SENANG CARI

24 February 2011

TUNAS HARAPAN

as salam..
ingatkan dah nak kong.tapi sebab still hijau saya keep on jaga.
3 hari lepas nampak tunas baru.....
seronoknya!!!!
nampak tunas yg comel tu??

saya tak pernah tanam orked yg jenis dalam pasu ni.
dulu2 tanam yg kat tanah tu ja....boring tgk sb lambat berbunga tapi bila berbunga mmg cantik.
bila pindah rumah dgn orked2 tu sekali kena tinggal.
orked ni saya beli masa pi Hadyai tahun lepas.masa beli ada banyak batang dia..tapi la ni tinggal dua tu ja.

moga panjang umur pokok berdua ni.
saya beli 3 jenis...lagi dua tu still hijau tapi tak nampak tunas pun lagi...harap2 hidup jugaklah.
org tanam orked letak arang dgn batu bata ja..tapi saya tambah tanah sikit...rimas tgk kering semacam.dah tu tak gantung pun.guna pasu plastik....uhhh...semua tak ikut syarat.harap2 dia tetap setia berjuang utk hidup..

orked jiran yg ditanam kat tanah...macam saya punya dulu.
tengoklah...mencanak tinggi....bunganya elek...
pernah nampak dia berbunga sekali tahun lepas..cantik jugak.tapi sekali tu sajalah.
jiran saya ni ada banyak pokok bunga lawa2.bunga kertas kawen pun banyak.semua buat sendiri.

p/s:ada senior saya pakar orked bgtau kadang2 orked yg org jual tu jenis tak berbunga....macam mana nak tau?kena baca buku dia dulu...hehehe...buku tu pun tak beli lagi.ada kat MPH BOOKSTORE.
harap2 yg saya beli ni jenis berbunga.....

5 comments:

en_me said...

rajinnyerr doc tanam orked .. ehehe

ieda said...

en_me..
perli ek?????

kayteeze said...

Kita pernah tanam orked dulu. Pastu semuanya merajuk, tak nak tumbuh lagi :(

kakyong said...

x reti nak bela pkok bunga...

ieda said...

kak tie..
apasal yer?org kata senang nak bela orked.tp saya rasa mcm susah ja pun.

kakyong..
saya suka tp selalu tak sempat nak belai2 pokok tu.