to both of you....Husna & Fadhil..
moga kehidupan kamu berdua sentiasa bahagia & dilindungi Allah.

26 December 2013

KELAHIRAN DI RUMAH...SUSULAN.

salam buat semua...

susulan entry sebelum ini ttg kelahiran di rumah...
saya bawakan ulasan dari blog seorang ustaz....pandangan beliau dari sudut agama.

antara tulisannya:


......Namun pada zaman hari ini risiko tersebut sudah tidak wujud lagi atas faktor teknologi, perkembangan ilmu perubatan dan sebagainya. Maka menolak kebaikan teknologi dan menjerumuskan diri kepada bahaya dan risiko kematian akibat bersalin dirumah tanpa ilmu yang mencukupi dan kemudahan perubatan adalah Haram serta termasuk perbuatan derhaka kepada Allah dan kufur kepada nikmat-Nya..... 

 .....Perbuatan beranak dirumah pada hari ini adalah harus dengan syarat memiliki pengetahuan asas yang penting bagi mengelakkan risiko bahaya, mempunyai kelengkapan yang mencukupi. Tetapi sebaik-baiknya ialah menghantar isteri atau ibu mengandung ke hospital kerana hal ini bertepatan dengan Firman Allah SWT; 

فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
“Bertanyalah kepada ahli ilmu jika engkau tidak tahu." [An-Nahl: 43].....]



sila ke blog beliau di LINK INI untuk bacaan sepenuhnya.

24 December 2013

PROSES KELAHIRAN SEMULAJADI

salam sejahtera buat semua...


buka FB sekarang banyak yang berbicara tentang 'gentle birth' yang telah berakhir dengan episod duka iaitu kematian ibu pertengahan bulan ini.pelbagai penulisan dikeluarkan..pelbagai komen ditulis & seperti biasa...ada perkataan enak dibaca & tak kurang juga perkataan menaikkan darah yg membaca.

saya baru tahu/sedar adanya AMANI & 'doula'.....istilah2 baru dalam hidup saya yang sebenarnya telah lama wujud dan mula mendapat perhatian ibu2 hamil.


gentle birth/natural birth ini mempromosikan kelahiran secara semulajadi...tanpa sebarang prosedur bidang perubatan moden...ibu akan ditemani oleh doula/pembantu sepanjang proses kelahiran...ada yang bersalin di hospital & ada juga di rumah.

"boleh google untuk maklumat lebih lengkap tentang amalan ini."


memang proses kelahiran adalah proses semulajadi...macam manapun bayi akan lahir juga.namun kita mesti sedar bahawa setiap proses kelahiran tidak sama.komplikasi boleh berlaku di mana-mana peringkat kelahiran hatta selepas uri dikeluarkan sekalipun.mengenalpasti komplikasi dengan cepat dan tepat memerlukan ilmu & latihan yang mencukupi.proses kelahiran bukanlah seperti situasi "wait & see".



biarpun sepanjang kehamilan ibu berada di tag putih (risiko rendah),proses kelahiran boleh membawa ibu ke zon merah dengan sekelip mata.malah pada setiap kehamilan & kelahiran kita berhadapan dengan dua nyawa (@ lebih untuk kandungan kembar) yang perlu diberi perhatian teliti.bukan nyawa ibu sahaja yang diambil kira tetapi juga nyawa bayi yang dinantikan kehadirannya oleh seisi keluarga.



kelas2 persediaan untuk ibu-ibu hamil menghadapi proses kelahiran memang wajar diperkembangkan kerana ramai yang tidak begitu faham & resah saat kesakitan datang.namun apabila ibu2 memilih untuk bersalin di rumah TANPA kehadiran golongan yang profesional/terlatih dari segi perubatan tentang proses kelahiran itu sendiri,ia meletakkan situasi ibu & bayi dalam bahaya.apatah lagi jika akses ke hospital terdekat mengambil masa yang panjang akibat jarak atau kesesakan jalanraya.


saya tidak menentang program AMANI ini secara total cuma untuk pengendali @ peneman proses kelahiran tersebut silalah dapatkan ilmu yang sepatutnya.ilmu yang mencukupi & diiktiraf...bukan sekadar teori & pengalaman.pastikan juga ibu2 bersalin di pusat2 bersalin diiktiraf atau di hospital....sekalipun ingin bersalin di rumah dapatkan nasihat dan pandangan doktor terlebih dahulu.pastikan ada golongan profesional perubatan di sisi di saat kelahiran.

ibu2 juga perlu bersikap terbuka & rasional.selidik dahulu perkhidmatan yang dihamparkan di hadapan mata.

sememangnya ajal maut di tentukan ALLAH namun kita diberikan akal fikiran untuk berfikir dan membuat pilihan bijak...tidak sekadar berserah kepada takdir.


