SENANG CARI

23 December 2010

HATYAI - SONGKHLA Pt 4

salam..
hari ke 3 (20.12.2010)....hari terakhir di Thailand.
sejuk betul pagi tu...malas nak bangun.tapi along awal pulak...al maklum dok teringat kolam.bebudak ni mmg hantu kolam..pantang jumpa.sebab tu kalau hbby buat program mesti cari hotel yg ada kolam.kat hotel Regency ni kolamnya kat tingkat 5.so yang duduk kat tingkat bawah2 ada yg tak perasan kewujudan kolam ni.
sat saja depa main kat kolam pg tu sebab hujan..tak tahan sejuk dah bebudak ni.lepas semua siap saya kemas barang sikit sebab tgh hari nak check out.
tanpa bersarapan kami keluar cari tut tut utk ke pasar besar Hadyai.sampai kat pasar hujan renyai2 tapi tak jadi masalah sb ada bumbung.lokasi pertama seperti biasa kat tingkat 3...tempat makan.lebih kurang pasar Siti Khadijah kat Kelantan juga cuma susunan barang jualan berbeza & kat Hadyai lebih padat.majoriti kat sini boleh cakap Melayu...so senang nak berkomunikasi.makanan biasa2 ja..takdak yang super sedap.

lepas makan jalan2 beli barang utk anak2 & my sis.kat pasar ni tak ramai sgt orang & kami datang waktu pagi maka senang nak tawar menawar.my friend dapat selimut RM13..kalau kat Danok RM16..setengah tempat sampai RM18.saya dapat tawar satu handbag dari 1080 bhat kepada 550 baht...tapi tak beli pun..hehehe..saja nak tgk berapa banyak boleh kurang.
apa yg dibeli..biasalah..t shirt,baju tidur & baju utk bambam.

pukul 2 balik ke hotel utk check out...
cerita panas ttg check out in another entry yer...tunggu...
3.30 ptg bergerak ke Ice Dome Hadyai.lokasi pelancongan baru yg kebetulan ditemui oleh en hbby masa merayau2 kat internet.hanya 15 min drive dari hotel.
memang best betul tempat ni...
layan gambar lagi senang kan...

