SENANG CARI

23 May 2013

MINYAK WAJIB

salam...

apakah di antara benda yang wajib ada dalam rumah?
rumah saya...
minyak ni...
 

MINYAK TOK AWANG LOCENG
orang Kedah mesti ramai yg kenal minyak ni.
dah lama sangat saya guna minyak ni....dari kecik2 lagi....umur berapa tak tau lah tapi seingat2 saya ni lah minyak angin yg selalu guna kalau sakit perut masa kecik2 dulu.

kenapa namanya TOK AWANG LOCENG?
sebab tuan punya minyak ni bernama AWANG & capnya ialah cap LOCENG.
sekarang anaknya plk yg buat tapi jenama tetap sama.

saya beli minyak ni kat gerai dalam BANGUNAN PEKAN RABU ALOR SETAR.tempat2 lain tak tau la plk kat mana yg ada.
dulu botol besar ni boleh dapat dalam 3 ringgit lebih tapi sekarang ni dah RM6.50...tu pun beberapa bulan yg lepas (sekali beli 3 botol sebab bukan senang nak parking kat 
Pekan Rabu tu).

saya guna pada kebiasaannya utk sakit perut (angin,salah makan etc).boleh juga sapu kat gatal2 akibat ruam yg ringan,sakit/lenguh otot betis.tengok kat label tu ada banyak lagi kegunaannya.
tak berangin & tak panas...bau biasa2 saja.kalau terminum tidak merbahaya.malah dulu mak saya pernah campurkan (titis) dalam air masak utk diminum supaya dapat kesan yg lebih cepat.
walaupun kat klinik ada banyak krim panas/berangin, saya masih suka guna minyak ni.
utk nabila mmg prefer minyak ni sebab dia suka calit & rasa apa2 benda pun yg kita sapu kat badan dia...penat nak kawal tangan dia kalau guna krim lain.nabila pun kalau susah nak membuang saya sapu sambil urut2 perut...insyaAllah beberapa jam lepas tu akan membuang dgn elok.

jangan tanya ramuan sebab saya tak pasti...tak pernah melawat kilang.

4 comments:

Daddy Ziyyad said...

Uniknya nama minyak dia kak..hahaha

Boleh la try bagi kat patient PID yg dah jenuh asyik sapu menzza cream...hehehehehe..

Saya teringin betul nak masuk Pekan Rabu tu..nak cari kedai jual songkok yg Tun M selalu order songkok...:) Pekan Rabu tu ala ala macam Pasar Payang kat Tganu ke kak?

ieda said...

DZ..
nanti pt pelik plk...apasal dr n bg aku minyak angin biasa????hehehe

pekan rabu lebih kurang macam tu la jg konsepnya tapi laluan dalam tu lapang sikit berbanding pasar payang.kat pekan rabu tak la banyak sgt gerai batik macam pasar payang tu...
mai sini bg tau la..

norayuni mustafa said...

Mma saya yang meneruskan legasi membuat myk ni

norayuni mustafa said...

Mma saya yang meneruskan legasi membuat myk ni