SENANG CARI

12 August 2013

RAYA....RAYA....RAYA.....

salam aidil fitri buat semua...

belum update cerita sahur tetiba dah raya ke 5....
cepatnya hari berlalu.
di penghujung Ramadhan baru2 ni mmg tak ada mood nak update story langsung...tambah2 lagi nak pilih gambar....malas tahap maksima.
ni pun tak berapa nak rajin lagi..
penat betul raya tahun ni....mungkin sebab bulan Ramadhan panas membahang (tapi tengok kat Jejak Rasul negara Arab lagi berganda2 panas...depa ok ja... buat kerja ladang lagi...dahla siang depa pun panjang.....alhamdulillah duduk kat Malaysia)..
tiap2 tahun azam tak nak shopping raya last minute tapi tiap2 tahun jugalah benda yg sama berulang.tiap2 hari keluar pekan cari barang & kain baju....dah raya baru stop..bukan beli banyak pun tapi masing2 nak membeli di tempat2 yg berlainan...dah la jem.faham2 sajalah.

tahun ni juga buat pertama kalinya selepas berkahwin saya buat ketupat palas sorang diri.....tahniah buat diri sendiri...dalam saspen antara sedap dgn tidak....alhamdulillah elok saja rasa ketupat tu.rupa takyah ceritalah....baru tahap 50% dari apa yg mak saya buat dulu.yg penting bila dah potong & hidang rupa ketupat tu sama ja dgn mak punya.....& yg lebih penting SU kata sedap...tapi buat tak banyak la....sekilo beras ja pun.

tahun ni juga kali pertama buat rendang ayam.selalunya buat gulai (cara orang Kedah).
cari resepi kat internet.dengan penuh confident terus rendangkan seekor ayam.hasilnya?....SU kata sedap...bila SU kata sedap mmg oklah...bebudak bertiga ni tak berapa kisah sangat.makan ja.
dan akhirnya ketupat palas sekilo beserta rendang ayam nan seekor tu hanya cukup untuk kami sekeluarga saja...dilangsaikan pada hari raya pertama...(gambar pun lupa nak snap)..tu pun ada yg tak puas makan.suruh buat lagi....hohoho...nanti sat noooo...penat tak habis lagi.

raya tahun ni lebih kurang sama ja aturcaranya dengan tahun2 yang lepas.jalan2 setiap hari sampai malam tadi.hari ni berhenti sebab dah start kerja.cuma lunch break tadi ke rumah kawan sekejap untuk acara makan2.

trend ziarah raya tahun ni...
tuan rumah hantar member2 ke surau @ masjid berhampiran sebelum ke rumahnya....masa kami semua solat tuan rumah pecut balik kemas rumah & siap2 makanan dulu.tahun2 lepas kami solat kat rumah kengkawan ja.tahun ni ubah trend utk keselesaan kawan2...al maklum...raya main terjah ja.dah berkumpul ramai2 baru decide nak ke rumah sapa.maunya tak kalut tuan rumah.
tapi rumah kami kengkawan NARC tak mai lagi....kami ja yg pi terjah rumah orang....jangan mai lagi nooo....satg tetamu yg terkejut.takdak hidangan yg berat.takat biskut raya adalah....nanti kami bagi date baru mai.tak syok orang mai setakat jamah biskut & kerepek...tunggu hujung2 Syawal sikit....

anyway....
selamat hari raya Aidil Fitri 
maaf zahir batin buat semua yang membaca.



No comments: