SENANG CARI

02 December 2010

MASIH BERGUNA LAGI..

salam..
hari ni dah 2/12...sekejap saja kan?
siapa yg dah beli barang sekolah anak2?
saya belum lagi.tapi plan nak beli next week sb kalau hujung2 bulan ramai orang.
siapa yg siapkan semua barangan sekolah baru tiap2 awal tahun?
saya & suami biasanya beli sebahagian ja.
yg lama mana boleh guna tu guna lagi...nak jimat kan..
tahun ni kena beli baju seragam baru nurul..tu wajiblah sb masuk form 1.along beli baju ja.seluar elok lagi.kasut sekolah guna yg lama dulu.beg sekolah pun takyah beli lagi.tapi kalau jumpa yg berkenan kat hadyai nanti beli juga kot.kat siam kan murah sikit..alat tulis tak payah beli.
yang penting duit buku & yuran sekolah..
hmmm...rasanya seribu juga kot utk 2 org budak sekolah menengah.
seee...boleh guna lagi kannn...

ingat lagi masa saya masuk form 1 dulu..kat MRSM.pening kepala bapa sebab banyak guna duit.dahla semekin.tapi dia usahakan juga.dapatlah uniform 3 pasang,kasut 2 pasang.uniform mrsm lain sikit.makanya kena tempah.masa tu kasut pun tak guna kasut putih..guna kasut hitam...sian bapa.yuran asrama,pengajian,kantin etc..tak taulah berapa.tapi lepas tu dapat biasiswa MARA tak kalut dah la.duit poket MARA bg juga..bila pos bergerak mai sekolah,berbaris ja bebudak bawa keluar duit.bukan banyak pun..30 ringgit ja.tapi time tu kira mewah la kan..yg letih sikit bab buku sebab takdak buku pinjaman.semua buku teks kena beli.form 1 tak pandai lg so beli semua yg baru.bila naik form 2 dah bijak bistari..beli ja buku2 senior.tengah2 tahun dah siap booking.sebelum cuti beli terus.nanti lambat dapat kat org lain dah kena beli baru...kan rugi.buku2 form 1 simpan utk junior.bila awal tahun depa masuk mulalah cari buyer.boleh la juga buat niaga...hehe.
tiap2 tahun mcm tulah...cari buku senior.

tapi budak sekolah biasa ni untung...dapat buku teks free.along dah dapat sebelum cuti hari tu...masih elok tersimpan dalam beg.nak sekolah esok baru belek..as usual.


5 comments:

DrSinga said...

buku teks free..
yuran free..
bila kena bayar yuran PIGB ..duit sukan etc ..bising
rokok satu hari satu kota tara apa!! sanggup!!

Daddy Ziyyad said...

takutttttnya....kena start menabung dalam tabung ayam ni utk beli kasut/buku/watercolor anak nanti..hihihihi..

SURIA AMANDA said...

lepas ni giliran along Lisa la pulak kan..dania dah masuk darjah satu..harap2 takde masalah...

Mawar said...

ya betul tu kak ieda, sy sokong, yg mana elok lagi tu gunakanlah

sy dulu zaman2 muda (zmn sek) Xdpt nk guna buku2 kakak sy punya sbb beza umur 7thn, silibus smuanya dh tukar, tp adik sy jimat la skit, bleh pakai buku2 sy sbb beza 2thn je

ieda said...

DrS..
anak minta aiskrim singgit ..mahai..
pak dia rokok sekotak 9 ringgit tiap2 hari..tak paa..

DZ..
tabung buluh un ok gak...hehe
jgn lupa insuran anak.

lisa..
dania takpa..sponsor ramai.

mawar..
saya youngest.so cari buku senior ja.lg pun buku MRSM tak sama dgn sekolah biasa...dulu lah.sekarang tak pasti plk.