SENANG CARI

19 September 2010

TONG PUN BAHAYA..

salam..
anda suka gitar tong?
kat rumah ada tak gitar tong?
anak2 suka main benda ni?
pernah terfikir tak bahawa benda ni juga boleh mencederakan?
saya pun tak pernah terfikir pasal ni.

google pics.
kisahnya...
semalam saya dapat seorang pesakit umur 12 tahun.masuk dalam bilik saya dengan dawai halus tertusuk ke jari di tangan kanan.kata abangnya itu adalah tali gitar tong.tali tu terputus masa budak ni tengah syok petik gitar....semestinya dgn lagu yang rancak.mujur juga tak menangis walaupun tangan dah sejuk sb takut.
saya suntik ubat kebas dan cuba tarik keluar dawai tu.langsung tak bergerak.rupanya dawai halus/tali gitar tu dah tetusuk terus ke dalam tulang.melekat dgn kuat.maka saya perlu tarik dgn berhati2 supaya tak terputus & tertinggal di dalam.banyak kali juga try & almost give up & nak refer ke hospital.tapi dalam hati berbisik...try sekali lagi...just one more time.alhamdulillah dawai tu bergerak sedikit.kemudian saya tarik sekali lagi & terus dawai tu tercabut....bayangkan jika ia tu terkena mata budak tersebut...kemungkinan besar boleh hilang penglihatan.
tiada pendarahan pada luka sebab lubang luka tu terlalu kecil.
tak ambil gambar sebab kebetulan tak bawa kamera semalam.

moral of the story....berhati-hati.kecederaan boleh berlaku di mana-mana.


8 comments:

Yasmin Nabilah.. said...

Alamak..adik ina suka main gitar..gitar letrik lak tuh..gitar tong pun ada..huhu..kena ckp ngan dia nih..huhu..

ieda said...

ina..akak pun first time dapat kes macam ni.tak pernah terfikir pun dawai tu boleh tercucuk sampai tulang.

Kauthar said...

masyaAllah..tak terfikir pun ek boleh jadi macam tu..tercucuk sampai tulang, alhamdulillah tak melarat jd serious case pulak

Kerikil Kehidupan said...

kak ieda...gitar tulah mainan iman masa dia bersama abinya baru ni...main dgn gitar tu baru dia diam..kalau tak nangis jer..nasib tak apa-apa...

kakyong said...

bahaya rupanya gitar ni.. pasni harus berhati2..

kak ina kl said...

aduhai seramnya baca cerita kamu ni..nasib baiklah tak dak anak yang minat main muzik.

walaupun tak best duk asrama tapi bila dah lepak reramai kat dorm terasa seronoknya..cuma rindukan masakan mak kan

Pnut said...

ishkkk seriau dengaq ni, memacam kes leh jadi, ada kawan saya, anak dia main bola kat padang, main santai-santai, pakai sandal je, sekali tercucuk lidi sate, sampai berinci-inci cucuk kaki.. ishhkk tulis ni pun saya meremang bulu roma..

ishkkk patutlah cheq tak leh jadi doktor, harap badan ja besaq, tapi penakut..hahaha, saya memang lagu ni, anak saya gigi goyang nak cabut pun takut, semau tunggu laki balik tarik gigi yang bergoyang sakan tu.. eheeh

p/s lawa nabila berbaju kurung.. tapi tak tahan tengok bila dah tinggal pampers je tu..shekshi...

ieda said...

kauthar..
benda biasa tp ada bahaya juga di sebaliknya.

nanie..
main slow2 takper kot...

kak ina..
unpredictable kan?

dok asrama mmg best kak tapi masa nak berpisah tu yg tak best.

pnut...
kalau pnut jadi doktor mesti patient gerun...hehehe.
p/s...tergoda tak tgk body nabila???