SENANG CARI

11 March 2011

ADAKAH KAMU JONAH?

salam.
legaaa...baru dapat makan.
not a busy day tapi asal nak makan, ada org..asal nak makan,ada org.
alhamdulillah..rezeki jumaat.

ingat tak saya sebut nama JONAH dlm entry NI?
tu nama org.masa kerja dulu kami gunakan gelaran 'jonah' utk org2 tertentu.salah seorang drp org tu adalah saya.
apa itu 'jonah'?
tak boleh nak explain dalam satu perkataan.
tapi 'jonah' ni kami gunakan utk seseorg doktor yg bila dia on call ward akan jadi kalut.admission banyak.kes teruk2 pun banyak.memang tak rest.
biasanya kita on call beberapa org dalam sehari.
ayat biasa dengar..."hah!! aku on call dgn hang???matila aku..hang ni 'jonah'.."
lagi satu (masa HO)..."MO on call sapa hari ni?...alamak...dia ka?...dr ni jonah tau..letihla.."

suratan atau kebetulan...entahla.tapi mmg berlaku.asal org yg 'jonah' tu on call mesti kalut.nurse pun perasan.

dulu2 kalau nak on call mmg susah hati..tak tau nak expect apa akan jadi.tiap2 kali lepas sembahyang mmg tak lupa doa minta Allah mudahkan urusan.
my fren sampai pi mandi bunga katanya...tak taulah dia buat betul2 @ main2 ja.tapi mmg dia pun jenis 'jonah'jugak....
bila 'jonah' on call dgn 'jonah'......bayangkanlah....mujur tak punah.

7 comments:

Jamiel said...

yg penting saya bukan jonah..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

bunyi 'jonah' tu masi sedap lg..klu 'joyah' lg la haru..DOKTER JOYAH...amacam??
hehehe

¤(`×[¤_MyA_¤]×´)¤ said...

jonah pon jonah la kak..jagan jongang sudah :P mmg la jenuh kalo jonah on call dgn jonah..mau tak punah dlm OT tu :)) eh akak ni dokto ke?

Daddy Ziyyad said...

saya pernah menjadi JONAH masa cover labour room...hahahaha..bayangkan la..

tapi lepas2 tu dah tak JONAH dahh..

seantero malaysia pakai jonah ni ye kak? :)

h4ni3 said...

saya jonah kalau oncall pakai baju yg kaler terang2... so tiap2 kali oncall, mesti saya bawak baju pink! hehehe


lagi satu, jangan tukar oncall dengan orang yg jonah! bahaya!!! tak baik utk kesihatan!!! hahaha

Elyn said...

saya jonah time medical!! tapi ada member letak la department mana2 pun, kejonahan dia terserlah. sampai kena ugut suh mandi bunga bawah jambatan! hehehe

ieda said...

jamiel..
alhamdulillah.

qaseeh..
kalau joyah kepoh mulut ja..

mya..
yep..i am.

DZ...
kamu pun guna jonah gak?ingatkan akak2 yg weng2 ni ja.

h4ni3..
akak ada satu baju tu mmg tak pakai masa on call sb teringat2 maternal death..my first maternal death..gerun jadinya.

tukar on call...kena tempias..hehe

elyn..
member tu masa MO mesti HO tak suka buat call dgn dia kan...