pagi yang sesak di Hatyai
tut tut bersepah.
kat depan pasar besar Hadyai
budak dua beradik layan makan & minum
kat tingkat 2...sini semua kedai baju.
bawah tu banyak kasut & handbag.baju pun ada jugak.
kat luar sikit ada mainan & makanan kering.
kat tingkat 3 ada warung...kami tuju situ dulu..
view dari tingkat2
rambang mata tengok barang banyak2 macam ni..
jalan2 sajalah..
lgpun saya bukan rajin nak membeli belah...tak minat.
baju bling bling....
kalau ada anak gila pink sila penuhkan poket & bawa mai gerai ni..
segala neka pink.
mata nurul pun dah tukar jadi pink...
mahal jugak kat sini..
bekas air budak yg kecik tu ja dah RM15...tapi tak tawar lagilah.
segala kacang ada kat sini.Ton tgh borong utk kawan2 tempat kerja dia..
beratus RM jg la tu ..tp takpa..dua2 loaded
masa nak check out..
en hbby yg uruskan..org lain tunggu ja.
tak pasti plk apasal ibu2 & anak dara sorang ni berbaris.
main gate ke Ice Dome.
Ice Dome Hadyai
gambar ramai2 itu mesti ada.
berbaris beli tiket
150 baht utk budak...300 baht utk dewasa.
budak kecik free
saya dah terlebih bayar...malam sebelum tu hbby kata kami satu family 1 ribu baht.
tak perasan plk masa kat depan tu hbby sebut budak 150.so hulur saja 1000...depa tak bagi balik duit lebih plk tu...
lepas tu hbby kata dia ada dengar macam org kat situ cakap depa bg diskaun...dewasa 200 ja..
ishhhh....lantaklah kan.halalkan saja.janji happy.
kot tebal ni & glove free ja.
little chic yg cute..
tunggu kat sini dulu utk taklimat.ruang ni biasa ja..tak sejuk sgt.
si comel tgh bg taklimat lepas sesi video pendek ttg tatacara masuk kat dalam tu.
si comel ni cakap Melayu tapi dialek Kelantan pekat pior punya..
jenuh nak paham.sib baik pernah dok Kelantan dulu.
sebelum masuk kat dalam kena duduk sini dulu about 5 mins.bilik ni sejuk..so badan akan slowly adjust utk ke suhu yg lebih sejuk dalam bilik pameran (-15degree celcius)
pompuan baju pink yg sibuk dgn kamera..
bangunan2 di Malaysia pun ada kat dalam ni....
boleh pijak kat tempat yg ada karpet merah ja.bangunan2 tu tak leh sentuh.
tapi biasalah..ada gak yg pegang.
sejuuukkkk....berpelukan macam ni mmg best
en hbby sejuk punggung sb duduk atas ais.pastu pakai seliper plk.menyucuk kaki katanya.
boleh terlupa bab2 sejuk ni...kasut simpan dalam kereta ja.
gelongsor ais....suka ja bebudak ni main.
mak budak dgn bapak budak pun pulun gak.
nanti saya letak video..kena tunggu en hbby siap edit dulu...hehe..tak taulah berapa bulan nak siap.
salah satu spot menarik..
tu yg ternganga tu tgh nak test ada asap ke tidak..tak dak pun laaaaa..
family azam & sool..si kecik kat depan tu la yg kesian sekali...
menggigil2 sejuk.tapi dia happy ja.
bar dari ais...gelas ais..air pun ais..
lantai ais..
bekuuu......
dalam bangunan yg sama tapi dah keluar dari peti ais tu...
kat sini maha wangi....semerbak.
bunga2 segar....giler wangilaaa..boleh letak katil kat sini mmg nyenyak tidur...
gadis dan bunga...
nak buat kat rumah macam nilah...berangan woi!!!!
dua gambar di bawah ni dari kamera kawan..
kamera kami dah berpeluh kat lens sb perubahan suhu.
sb tu gambar nampak dusty.
flowers smell sooooo good...

sebenarnya kalau nak ke Ice dome ni elok pergi sebelah petang kemudian lepak sampai malam sebab kat sebelah dome ni ada lantern park.kami tak sempat nak pergi hari ke 2 maka terlepaslah lantern park tu.
antara lantern yg menarik di situ.
gambar diambil oleh en hbby masa pergi survey tempat seminggu sebelum konvoi.

dari sini kami terus bergerak balik.singgah makan di Danok..masa makan ni nampak berita kat TV Thai ttg bas terbalik kat Genting tu..lepas tu tukar TV3 baru tau cerita sebenar.
kat sini juga kami dapat berita yg dengar2nya akan ada ribut di selatan Thai hujung bulan ni & depa berjaga2 utk tsunami..tak taulah betul ke tidak..tunggu saja hujung bulan...nama pun ramalan kann..

kami tiba di rumah sekitar jam 11 malam..awal la jugak.
perjalanan yg seronok dgn pengalaman2 yg terpahat di memori..
sampai ja kat rumah ada member msg hbby bila nak pi pulak???tak puas lagilah tu.
insyaAllah thn depan bulan 3 kita pi lagi...tunggu musim panas.

7 comments:

zue @ annaleeya said...

bestnyer jalan sakan... mesti byk soping..

ieda said...

zue..
tak minat shopping..beli sikit ja utk sedara dgn anak2.duit habis kat makan..hehe

Yasmin Nabilah.. said...

wow..bestnyer kak.. :) meriah betul tgk..ramai betul yang gi..

ieda said...

ina..
memang meriah..seronok berjalan sampai tak sempat nak kenal dgn semua ahli trip....ada gak yg sembang beria tp tak tau nama...hehe

kakyong said...

wahh.. best masuk ice dorm tu.. mcm kat uk tak feeling nya... ;)

ieda said...

kakyong..
tak penah pi UK..tak tau rasa kat sana cemana...hahaha

Miss AnisSensuous said...

Akak, yang kedai pink tu kat pasar beg tu ke?yg tingkat bawah beg tingkat atas baju? ke katne?