SENANG CARI

01 December 2010

ADA DUIT UNTUK DIBAZIRKAN???

salam..
jom sembang pasal kereta.
dulu2 kalau ada kereta mmg kiranya kelompok mewah la kan.
sekarang ni dah tak kisah...ada duit,takdak duit semua guna kereta.
bukan susah pun nak buat loan.nak bayar bulan2 tu ja yg berat.nak2 lg bila dia buat hal..
masa kat menengah dulu bapa saya pernah tanya..
"adik...nanti adik nak beli kereta dak?"
"mana mampu...kereta sorong bolehla pak.."..kata saya.
tapi dalam hati mmg nak beli pun...
bila dah kerja masuk tahun ke 2 saya ambik lesen.
gila aih cikgu tu..first day dah suruh saya drive.dahla tak reti apa2 pasal driving @ kereta...drive kat jalanraya sibuk plk tu...sib baik tak kena langgar dgn lori balak..ishh..
tapi sekali test ja..lulus.alhamdulillah.tester saya tu pun first timer.kalau officer lain rasanya tak lepas kot..saya ambik simpang dgn laju sekali..sib baik tak masuk parit.

first car...Honda mini kaler putih..plet CK.tangan ke berapa ntah.tp RM9k ja...tapi macam2 kong..suruh cousin tlg bawa pi mekanik.
pakai setahun ja kot..jual RM6k..

2nd car..TIARA..plet PDM.first batch tiara.sedap drive sb berat.tapi bila kerja kat SP terkena banjir...terus gear box buat hal.Tiara ni spare part semua mahal2.last2 letgo juga.

masa letgo Tiara dah ada matrix..plet PGB.yg ni pun sedap drive.first time drive rasa gerun jg sb tinggi.Tiara kan rendah ja...jakun la sikit.still guna sampai sekarang.

4th car...avanza.plet PHF.beli ni sb ada 7 seat.nostalgia kereta ni...dapat ramai kawan melalui sini..musuh pun ada juga.tp depa yg start tak pasal2.lantaklah.janji NARC aman damai.driving?...matrix lg best.avanza berat sikit.mungkin sb dia 1.3 saja.

5th...kelisa...yg ni saja2 beli.konon my sis nak buat sewa.last2 kami guna.banyak defect bila bg org sewa.not worth.banyak telan duit jg si kenit ni.tapi drive mmg bestlah..jimat minyak.parking pun senang.

bukan nak bgtau ada banyak kereta..kereta murah ja punnn..
just nak cakap..banyak duit melayang bila guna kereta.dahtu value menurun...banyak plk turunnya tiap2 tahun.tak guna invest kat kereta.baik beli rumah @ tanah.tapi kalau yg ada banyak duit tu..gunalah apa2 jenis yang kamu mampu..

kisahnya..hari ni bawa avanza servis aircond..asyik tak sejuk ja.rupanya cooling coil bocor...lebih pada 5 ratus jglah..
letih guna kereta ni..banyak telan duit.tapi kalau takdak lagilah letih..

apa2 pun...kesimpulannya...saya suka drive..(jgn waktu malam dahla..silau)

avanza buat semak depan Pekan Rabu Alor Setar masa konvoi tahun lepas..
dah dapat permit..so tak kena saman..

p/s...saman2 ni pun banyak duit jugak..
saya punya tak habis bayaq lagi..
sebelum februari 2011 katanya kannn...hehe

2 comments:

SURIA AMANDA said...

alhamdulillah takat ni x pernah kena saman lagi..pakai savvy ja pun...

ieda said...

LISA..
KAMU MMG PEMANDU BERHEMAH..TAHNIAH.