SENANG CARI

06 April 2011

HOLOPROSENCEPHALY

salam.

hari ni saya tak busy..patient tak ramai.tapi saya baru nak tulis sikit dlm blog ni.
tadi jumpa term ni 'LOBAR HOLOPROSENCEPHALY'.
first time dengar...5 tahun kat uni tak pernah jumpa term ni...hihihi...nampak sgt malas baca buku.

so sepanjang hari ni dok mencari info pasal term ni...tak habis baca lg.it's all related dengan pertumbuhan janin di dalam rahim (embriology)......bab yg mmg saya pening kepala masa student dulu sebab term2 dia sgt pelik.susah nak eja...nak ingat apatah lg.tapi member2 lelaki sgt suka dgn term2 yg pelik ni.asal berkumpul ja mesti tanya makna @ definasi.tp elok jglah...it's part of study.

ok...sedikit yg saya dapat tentang HOLOPROSENCEPHALY (HPE)...
keadaan di mana otak hadapan (forebrain) janin tidak terbahagi kepada dua semasa proses pembentukannya.bergantung kepada tahap kegagalan pembahagian itu,keadaan janin adalah berbeza2 bermula dari yang paling teruk yang berakhir dengan kematian di dalam rahim dan yang paling ringan di mana hanya melibatkan tahap IQ yg rendah.

kecacatan yg sering berlaku ialah struktur muka yg tidak normal seperti hanya memiliki satu mata,hidung yg tidak terbentuk dan juga sumbing (bibir @ lelangit).

saya dapat info dari SINI

p/s: seseorang yg saya kenal sedang menghadapi situasi ini...doa & harapan saya moga bayi yg lahir nanti hanya mengalami kekurangan yg paling minima....insyaAllah.

ada masalah utk letak gambar sejak semalam.....sgt sakit jiwa!!!!

4 comments:

h4ni3 said...

semoga teman itu dipermudahkan segalanya.. insyaAllah

dangarumbia said...

Tie tak boleh nak sebut term tu. Terbelit-belit lidah, haha...

Boleh kita tahu puncanya ? Malas nak gi baca....

Mama Q said...

Salam ummie yot,

klu dah baca habis pasal HPE tu share2 la yer...nak tau gak bagaimana nak elakkan dr terjadi perkara2 sedemikian

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ said...

nnti akak citer citer kan apa sebab2 musabab terjadi & untuk elakkannya yer.. :)