13 December 2016

PROGRES PERTUTURAN NABILA

salam sejahtera...

secebis perkembangan terkini anak dara kecil kami nabila...
dalam minggu lepas dia mula mengatur/menyusun kedudukan ahli keluarga.semestinya hasil ajaran cigku di sekolah sebab saya atau abahnya tak pernah ajar perkara ni pada dia.

kata dia...
abah = ayah
umie = mama
kakak = kakak
along = abang
bella = adik

tapi bila panggil dia adik bella.....terus kena marah
"ni bella laaa"....hihi..

malam tadi dalam kereta dia sembang2 dan panggil ummienya ini dengan panggilan mama dan abahnya dengan panggilan ayah....
rasa pelik la pula.....macam sopan santun gitu.


dah banyak benda yang dia boleh sembangkan walau ada masanya keluar cerita bahasa alien.
syukur alhamdulillah....dulu saya pernah menaruh harapan agar dia boleh bercakap sekitar usia 10 tahun. tahun ini dia dah 10 tahun dan mencapai apa yang saya harapkan....syukur sangat.
kami tak pernah hantar nabila ke mana2 terapi cuma pandai-pandai sendiri mengajar dia bercakap.alhamdulillah juga, orang sekeliling yg dekat dengannya turut sama membantu. masing-masing bercakap menggunakan perkataan dan sebutan yang betul bila berkomunikasi dengannya. selain itu nabila juga banyak mengutip perkataan melalui television sama ada rancangan kartun, drama ataupun melalui lagu-lagu.

bila semakin membesar, semakin banyak emosi yang terbina maka keperluan untuk berkomunikasi secara lisan menjadi sangat penting. sebab itulah saya sebolehnya mahu dia bertutur dengan sesempurna yang boleh agar dia dapat menzahirkan isi hatinya kepada kami.

boleh nampak kekecewaan dia bila kami tak dapat memahami apa yg nak disampaikan...ada kala dia gunakan perkataan yang dicipta sendiri. memang penat nak meneka.
ada juga perkataan yang hampir sama bunyinya untuk benda-benda yang berbeza contohnya:
papun = telefon
pape = seliper

ali = tali
lali = lari


cuma sekarang banyak perkataan dimulakan dengan huruf T seperti:
geli = tali
malu = talu

bila dah selalu sembang dengan dia baru boleh pick up maksudnya. abahnya selalu blur sebab tak berapa rajin layan anak sembang....rajin layan main saja.


syukur kepada Allah dengan apa yang diberikanNya sehingga ke hari ini...yang paling utama, nabila sentiasa sihat. jarang kena jangkitan. alhamdulillah.


moga Allah melindunginya sepanjang hayat.


No comments: