SENANG CARI

12 November 2016

KUIH KERIA ANTARABANGSA MELAKA

salam sejahtera....

aktiviti JJCM di Melaka...

bergerak keluar dari Coconut Shake Pantai Klebang kami singgah di gerai ni.....dah nampak masa nak ke coconut shake dan memang plan nak singgah.
orang kata famous sangat dan sedap sangat maka haruslah mencuba.

dari jauh nampak macam tak ramai orang. sekali berhenti kereta dan berjalan ke gerai....mak aiii....amek ko....punya panjang barisan. tapi hadap juga....gigih berbaris.mujurlah tak panas dan ada angin sepoi-sepoi bahasa.

nampak macam laju ja pergerakan barisan tu tapi elok2 nak sampai giliran (sekitar 10 orang gitu) tiba-tiba jualan terhenti.kuih yang ada di talam dah habis.rupanya kena tunggu dulang trip baru pula....mereka berhenti untuk masak.lama juga tunggu trip baru tu.
masing-masing yang menunggu tu tak pula ada keluh kesah. sabar dan redha ja semuanya.bila nampak satu talam baru keluar....huh...lega rasanya.

seorang hanya boleh beli 10 biji sahaja...limited...harga untuk 10 biji adalah RM6...ok la.

sejam juga berbaris dan menunggu....
alhamdulillah dapat merasa.

masuk dalam kereta tak sabar-sabar nak makan.....panas berasap.

pada saya memang rasa kuih keria ni berbeza dari yang kita biasa beli kat kedai-kedai makan yg lain.garing di luar, sangat lembut di dalam. macam tak guna tepung, hanya ubi.
gulanya pula seolah-olah gula kabong/gula melaka.tak terlalu manis.

saya beli di gerai Hajah Rahmah.....ada satu lagi gerai tidak jauh dari situ, kepunyaan Haji Jalil.
di situ juga ramai pembeli berbaris.saya dah tak rajin nak menunggu lagi.dengar ada yang berkata antara dua gerai ni, kuih keria di kedai Hajah Rahmah lebih sedap....wallahualam.tak boleh komen sebab tak makan kedua-duanya.

kepada penggemar kuih keria.....berbaloi untuk mencuba. cuma kena tingkatkan kesabaran semasa menunggu.yang nak beli lebih sila hantar lebih ramai wakil untuk berbaris. 







cek sabaq berbaris tunggu giliran


saiz biasa....rasa lain dari biasa


gerai lagi satu bersebelahan masjid kuning tu
tak jauh pun jaraknya


                                                            
                                                                          gerai lagi satu


3 comments:

Amin Hakim said...

Sekarang nie kuih keria dah macam fenomena pulak kan..

jane said...

wah sedapnya kuih keria tu...

ieda said...

amin hakim:
dah lama rasanya kuih ni famous...akak ja lambat sampai..


jane:
worth trying.