SENANG CARI

21 July 2010

NIKMAT REZEKI..

salam..
ni cerita minggu lepas.pada hari rabu 14.7.2010 hbby & presiden kelab NARC telah diajak bersama2 dgn SINAR HARIAN utk menjalankan aktiviti kemasyarakatan di daerah Baling.oleh kerana hari bekerja & SINAR pun bgtau last minute,kawan2 NARC yg lain tak dapat ikut.
2 rumah anak yatim & 1 sekolah tahfiz dilawati..
dalam banyak2 gambar yg hbby ambik saya tertarik dgn gambar ni..

anak2 di sini dididik makan setalam.
yang bestnya mereka kena habiskan semua makanan dalam talam tu.

lepas makan kena tunjuk talam tu kat penyelia.
baguskan...anak2 diajar supaya tidak membazir.

anak2 kita macam mana??
kadang2 saya paksa anak2 habiskan makanan sampai muka depa jadi lain macam...hehehe..nabila pun sama.dahtu,kalau dah rasa tak lapar sangat yg pi order makanan lg buat apa...habiskan.jangan nak bazir2..depa mmg tension la kalau kena macam nie.kalau nurul siap jeling2 lg.

mereka adalah anak-anak di Rumah Yakin Al Wadi Baling

8 comments:

Zaitun said...

Salam kenal

Sayu tengok gambar tu....

ieda said...

zaitun..
agaknya kisah hidup mereka lg sedih kan..
terimakasih dtg menziarah..jemput dtg lg..

[-suziey-] said...

ouh xsngupnya tgk ank yatim mkn..sayu je hati..huhu..kesiann..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

tu la kak...
fiza pun skrg dok ngajar anak jgn membazir makanan. selalu bg contoh anak2 yatim, anak2 palestin yg susah dapat makanan.

mmg sayu la tgk gambar kongsi makan kat talam tu. hubby fiza pun pernah ckp nak bg anak makan dlm talam...hehe. tak buat jugak.

Kauthar said...

alhamdulillah..berkongsi rezeki dengan anak2 yang memerlukan..area mana ye Rumah Yakin ni?minggu lepas pejabat ayah saya ke rumah anak yatim perempuan di Grik..Rumah Ibu Nor kalau tak silap saya..kalau di baling ni boleh singgah kalau berkesempatan..

ieda said...

suziey..
menu depa simple kan..

fiza..
anak2 akak takleh makan setalam gitu..alamatnya nurul tak cukup makan nanti..dia makan punyalah lambat.

kauthar...
yang ni rumah kebajikan Al Wadi Kupang Baling.

kakyong said...

anak2 kakyong kalo depa makan ber3 pun, bukannya makan habis.. minta tambah, walhal nasi dlm pinggan byk lagi... jenuh juga nak ajar depa makan sampai licin..

la ni stop jap bg depa makan berjemaah.. ibu jer yg suap.. kalo tak byk nasi yg terbuang.. sayang sungguh.. walhal, ramai anak2 org kat luor sana tak cukup mkn & makan bercatu..

ieda said...

kakyong...budak2 ni lebih banyak main drp makan.sama ja dgn nabila..nak makan sendiri tp lebih banyak ke lantai.