ALFATIHAH kepada arwah....

biarlah kejadian ini menjadi iktibar kepada semua pihak.
semoga ada penambahbaikan dalam setiap apa yang kita lakukan.





18 December 2013

PENGASINGAN FUNGSI KLINIK DAN FARMASI

salam sejahtera untuk semua..

so...
what do you think?







15 December 2013

NIKMAT ALAM

salam buat semua..

alhamdulillah banjir di pantai timur dah berakhir...namun kesan daripada banjir besar itu pasti perit buat yang merasainya..moga mereka semua tabah mengharungi kehidupan mendatang.moga yg perlu dibantu mendapat perhatian dgn segera terutamanya yang kehilangan tempat tinggal.

di sini cuaca agak panas.sekali sekala hujan turun membasahi bumi..alhamdulillah tak payah siram pokok (tanam rajin..nak siram malas...).

khamis petang hujan agak lebat.sedang bersiap2 utk masuk kerja semula tetiba hujan turun.maka budak kecik bambam pun memulakan bicara...
"ummie...ujan"
"ha'a...ujan"
"ummie...ujaaaannn...bb"
"nak tengok tv tengoklah tv abah" (tv sedang terpasang...tv kat luar tak ada siaran sb siaran astro terputus.
"ukaaaannnn!!.....ujaaannn...bb!!"

tiba2 ummie baru dapat tangkap maksud budak ni..

"bb nak main hujan?"
"haaaa!!!"
"pi lah main"

dah ummie bagi kebenaran dia plk macam 50-50....tak sangka ummie bagi main kot.
suruh 2,3 kali baru dia keluar...dengan kakaknya sekali.
hujan lebat tak ada guruh & kilat...sebab tu ummie bagi kebenaran....biar budak enjoy the nature.
mmg depa dua beradik enjoy sakan...




***tak mau posing dah...nak main ja...


03 December 2013

WAJAH-WAJAH ISTIMEWA

salam sejahtera...

antara sahabat Nabila..


Adam....
yang paling rajin bercakap.
abangnya juga mengalami masalah yg sama tapi lebih serius berbanding Adam.
Farah...
kamcing Nabila dulu2...sekarang biasa2 ja.
sangat takut dengan bunyi yang kuat
(muka tak puas hati sebab tengah kena usik dgn cikgu)
Alif...
paling lasak....
Nabila selalu kena dgn Alif tapi kadang2 boleh ja main sama2.
cikgu tolong pegang sebab mak Alif kena pegang adik baby.
Atiqah..
comel & cool.
Aisyah...
pendiam...senyum memanjang...pandai menjahit...
tapi Aisyah menjahit menggunakan kaki.
tangannya agak stiff & sukar dikawal (tapi boleh suap makan sendiri dengan agak perlahan).
mak Aisyah baru saja meninggal dunia bulan lepas.
Syuhada...
sama lasak dengan Nabila..
sebaya juga.....ngam dgn Nabila...
dah pandai bercakap.

01 December 2013

DIA BUAT APA TU?

salam sejahtera...

apa budak kecik ni buat????

 sedia......
*
*
*
oooo....tak jadi....pusing ambik posisi lain....
 sedia.......

 lariiiii!!!!!!.....
langkah kon kuning....
pusing balik...

 langkah kon merah....
"yeayyyy!!!!gollll!!!"....kata dia...
bila kakak2 dgn abang2 tu bersorak dia lagi syok...berapa round ntah dia pusing..

dah penat baru ajak geng main sekali.
"buat giniiii..."
ikut ja syuhada...nanti cikgu marah.

ni masa aktiviti hari Sabtu dengan student UITM...tengah boring tunggu next event.budak2 ni manalah reti nak diam.nampak ja ruang kosong,dia pun layan syok sendiri.kakak2 dgn abang2 sorak plk tu...lagilah dia suka.


26 November 2013

SUDAH 15

salam sejahtera...

