25 July 2010

PANDAI LAGI..

salam..
semalam Sabtu adalah hari duduk di rumah.saya decided utk masak.
jimat sikit...(ada cerita ttg tong gas...nanti saya bgtau).
kebetulan bapa saya teringin nak makan ikan kering maka saya masakkan ikan kering...goreng bawang utk dia (sb tak boleh makan pedas) dan sambal utk yg lain2.masak kicap sotong campur kacang buncis & goreng ikan kembung..simple ja tapi semua laju jer makan.

dah kebetulan tak rushing ke mana2 saya biarkan saja nabila makan sendiri.mula2 makan suap dgn tangan ja..sikit ja masuk mulut.banyak bersepah kat lantai.sambil2 tu abah & umie tolong suapkan jg.budak kecik ni tak boleh nasi tumpah kat badan @ kerusi dia...kalut suruh buang.kalau kat meja pun kena kutip letak jauh2 dari dia.pembersih la konon.
tengah2 makan boleh plk berenti baca doa..
habis tangan bau lauk tu disapu ke muka...ishh..
bila kakak dia dah siap makan saya bg sudu kecik suruh kakak suapkan..punyalah marah.takmo makan.terus baring kat lantai.tp tak nangis pun.merajuk la tu.malas nak pujuk2 saya suruh ja dia makan kat meja..suap sendiri...to my surprise boleh pulak dia suap sendiri dgn sudu.laju plk tu..elok ja.tak tumpah sangat.habis jg sepiring nasi tu.
dua sudu yg last saya suapkan sb dah tak larat nak tunggu.dia dah start nak main ketuk2 piring dgn sudu tu.
marah2 pun nganga jglah sb umie dah angin...hehe.

kesimpulannya...24.7.2010...nabila dah boleh suap makanan sendiri dgn sudu (tp guna tgn kiri..tgn kanan tak cekap lg).
faveret nabila...tudung saji..pantang letak bawah.
cukup geram (bukan marah) bila dia buat macam ni..
ni bukan merajuk..eksyen jer.
dia boleh duduk diam macam ni lama2..
ejek la apa pun dia wat muka tu juga..
dah puas nanti tetiba jer dia gelak..

***takde gambar semalam sb umie takde mood nak snap***




8 comments:

Asz said...

hahahaa ... kak eida, bila saya tgk je nabila dok dlm tudung saji tu teringat ammar ... samalah dorang nih ... ammar pon pantang nmpak tudung saji nenek dia ... sebok nk dok dlm tu gak ... nabila pon cekap tgn kiri gak ye?!?? mmg anak2 DS nih lebih cenderung guna tgn kiri agaknyer ... sbb ammar, apa2 pon nk guna tgk kiri jugak ... tp oklah, nabila dah mula mkn sendiri ... saya nih perjalanan masih jauh utk ammar nk sampai tahap makan cam nabila ...

JMY said...

good girl lah nabila ni...

ieda said...

asz...
sama pattern segalanya bebudak ni..hehehe
sabarlah asz..satu hari ammar mesti boleh buat juga..lambat pun takper asalkan dia sihat.

JMY..
seronok tgk development dia...cuma perangai tu kadang2 sgt menguji kesabaran.

miemiey said...

HAHA...DAPAT MAINAN BARU TU..KASIHAN KAT TUDUNG SALJI TU DAH JADIK KERETA MAINAN..HEHEHE....TINGAT PALK ANK MIEMIEY MASA KECIK SUKA DUK LAM PUYUK...;)

SURIA AMANDA said...

teringat masa kecik2 dulu Lisa lagi suka duk main2 dalam tudung saji time mak x nampak..kalau nampak sure kena pekik....comel nabila....

ieda said...

miemiey..
siap ayun2 lagi..dah berapa kali terlentang tp tak serik pun.nabila takleh masuk periuk..tak muat.

lisa...
oooo...ngko pun sama ek...

A.I said...

aku pon geram tgk dia duduk selonggok kat celah kusi tu kak! hehe

ieda said...

AI...rasa nak picit2 je kan...hehehe