SENANG CARI

30 September 2011

JANGAN MAKAN KARBAID

salam.

untuk semua penggemar buah....
rajin2kan diri menanam sendiri pokok buah2an yg anda suka.
(buah2 import tak termasuk dalam cerita ni).


masa kecik2 dulu pernah tengok bapa saya guna karbaid (org kedah sebut kabad) ni untuk peram pisang.tapi jarang sgt guna.biasanya buah masak sendiri kat pokok.kemudian bapa saya ambil satu tandan gantung kat alang rumah.bumbung zink.buah tu cepat masak sebab haba panas.


honestly..baru hari ni saya tau ada kesan sampingan yg teruk macam ni kalau terdedah dgn karbaid.

untuk baca secara detail sila ke page CAP

***dulu2 masa student saya tak suka baca buletin CAP sebab rasa macam semua benda takleh makan.


***sekarang ni kalau musim raya baru karbaid ni famous kat sini...........buat meriam.




3 comments:

Cik Ina Do Do Cheng said...

suka bau karbaid sedap sangat, masa arwah mak berniaga guna lampu karbaid.

alien said...

biasa saya simpan dalam rumah je..
tak peram2

ieda said...

cik ina..
betul..betul...sedap bau dia.tapi dah tau fakta ni tak yah la nak hidu2 lagi.bahaya.


alien..
selamat gitu.