SENANG CARI

28 November 2016

JENG JENG JENG

salam sejahtera..

26.11.2016
birthday Nurul yg ke 18.....sekejap ja dah 18 tahun.dah nak jadi dewasa tak lama lagi.tapi perangai masih macam budak-budak.

tak ada celebrate apa2 pun cuma bawa pi makan kek. sebelum tu tanya dia nak makan apa..."makan nasi"....katanya.
adoi laaa....sempoi sungguh budak ni.

tak kisah la birthday sapa pun...
yang penting dia boleh tiup lilin dan makan kek

oleh kerana yang kecik dah terkinja-kinja nak makan kek, maka bawa sajalah ke SR...kedai kek paling dekat.sambil makan kek, ummie order ayam kat Pizza Hut sebelah SR untuk si abah....maha lambat menunggu siapnya ayam 4 ketul tu....rasa nak hangin dah.nak kansel tak boleh sebab dah bayar.so tunggu la jugak.ada la rasanya dalam 45 minit nak dapat ayam tu...tuan dia makan tak sampai 20 minit.



selesai makan kek, bawa lepak kat gerai pula.mencari nasi.
order nasi goreng cina utk budak kecik sebab biasa atau normalnya nasi goreng cina tak letak cili. sambil order pun dah cakap tak mau pedas.sekali dapat nasi....amek kau....siap ada cili padi dalam tu.

panggil budak kedai suruh buat semula sebab takmau cili...sekejap tu dia datang balik dengan nasi yang sama....buang cili lepas tu return nasi tu kat kita....
waaa!!!!!...tahap berapi dah cek ni....tapi sabaq jugakla.
bawa sendiri nasi tu kat tukang masak..."dik, sapa masak?"
"awat kak"
"ni....buat lain. tak mau pedaih...budak nak makan"...tahan marah ja.
"ok kak"
"wei....buat lain....budak nak makan....tak mau pedaih"...budak kitchen repeat kat budak masak walaupun yg masak dah dengar arahan awal tadi.

benda2 macam ni adalah kelemahan utama kedai/gerai makan kat Malaysia ni (kat luar negara tak tau la...tak pernah pi).
kita order specific sungguh...mai2 jadi macam lain jugak....panasss....

anyway....budak kecik makan tak habis pun....tak sedap..dan dia plk asyik kalut nak ke toilet.





settle makan, bergerak bawa tengok cerita "JENG...JENG...JENG"....
tiket dah beli awal2 sebab nak tempat paling atas.bila dah ada tiket budak kecik ni pun kalut ajak pi wayang...tak kira jam dah.
show 10.25pm...pukul 8 dia kalut dah sebab dia bukan tau tengok masa pun....hihi


tentang cerita "upin ipin Jeng Jeng Jeng"..
panggung penuh dengan budak-budak (as expected). ceritanya bolehla....ada part lawak, ada sedih, ada mendatar, ada nyanyi...
bila part mendatar tu nabila macam kebosanan sikit....keluar upin ipin baru dia cerah mata.sampai kat Awie menyanyi....meriah panggung.ada sorang budak sekitar 3 atau 4 tahun....terus berdiri menari sama2....comey ja.


berkenan kat rumah tinggi ni

untuk budak-budak kira ok la juga cerita ni cuma sebab bergabung dengan watak manusia normal, budak yg betul-betul suka kartun agak distracted.cerita jadi kurang menarik untuk mereka bila isu-isu perebutan tanah dan kes hutang dibincangkan.

untuk dewasa....bolehla untuk sekadar melepaskan penat kerja seharian.

dari segi effect bunyi dan gambar, ia dibuat dengan agak menarik terutamanya masa show Awie.


habis movie dekat2 jam 12 malam...terus balik rumah.
anak dara kecik tu pun dah pandai sebut2 'sheng sheng sheng'....
nak tidur pun dok sebut perkataan tu lagi.






No comments: