SENANG CARI

03 July 2014

AYAM PERCIK DAN ROTI JOHN HOME MADE

salam...
ramadhan ke 5 hari ni...
mendung berbanding hari ke 4 yang terik.

ni cerita buka puasa ramadhan ke 3..
semangat nak masak.
beberapa hari sebelum tu dok sembang dengan suami tentang ayam percik popular Kelantan iaitu Ayam Percik Yati....masa reunion hari tu dah makan..memang sedap.
sekali terbaca entry MAMATISYA tentang ayam percik kuah putih....macam sama ja dgn ayam percik Yati....cara pun simple ja.
maka petang tu dengan penuh semangat masuk dapur.dalam masa lebih kurang sejam siap semuanya....ayam percik kuah putih & nasi planta.dalam hati dok risau juga apakah gamaknya rasa ayam tu.almaklumlah first time buat.bulan puasa plk tu tak boleh nak rasa-rasa.tawakal sajalah.

siap bab ayam en suami plk ambil giliran....pulun buat roti john dengan bantuan anak dara dia.
dah lama tak makan masakan en suami.semuanya settle menjelang waktu berbuka.

sebaik berbuka,kuah ayam percik tu lah yg saya rasa dulu...alhamdulillah.menepati citarasa.
siap ada repeat order dengan arahan tambahan....KUAH KENA LEBIH..
PANGGANG AYAM DALAM MAGIC PAN DULU
KUAH BERLAMBAK
NYAM...NYAM...NYAM....

BAHAN UNTUK ROTI JOHN...SIKIT JA PUN.
GUNA MAGIC PAN JUGAK..
TERBAIKKKK!!!
(tak letak sos lagi)

sapa nak resepi boleh jengah blog mamatisya atau klik SINI.
saya buat guna ayam separuh saja.bulan puasa kan...buat banyak2 pun tak habis makan.
senang ja nak membuatnya.

dah makan macam-macam bulan puasa ni tetap juga kena beringat tentang kesihatan sendiri & ahli keluarga.banyakkan minum air kosong untuk elak dehidrasi.ambillah suplemen kalau rasa pemakanan harian tu tak seimbang.....jangan tunggu sehingga dihinggapi penyakit.



3 comments:

aLyNnZ said...

Roti john tu menyelerakan..nyummy

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

subhanallah kak ieda....lama betul fiza tak dtg sini. semoga akak dan anak2 sihat ye.

ieda said...

alynnz...
memang sedap...buat lagi satu set lepas isyak...hehe

fiza...
kannnnn.....lama sangat tak bersua...alhamdulillah akak sekeluarga sihat2 ja.