SENANG CARI

28 January 2011

CAKAP BIAR TERANG

salam..
in general...
ada penyakit boleh sembuh 100%
ada yg tak boleh...setakat terkawal saja.
to all doctors...sila maklumkan kepada pesakit jika ubat yg anda prescribe tu sekadar mengawal penyakit & bukan menyembuhkan secara total.take your time to explain.kesian tgk kekecewaan patient bila makan ubat tapi tak sembuh.kalau kita explain betul2 they are mentally prepared & more satisfied.

saya tak suka makan ubat esp yg besaq2 macam ni.

emmm...doktor gomen selalu sibuk..maka GP kenalah jadi tukang explain

6 comments:

Daddy Ziyyad said...

Problem with patient compliance ialah bila mereka tidak di beritahu tentang kawalan penyakit & komplikasi nya...sebab apa kena buat test2 tu..selalunya bila saya beritahu mereka, meloponglah mulut mereka sambil bercakap " doc kat spital tak bagitau pun"..

Saya tak expect doc kat spital nak beritahu semua, at least tell a li bit lah kan...Tapi paling sedih bila doc di GP yang malas nak entertain patient, ni mmg saya geram

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Makcik nak tanya, ada ke ubat kat hospital tu menyembuhkan penyakit. Soalan ni selalu bersarang dalam kepala.

ieda said...

DZ..
doktor locum kot..tu yg malas nak entertain pt.

cik ina..
depends jugak sakit apa.sebab tu doktor kena explain.

rATu kEBaYA said...

tak suka jugak makan ubat.. yg besar2 lagilah rasa tersekat je..

A.I said...

Doc Ai dah bgtau awal2. ubat2 tu sume just nk kawal + melambatkan proses kerosakan kidney tu je =)

skang ni dah malas nk telan ubat byk kali. Ai kumpulkan semua pil2 tu (ada besar, ada bujur, ada bulat, ada sekerat), masok dlm molot..telan 1 shot ngan air! hahaha..senang keje ;P

ieda said...

ratu kebaya..
lecehkan...dari tak sakit terus dapat sakit tekak..hihi

AI..
akak mmg respect kat org yg bleh telan ubat segenggam sekali gus.