SENANG CARI

13 December 2011

YOT.... THE LATEST UPDATE

salam..
beberapa hari tak menjenguk blog.life agak busy sekarang.ingatkan lepas wedding my sis bolehla relax2 sikit...tapi kita hanyalah kita...merancang saja.apa pun,saya bersyukur dengan kesibukan sekarang.sebabnya?...nanti kita story kemudian bila masanya dah sesuai.

malam ni kita sembang pasal YOT sekejap.dah banyak hari yot tak ke sekolah gara2 umienya yg tersilap faham.masa jumpa YB hari tu ada cikgunya bgtau awal bulan 12 PDK cuti seminggu.maka saya ingatkan minggu lepas cuti.seminggu tak hantar dia sekolah.plannya Ahad minggu ni nak start hantar semula.sekali awal2 pagi Ahad cikgu yot call bgtau PDK cuti minggu ni.
"ait...bukan minggu lepas cuti?"...saya
"bukan...minggu ni start cuti."....cikgu yot.

hahaha...sangatlah tak aware umie yot ni.minggu lepas ntah berapa kali saya lalu depan sekolah dia.boleh tak perasan....seronokla budak tembam tu.boleh lepak kat rumah seminggu lagi.

budak ni sekarang makin banyak akal dia...berlakon masih ditahap nombor satu.paling best kalau kena marah.sekali tu saya marah dia sebab mengacau saya nak iron baju.marah pun gitu2 ja.up suara sikit.terus merajuk pi baring kat tepi kucing sambil mengadu kat kucing tu...umie tahan gelak ja la..
"babele....babele...mi babebe....apau.."...sambil nangis2 mengada.tangan tunjuk2 kat umie.muka jangan cakapla...mulut muncung segala bagai rupa.
(babele tu panggilan dia utk kucing & apau is melampau...dia selalu guna perkataan ni utk bgtau yg org buat dia).

satu malam lain plk dia merajuk sebab makanan habis.dah dekat pukul 12 malam.kakaknya makan maggi goreng.dah tinggal sikit baru dia sibuk nak tumpang.dah tu jadi tak puas makanla.dapat sikit ja.
"mi..acik!"...yot.
"hah?nasi?...mana ada nasi...dah habis"....saya.
"mi...acik....apaq".....yot. (bila dia sebut lapar mmg kesian la tengok...macam lapar sesangat).
"tak dak nasi...dah tengah malam ni"....
..terus dia bangun (dari ruang tamu) & lari ke dapur...dengar dia nangis dgn suara perlahan.saya ikut nak tengok apa dia buat.rupanya dia pi duduk terperuk kat celah kabinet kat tempat saya masak nasi...sambil nangis sedih.kesian plk tengok.nak tergelak pun ada sebab dah pandai tunjuk merajuk.umie pun pujuk2la...dukung bawa balik ke ruang tamu.mujur ada bun kacang.tanya dia nak makan tak...dia angguk.sekali bg makan...ambik ngko....habis 4 ketul.umie tumpang sikit2 ja sb umie pun kelaparan gak.pastu baru la dia ok balik...lapar betul rupanya.ingatkan nafsu ja sb dia ni pantang tengok benda makan.semua nak.

sekarang ni umie tak banyak masa utk yot sebab sibuk dgn kedai.maka utk tahun depan umie decide nak panjangkan lunch break....from 1.00pm to 5.00pm.....bolehla layan yot main lepas yot balik sekolah.rugi rasanya kalau tak spend masa dgn dia masa dia tgh menunjukkan perkembangan dia ni.patient tak pa...pandai2 la depa adjust masa.

muka budak tengah marah kat umie sebab tak mau ikut arahan dia

7 comments:

Nida said...

Salam Kak Ieda...

Yot sama dengan adik Nida... dulu adik Nida pun sekolah di PDK.. tapi sekarang bila pindah rumah, adik Nida tukar sekolah ke kelas kanak-kanak istimewa di Sekolah Masai.

Adik Nida tu pun paling suka berlakon.. kadang-kadang lucu juga menyaksikan sebab Nida pun tak sehebat lakonan adik Nida tu yang kami pangiil Ecah..:)

A.I said...

Lapar sungguh nampak gayanya tu ;)

Salina@IbuAqil said...

Amboi!! Muka marah ke tu?!! Awat comei bebenor.. Hik3!!

Bicara hati ibu aisya said...

Comei btl dak bam bam nih.Bijak pulak tuh.Geram tgk muka merajuk dia ;)

konde said...

keep blogging :)


Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

ieda said...

nida...
dialog depa yg best didengar kan?
ntah apa2..

AI...
sian dia...umie tak percaya dia lapaq...hehehe

ina..
marah la tu.dia tgh cakap...'ummmmmmmiiee'..

ayu..
sebab tu tak dak org nk pujuk...syok tgk muka dia marah..

konde...
selamat kenal..

kakyong said...

merajuk pun comel...