SENANG CARI

28 July 2009

jalan...jalan...jalan...

Hari ni saja jer nak upload gambar2 aktiviti wajib musim cuti sekolah.
yang ni ialah konvoi jelajah kelantan...event on 6.6.2009
travelling day 5.6 & 7.6.09..
letih tapi seronok..yelah..jumpa member dari merata tempat..
semuanya family avanza.
so sapa2 yg nak join kenalah ada avanza..tak nak beli..pinjam pun takper..hihihi..
SELAMAT MENJAMU MATA...
Pilot,marsyal,team sinar kelantan & manis fm
cantik view kat grik
paling suka kalau dapat jalan-jalan
ada 3 kanak2 special yg ikut konvoi ni..
nabila,fatihah & boy kt belakang tu..lupa plk
nama dia
lebuhraya timur barat sedang di up grade
marsyall & police escort yg sgt sporting
sesi bg hadiah & cenderamata
makan free...paper & notebook free
aiman & the geng
nabila jumpa kawan baru
muka budak kena marah sebab ganggu majlis...
siaann dia..
anak dara aku.. letih konvoi.... mandi kolam acara wajib tiap2 kali konvoi
hafiz...paling terror melonjak
helmi..tukang lonjak
aku tengok gambar ni baru perasan...
anak aku jer pompuan..ish..ish..ish..
...ada banyak sangat gambar..letih nak pilih..
for those yang berminat boleh tengok video kat youtube

27 July 2009

kehilangan

negara kehilangan seorang lagi penggiat filem berkualiti... takziah buat keluarga yasmin ahmad atas kehilangan insan tersayang... semoga rohnya ditempatkan bersama orang2 yg beriman...

she is one of my favorite film director...i esp like her ads..

every year i'm waiting to see her new hari raya ads..

at the end of every ramadhan this question alwez came up in my family..'mana iklan yasmin?takkan takde?' and when the ads appears on tv...'hah..ada pun..' only then the feeling of satisfaction came..

her touch is just different..so i guest i'm gonna miss her product for this year celebration...

i just hope one day someone will follow her footsteps..

26 July 2009

berjalan malam

festival kedah sejahtera sedang berlangsung di bandar laguna merbok sg petani.. ramainya org datang..nak jg menjenguk apa yg ada tp malas nk bersesak2. so ambil keputusan g sana waktu malam..pukul 10 lebih baru kami sampai.. org lain sibuk nak balik,kami baru sibuk nk masuk. lepas jalan2 g mkn kt RFC sb si kecik ni dah kalut nk mkn...mcmla dia makan bnyk sgt. kami jadi among the last customer yg ada dlm RFC tu.. ...buat duit sakan ler radix minggu ni... snap pict sikit jer sb gelap..padang rumput yg bertukar sekelip mata jadi taman...cantiikkk

yot melaram motor besar... tetiba ada paya plk kt sini

sekali sekala saya akan masukkan sedikit tips/info ttg medical.

tips for today..

perkara yg elok & tak elok dibuat masa jumpa doktor

  1. masuk bilik dr bagilah salam elok2...jgn bunyi 'kom'/'samekom' jer..dr nak jawab pun payah..selamat pg/good morning pun takper...janganlah main redah jer..nampak tak sopan.
  2. yang sakit sorang jer..takyahlah satu keluarga masuk bilik dr esp kalau ada anak2 kecil..main lari2,jerit2 dlm bilik dr...dr nk check patient pun susah.
  3. yang dah remaja tu kalau masuk bilik dr ceritalah sendiri apa masalahnya..jangan bila dr tanya asyik paling kt mak..'mak ceritalah..mak cakaplah..'..dr bleh tension ooo..tp tak tunjuklah..awak dah besar takkan takleh cakap sendiri.
  4. yang pompuan kalau lewat period tolonglah ingat bila last period tu..jangan bila dr tanya last period asyik jawab 'tak tau/tak ingat'....lewat berapa hari kalau tarikh yg sebelumnya pun tak ingat...
  5. kalau dr tanya 'berapa lama awak dah makan ubat perancang ni?'...janganla jawab .. 'saya makan sejak lepas pantang anak saya yg kecik tulah dr..umur dialah'...manalah dr tau umur anak kamu..lainlah kalau dr tu dah kenal rapat family kamu..jawab jer..2 thn,4 thn..kan senang.

ada banyak lg...sambung lain kali ok...