26.11 dah pun...
birthday nurul hari ni.....yang ke 15 thn....sat ja dah 15 tahun anak dara ni.

masa mula2 bersama...she was 8+ (memasuki 9).
dulu sangat pot pet pot pet...la ni macam dah slow sikit...banyak layan perasaan....gamaknya lah...hehe...remaja katakan.
si tudung hitam @ 15 yrs old....
ummie kebas ja dari fb dia..hehe

tengok gambar nampak la usia 15 tahun tapi kalau tengok kat luar saya masih rasa dia macam 12 tahun...tak berganjak2 umur tu..
alhamdulillah...dia baik2 saja.taklah terikut sangat dengan trend budak2 sekarang kecuali bab 'hantu korea'.harap2nya dia mampu mempunyai jatidiri yg kuat sampai bila2.bila jumpa anak orang jadi 'macam-macam' kita pun naik risau.tambahan plk kita kerja..jarang ada bersama...bila kita kat rumah dia take turn pi masuk bilik & tidur...hahaha....penat jaga adik kot.baru berjinak-jinak dengan aktiviti dapur.aktiviti rumah yang lain tu dah ok...timing ja slow sikit tapi boleh buat semua dah.
sedang menunggu result PMR...moga dapat apa yang dicitakan.ummie & abah tak kalut sangat....asalkan nak belajar & jadi manusia berguna...dah ok bagi kami.

lunch break satg kita pesta makan kat rumah ja lah...nak makan kat luar rasa macam tak sempat...along masuk kerja pk 2.30pm....rasa macam budak besar ja kan....
buat kerja part time ja sementara cuti sekolah ni.nak cari duit poket sendiri.kawan2 semua buat part time,ada duit...rasa tertinggal la kot.bagus juga dia kerja....baru nampak susah nak dapat duit.lagipun kalau duduk rumah asyik mengadap astro ja....otak pun tak jalan.peluh tak keluar.tahun depan lepas SPM boleh kerja lagi...isi tabung sendiri.hari2 sekolah tak boleh laaa....nanti mengantuk dalam kelas.

to nurul....happy 15th birthday dari ummie....
moga berjaya dalam hidup dunia & akhirat...
thankyou for your help...ummie appreciate it.


25 November 2013

DIA ACTING LAGI

salam sejahtera...

alhamdulillah sihat...sakit badan pun dah kurang banyak....kemarin habis tegang urat saraf sebab buat ni...

dah ada rumput menyelit?????

gigih nak habiskan taburan batu2 putih tu.almaklum hanya Sabtu ja yg free tu pun bukan tiap-tiap minggu.kot lagi dibiarkan tumbuh semula rumputnya....dah satu hal nak bersihkan pulak.....oleh kerana en SU takdak kat rumah,maka gigihlah sorang2 dengan gangguan budak kecik bulat tu....best juga sebab peluh berjurai-jurai....rasa segar.
hari Ahad rasalah kekejangan ototnya...hehehe....jalan pun macam orang baru kena episiotomy.....tak kisahlah kan...janji kerja siap.
bukan 100% siap pun sebab batu tak cukup...tapi kira oklah utk orang yg gatai tangan nak buat sendiri.ruang ni nampak ja kecik...dah guna 11 beg batu pun tak cukup lagi.
so di tepi-tepinya saya tanam rumput carpet (yang pastinya akan disulami rumput2 biasa sebab tak ada lapik2 apa pun).
pokok yang senang hidup & senang mati..

budak kecik bulat...
dua tiga hari ni dia suka buat mulut senget macam ni...siap tangan kejang lagi.
hari ni paling lama dia buat.
nak ambik barang pun dia tak buka jari2 tu...
guna dua2 tangan untuk kepit barang...
berlakon sampai luar rumah...

jangan risau...dia bukan sakit...cuma berlakon.tiru apa yg dia nampak kat TV.tanya kakaknya siapa yang dia tiru....bila dia tengok?rupa2nya tiru Norish Karman...cerita apa ntah yg depa tengok berdua petang2.
penat kalau tengok tv dgn budak ni.habis ja cerita mesti dia tiru.kadang2 ajak kita buat sekali apa yg ada kat tv tu...kalau drama jerit2..marah2...satg dia pun jadi macam orang dalam drama tu.suara dahla nyaring....jenuh tunggu sementara nak habis mood drama dia.
sabar ja lah...


