SENANG CARI

10 June 2011

TENGOK SIKIT-SIKIT DULU

salam.

masih sengal2 badan....kerja angkut mengangkut masih bersisa.
malam tadi operasi pindah pokok bunga & pasu2 bunga yg pokoknya dah kong.malam2 buta pun terus tanam pokok jugak sebab kalau tunggu siang memang mati kering la depa. bab2 angkat pasu tu pas kat along ja...tak daya dah saya nak angkat.lagipun along dah banyak power....dah jadi anak teruna.praktis2 la angkat benda berat bagi muscle naik sikit.tapi setakat angkat sajalah...bab2 tanam pokok & jaga pokok memang out...depa semua tak minat.si kecik bambam tu tak taulah...tapi rasanya kalau nak suruh cabut pokok memang cepat.


tengok gambar sikit lah

cantik tak rumah ni?
ooopppsss....ni bukan rumah saya
ni rumah member (family friends).
cantikkan?kalau tengok rumah mesti tak percaya dia kerja apa....
umur member ni pun sebaya dgn saya.
dalam rumah...luar rumah semua luas.
depa renovate sakan.
suka ja budak kecik ni berlari kat laman.
along biasalah...mengusik.


ni rumah saya (tapi masih milik bank)
biasa2 ja...rumah setingkat semi D.
(tiang netball tu pemaju yg punya..sampai hari ni ada lg kat rumah saya...
rasa macam nak pacak ja kat laman tu..hihi)
saya beli 2 buah sebab niat asalnya nak bagi parents saya tinggal di sebelah rumah saya.senang nak tengok2 & depa pun happy boleh tengok budak2 ni meriuhkan suasana.
tapi biasalah...kita merancang yang kita rasakan terbaik...ALLAH lebih mengetahui.
oleh sebab saya tak suka nak sewa2 rumah kat orang lain makanya kami decide pecahkan dinding jadikan satu rumah....sebab tulah dah jadi lapang.nak cari penyapu pun melilau...dah biasa rumah kecik kannnn....

saya suka pemandangan kat sini.dari depan rumah boleh nampak Gunung Jerai.rumah mengadap padang mainan.rasa lapang mata...angin pun banyak.rumah ni juga mengadap matahari naik.maka sebelah petang bahagian porch teduh...
selesa utk budak2 ni lepak (bapak budak yang lebih kot).
sengaja ambil yang depan padang mainan sebab nanti bila ada kawan2 datang senang nak parking...tak ganggu rumah jiran.

cuma satu ja yg saya risau..
longkang kat depan ni besar sangat.pagar yang ada tu rasa macam tak selamat ja untuk budak2.moga2 tak berlaku perkara2 yang tak elok di sini.


(pindah rumah kali ni tak se'excited' pindah rumah yang lepas2 sebab my father dah tak dak.selalunya dia yang seronok & saya sgt suka tengok muka dia yang seronok tu.tambahan pulak rumah kali ni ada tanah keliling.....dia suka sangat macam ni tapi tak berkesempatan merasainya.infact dia tak pernah tengok pun rumah ni.masa rumah ni dah naik dia dah uzur sangat.
dia cuma sempat tengok dari luar kawasan perumahan ni ja.
moga Allah memberikan taman yang lebih indah untuk 
arwah parents saya di sana...amin).
SU kata arwah parents saya & arwah abahnya datang masa kami tengah angkut barang kat rumah lama.saya tanya cemana dia tahu...katanya ada 'bau'....wallahualam.

9 comments:

[-suziey-] said...

waaa beso giler la umah 2 jadi 1..best btl..rezeki tu..

xde rezeki parents nk dok skali..xpela doakan semoga dia bahagia di sna..

Noina said...

baru nak tanya gambar yang 1st tu umah akak ke..hehe..besarnya umah kawan akak..best giler...!!

Umah akak lagi best..sebelah menyebelah ngan umah parents akak..mak ayah ina pun beli umah kat area ina beli ni..tapi tak dapat sebelah menyebelah..klu tak sure dah buat cam akak dah..hehe..bestnyer umah setingkat..takdelah penat naik tangga kan.. :)

Wahidah said...

nak pindah umah yea..mesti letih kn....btw nanti keje kth osp mana pulak

ieda said...

suziey..
tulah....kdg2 terbayang2 andainya depa ada kat sebelah ni...

ina..
parents akak dah takdak....plannya saja... tapi tak kesampaian.
akak tak suka rumah 2 tingkat. tak larat naik tangga...hihi

wahidah..
akak keja sendiri.pindah rumah pun dekat2 area ni juga...same developer.

ina said...

salam perkenalan...saya sebelum ni silent reader je. rmh saya baris blkg rumah akak je. hehe..

Sz said...

cantek rumah k ieda!

mode on gossip: tengah pikir keje apa kawan akak tu smpi dpt umah besar + cantik menawan tu... :p

ieda said...

ina..
ait!!!ina mana plk dah ni???...sila tonjolkan diri kamu...hehehe

SZ...
need a clue??

Ina said...

Hehe..sbnrnya saya dah lama dok baca blog ni. Drpd gmbr2 yg ada dlm blog ni sy dok agak akak msti duduk kat area tmn ni( antara fasa 1-3) n terfikir kat mana klinik akak. Bila baca cerita yg ribut tu n ada gmbr MRSM mmg sah la poliklinik kat dpn tu. Hehe.. Tp saya x penah pi klinik ni lagi. Hehe.. Pasal rmh baru ni, husband saya yg bgtau dia kata doktor klinik dpn tu beli 2 buah tu. Saya pun beli kat situ jgak. Baris blkg rmh akak la. Nanti kot tiba2 saya demam ke, pi klinik akak bleh berkenalan tak? Hehe..

Bicara hati ibu aisya said...

Wahhh..cantiknya rumah akk.best tuh ada kawasan lapang.leh jadi tempat anak-anak berlari, main2 kat luar ;)