23 July 2009

along tidor di sekolah

hari ni...23.7.2009..along kena tidur kat sekolah.ada motivasi & qiamullail utk budak2 std 6. satu mlm jer..pagi esok balik..tapi bawa beg punya la besar..adik dia cakap mcm nak p seminggu..aku tanya berapa bnyk baju dia bawa?dia cakap sehelai jer.tp beg jadi besar sb kena bawa sejadah dgn selimut sendiri..ooo..patutlah..budak2 ni mmg dah terbiasa,nak g mana2 barang2 packing sendiri.aku dgn hbby mmg tak tolong pun.bkn apa..saja nk bg berdikari..
so,pukul lima td aku g hantar dia ke sek..bwa sekali mek kenit tu...mcm berkobar2 jer along nie..hihi..ntahler..
aku suka kalau sekolah selalu buat program mcm ni..tak semestinya utk std 6 jer.bolehlah bg kesedaran sikit esp bab2 agama.perangai bdk2 sekarang menakutkan aku..along pun dah nk masuk form 1 thn depan..lg la bnyk cabaran.aku takut dia terikut dgn bdk2 yg tak elok sb dia ni suka ambik hati kawan.senang ikut apa yg kawan suruh buat.aku nak nasihat banyak2 pun tak pandai sebab aku jenis yg tak suka cakap banyak..harapkan abahnya jelah..tupun tak selalu sb bz dgn kerja.
apa pun aku sentiasa mengharapkan along & adik berjaya dlm hidup.tak cemerlang akademik pun takpe..aku tak kisah sgt.asalkan sentiasa cemerlang dlm hidup..di dunia & akhirat..moga nanti bila aku & hbby dah takde, along & adik dpt jaga nabila dgn sebaiknya..amin..

22 July 2009

nabila mula berbicara

sembang dgn nabila mmg best..tp dia jer yg faham apa yg kita cakap..kita tak faham pun apa yg dia crita..sian bb..tp dia tak kisah.abis bercerita dia gelak2..dia ingat kita fhm kot..alahai bb umi..
malam td bdn nabila start panas..berjangkit demam dr abgnya kot.tp dia tdo ok jer...lega.
masa g keja dia tak bangun lg.tinggal dgn abhnya kt umah.pk 10 lbih abhnya msg sruh blik tgk nabila..susah ati gak..ingatkan makin panas.sampai kt porch umah dah dengar suara dia dok sembang dgn abhnya...fuh...lega..dlm hati ingat 'ni mesti abhnya saja jer suruh balik mandikan anak'.masuk bilik jer trus tanya ..ngape? rupanya abhnya nk suruh tgk nabila panas sikit2...boleh mandi tak..hehehe..sorry yang...salah sangka..tu la,selalu kenakan org..
nabila ni pantang buka pintu bilik...terus jer cabut keluar..aku panggil masuk..dia tak nyahut pun..so abahnya sambung..
abah : nabila!...nabila..!
nabila: ya.... (aku dgn hbby sengih2...suka dgr dia jawab)
aku : nabila...masuk..mandi..
nabila: ya...padia...bla..bla..bla.. (bahasa dia)
abah : nabila...! mai mandi..
nabila: (sambil jenguk kt pintu bilik) ..ya..pa dia? (maksudnya..'apa dia')
....sukanya hati aku dgn hbby bila dengar dia jawab mcm tu...walaupun sangat2 simple tapi aku yakin tak lama lagi aku dapat sembang dgn nabila...moga detik itu datang dengan segera..
mmm...nanti makin banyakla cerita yg aku kena dengar bila balik keja...

19 July 2009

musim raya nak mai lagi...

pejam celik..pejam celik...sebulan ja lg nak puasa. malam td g cari kain buat baju raya hbby & along..ramai betul org kt alamoda.pusing2 at last dapat jglah kain tu.. 9 meter utk 2 org jejaka tu.thn lepas alg 3.5 m ja tp thn ni kena bli 4 m..dah meninggi.abahnya...standardla 5m. alang2 dah jumpa bli jg utk mak & kakakku yg 2 org tu..aku dgn adik pun tibai lg sorang sepsg. pening kepala jg nk cari kain ni..sampai kedai nk tutup baru kami balik.. nabila bukan main syok lg main nyorok2 dgn abg & kakak dia kt dlm kedai tu.. bila letih dia masuk lepak kt rak kain yg kosong..along pun tumpang sekaki.. sori gmbr lupa nk upload.. thn ni first time raya dgn nabila...mmm..tak sabar nk celebrate dgn dia...

raya thn lepas dpt ambk nabila sehari ja..start this year she's ours..happynyerr

17 July 2009

binau biji mata....

aduhai!!!.. baru nk belajaq tepek2.. sat ok...sat ko... takper...slow slow ari ni keja pun sibuk gak.sambil keja smbil tgk blog..tu yg pening.tp takper..aku suka.dah nk balik keja ni..esok cuti.jadiny a tak kelebek benda alah nilah.ari ahad sambung balik. tak sabaq nk blik ni.nk main dgn nabila..esok nk p bli kain bj raya hbby & along..aku pnya skalilah...hehehe..
ni baju raya tahun lepas...ijau belaka..tahun ni..meraaahh..

15 July 2009

pemula kata

salam perkenalan untuk semua
aku baru nak mula
masih teraba-raba
selalu cuma membaca
sekarang nak belajar kongsi cerita