SENANG CARI

21 October 2013

HUJAN & MAKAN

salam sejahtera...

pagi yang agak panas...seronok sidai2 kain.
masuk kerja....tengok beberapa patient...
tetiba dengar menderu hujan turun....
hohoho.....masih lebat sampai saat ini.....
alhamdulillah sejuk...jimat aircond.
harap2nya kejap lagi hujan seriat (berhenti)..
nak keluar pekan...ada hal yg perlu diuruskan.

lunch siap2....
nasi putih...lauk beli kat sebelah..
bawa ulam pucuk belalai gajah dari rumah.
since kakak kena breast cancer saya rajin sikit cari ulam2an yg pelik2 ni.
siap tanam lagi.

pucuk belalai gajah lebih sedap berbanding pucuk duri tujuh.
ada bau wangi bila dikunyah.
blend dengan apple hijau buat jus pun boleh.
tapi utk org yg 'rajin' macam saya lebih senang ambil & terus makan dgn nasi.


gambar dari google
senang saja nak tanam pokok ni....
ambil keratan batang...cucuk kat tanah (tempat yg redup)..
seminggu dah nampak pucuk baru.

2 comments:

eyriqazz said...

tengah hujan dapat pekena ubi kayu dengan air kopi panas memang layan..

cikceriacorner said...

bestnye kak..kalo ujan2 ni dpt mkn ape2 la..kalo tanam pokok sendiri..petik2 kat luau terus mkn..lg best..