21 November 2013

SIHAT...TAK SIHAT

salam...

esok dah Jumaat...complete seminggu bekerja dlm keadaan tak selesa...mula sikit2 hujung minggu lepas...ting tong terus minggu ni.tapi kerja tetap kerja.
ramai sangat yg batuk depan muka kita...then tengok banyak tekak yg merah....dah tentu2lah terjangkit sekali.
suara pun masih 'rock' lagi.alhamdulillah lebih baik berbanding kelmarin...bukan penyanyi ja yg susah kalau suara hilang...doktor pun....nak sembang banyak2 dgn patient pun tak boleh.kelmarin dapat seorang patient yg juga hilang suara...hehe..sama2 'rock'lah kita kak...
(cikgu pun payah jugak kalau takdak suara kan?...budak2 buat bising cikgu takleh nak jerit....).

budak kecik nabila macam suam2  malam tadi...pagi ni alhamdulillah ok ja.harapnya taklah berjangkit kat dia.susah nak duduk jauh dari budak ni...larang pun tak mau faham.asyik dok mai kissing kat muka kita.nak tidur pun nak berkepit2 juga.
Ahad baru ni nabila kena inject booster dose...dua2 bahu sekali.bahu pertama ok..bahu ke dua melalak jugak.dua orang kawan sebaya dia bagus...sengih2 ja lepas kena inject.budak kecik ni biasalah...drama queen...sampai hari ni dok sakit lagi bahu tu...kononnya lah.lepas inject tu terus bagi PCM utk kurangkan sakit.melantak tidur selama 2 jam lepas tu (nabila dah tak tidur siang sekarang ni)...alhamdulillah tak ada apa2 reaction utk dia (baca kisah2 reaction to immunisations kat internet ni agak merisaukan juga).

tindakbalas alahan kepada suntikan pelalian memang ada cuma jarang berlaku..maka perlulah kita pertimbangkan kebaikan & keburukan sesuatu pelalian itu untuk kanak2.dulu saya mmg agak 'firm' dengan suntikan ni tapi bila dah lama2 kerja ni saya agak berubah perspektif sikit....maksudnya,tidak lagi mendesak pesakit untuk memilih apa yang kita nak.terangkan keperluan sesuatu prosedur,kepentingannya,akibat kalau tak dibuat & risiko2 andai ia dilakukan...then the choice is back to the patient/parents...keputusan di tangan pesakit/ibubapa sendiri.

sekian untuk hari ini....nak balik rumah ni...hiii
assalamualaikum.


18 November 2013

JALAN-JALAN PULAU PINANG

salam sejahtera...
selamat bergembira dimusim cuti sekolah.
tahniah kepada ibubapa yg anak2 mereka cemerlang dalam UPSR baru2 ni.kepada yg anak2nya kurang cemerlang..jangan sedih...jangan risau...banyak lagi peluang untuk mereka berjaya.teruskan bimbingan untuk mereka moga berjaya dunia & akhirat.

anak2 kami dah mula bercuti lama dah...hihi...yg form 3 elok2 ja habis PMR terus cuti...yg form 4 elok2 habis periksa hujung tahun terus cuti.dua beradik ni memang dah pesen macam tu...kalau sekolah tak ada kelas (tak belajar) depa mmg tak mau pi.lebih suka lepak kat rumah.

Sabtu baru ni bawa depa round penang (hahaha...dok kedah ja pun)..sebenarnya agenda utama ialah nak locate hospital Penang sb next month saya kena bawa kakak utk follow up onchology.saya mmg tak expert jalan Penang ni.so minta SU tunjuk jalan siap2 sebab tarikh follow up tu SU ada agenda lain pulak.

lepas ke GH tu kami tak tau nak ke mana...at the end bawa budak2 ni ke Butterfly Farm.melepaklah kat situ hampir 2 jam.penat jugak la melayan budak kecik yang berjalan macam orang bijak pandai...sesuka hati dia ja nak hala ke mana.
tapi sampai kat tempat ular tau pulak takut.

saya pernah ke sini sekali ja...dulu kala masa sekolah rendah...macam tak banyak beza sangat tempatnya.lebih baik kalau dibesarkan ruang untuk rama2 tu.luaskan lorong untuk pengunjung bergerak (nabila asyik langgar orang...hehe)..adakan juga bahagian pendidikan secara langsung bukan sekadar utk pelajar tapi juga untuk semua pengunjung.mini teater boleh buat dalam 3D....lebih menarik.
bahagian jualan souvenier nampak menarik...kemas teratur & pekerja2 pun ramah mesra...jenuh dok dengar suara nabila ja...bising satu kedai.
untuk yang ada anak bawah umur memang bolah la bawa ke sini...menarik untuk kanak2 bermain & bermesra dgn rama2...tiket kanak2 RM10 saja...dewasa RM18....OKU macam nabila percuma.

dalam perjalanan balik singgah kat Batu Feringhi sat...lepak ambik angin tepi pantai sambil tengok orang main air.pelancong agak ramai...al maklum musim cuti...hujung minggu pk tu.
bagi budak kecik makan siap2 sebab dah boleh agak,dalam kereta nanti dia mesti tidur kepenatan.kebetulan masa lepak tu dia minta nasi...maka habislah nasi goreng cina sepinggan...kakaknya tumpang sikit.


 3 beradik....penat depa kepung si kecik ni...
nasib baik dia tak penyet rama-rama tu
layan budak kecik makan
(along nampak macam budak-budak plk dari belakang)

Masjid Terapung Tg Bungah...
singgah solat di sini 2 kali...zohor & magrib...rasa macam nak lepak lama2 masa magrib tu...best sangat...dengan angin pantai bertiup segar....



kesimpulannya...
penat jugak laaa walaupun pi Penang ja...
nanti kena pi lagi...bawa naik Bukit Bendera sebab along kalut nak pi...dia tak pernah sampai lagi ke sana.

06 November 2013

UPDATE MY SISTER

salam...
sedikit update ttg kakak saya..

dia dah selesai menjalani chemotherapy sebanyak 4 cycle...cycle yang terakhir adalah pada minggu lepas.alhamdulillah tak ada kmplikasi yang teruk selain daripada kesan2 sampingan yang dijangkakan seperti pening,sakit kepala,keguguran rambut dan panas badan.sesekali mengagalami sembelit (kurang air kot) tapi diatasi dgn pengambilan serat dalam menu harian.
regime chemotherapy kakak saya ialah gabungan DOXORUBICIN & CYCLOPHOSPHOMIDE.

awal Disember nanti ada temujanji semula dgn Onchology Penang Hospital (rawatan susulan).moga semuanya baik2 saja selepas ini.

alhamdulillah juga, urusan tuntutan insurans untuk 'critical illness & hospital benefit' dah selesai.mulai July insurans kakak saya menjadi 'autosaving'...bermakna tidak perlu lagi membayar premium bulanan kerana syarikat akan melakukannya secara automatic.perlindungan masih berjalan seperti biasa...baguskan?
terimakasih kepada PRU BSN Takaful yang menyediakan skim seperti ini...sangat menguntungkan pelanggan.
dalam dunia serba mencabar ni adalah menjadi keperluan utk seisi rumah mempunyai skim perlindungan insuran.dunia perubatan pun makin mahal...penyakit datang tak tentu masa & tak mengira usia.


05 November 2013

HIJRAH


selamat menyambut tahun baru..
moga kehidupan kita hari ini & yang akan datang adalah yang lebih baik dari sebelumnya.
BERSAMA BERHIJRAH KE ARAH KEBAIKAN

31 October 2013

JUST NICE

salam...

hari ni (pagi tadi) nabila kena pi sekolah untuk pemeriksaan doktor
(patutnya Khamis cuti).
abah dgn kakak yg bawa sebab umie kerja.

abah kata nabila sopan sungguh masa doktor ada....duduk diam ja kat kerusi.

berat    .... 25kg
tinggi    .....112 cm

kalau ikut 'growth chart' UK,saiz nabila kiranya tahap ok ja....walau dari segi ketinggian dia di tahap bawah...as expected for DS child.


merah atas tu tinggi nabila........
dok line bawah (5% percentile) yg bermakna 5% dari populasi berusia 7 tahun berada pada ketinggian tersebut.

merah bawah tu adalah berat nabila....sama dengan berat kebanyakan anak2 lain
(75% percentile)


ini adalah growth chart utk anak lelaki.

SUMBER CARTA.

don't worry...
saya comel jerrr....

30 October 2013

3 TAHUN BERLALU..

salam buat semua.

hari ni 30.10.2013

menjelang zohor pada tarikh ini,pada tahun 2010 kami kehilangan bapa tercinta yang kembali kepada penciptanya setelah beberapa bulan terlantar sakit.

sehingga ke hari ini, rasa rindu tidak pernah hilang.
moga bapa damai & bahagia di sana.


AL FATIHAH untuk bapa tercinta.


28 October 2013

DAPAT DAH!!!!

salam...

dah beberapa tahun bersekolah...kemarin baru dapat uniform.

tapi sepasang ja...jenuh nak ulang basuh...


27 October 2013

THE ROSES

salam 

hasil perubahan cuaca.....
hujan panas bersilih ganti.

pokok2 ros yang galak berbunga.

 yang ni wangi


orked ni pun sama..
biasanya sekali keluar sekuntum dua saja..
kali ni berbelas kuntum...
tuan dia suka sangat.

cabai melaka mekar berbuah.
saya bukannya penggemar cabai ni (tak tahan pedas)
tapi suka tengok buah dia yang lebat....
sebab tu saya tanam.