SENANG CARI

30 June 2010

SEMAKIN BERAKAL

salam..
perasan tak?
saya tak pernah tulis perkembangan nabila kat sini kan...
saya pun baru terperasan.
hari ni nak tulis sikitlah.
nanti boleh jg buat kenangan esp utk nabila sendiri.

perkara yg paling saya excited ialah bila nabila start berjalan.masa tu hari raya 2008..nabila was 2 yrs + 1 mth.
mula2 tu jalan few steps then terduduk.tapi masa jamuan hari raya TAVAC nabila berjalan banyak steps..laju plk tu..saya yg teruja terus cakap kt hbby..tak kiralah walaupun masa tu kat rumah org.
sekarang dah hampir umur 4 thn (bln 9 nanti)..
dalam rumah asyik berlari ja.
kat kaki pun banyak parut sb selalu jatuh kat luar...
turun saham kamu budak kecik.

saiz badan mmg macam umur 2 ke 3 thn..ketot sikit.
speech..teramat banyak tp yg kita faham sikit ja.berbanding last year,sekarang dia suka berkomunikasi.semua nak cerita.pantang org lain bercerita dia mesti mencelah...kesian sgt kat dia sb kita tak faham bahasa dia.so..gelak2 jelah..dia pun gelak jg.

tapi awas..dia sgt faham apa yg kita cakap..
suka memerhati & cepat belajar.
sampai stesyen minyak dia tunjuk dua jari sb umie selalu isi minyak rm20..pas tu bayar duit..cepat2 tutup cermin kereta
(kt sini ada lg yg pakai pekerja pam)..
dah tau macam mana nak lock & unlock pintu kereta..
buka & tutup cermin tingkap kereta.
kalau kat dlm kereta cakap jer "buka pintu..kakak nak masuk'..
dia terus unlock & buka pintu.
dah pandai nak masuk & keluar sendiri dr kereta..
kita just tolong pegang jer coz MPV kan tinggi sikit.
dah pandai jg steps utk drive..mula2 kodek2 kat kunci..then handbreak..then gear...sib baik kaki tak sampai..kalau dak mmg dah bergerak kereta tu...takleh tinggal lama2 dlm kereta..bahaya.

kalau nak ikut jalan2 dia cakap.."dodok..dodok.."sambil tangan tunjuk punggung dia & tunjuk kereta/motor...(dodok = duduk).

few other words....
atit (sakit)
acik (nasi)
atan (makan)
tutu (susu)
paq (lapar)
ayaq (air)
....banyak related to 'makan'...hehehe

bila bawa jalan2 nampak ja RFC/kedai makan kalut ja ajak singgah..tangan tunjuk2 dlm mulut nak makan.
kalau nampak Giant dia cakap 'aju..aju..' (baju)
sb selalu beli baju dia kat situ.
satu sikap dia yg sgt saya suka (walaupun kdg2 mengganggu)
ialah sgt ringan tulang...rajin.
bila air tumpah cepat jer g ambik kain nak lap.
suruh ja ambik apa2 cepat jer dia g ambik...
sekali tu saya tgh lepak2 dgn hbby kat ruang tamu (few weeks ago).nabila pun ada.hbby tanya saya nampak tak handfon dia.saya cakap..'ntah..kat atas meja kot'.nabila terus bangun..masuk bilik.then keluar semula bawa handfon abahnya..'bah...bah..!'..sambil hulur kat abahnya...so sweet..

latest malam td..dah pandai buka seluar sendiri.
selalu dia buat halfway jer.last nite dia buat sampai habis.
pampers jer tak boleh buka sb terlindung dgn perut..haha.
now..tak sabar tunggu dia pandai ke toilet.

tengah tunjuk kepala sambil cakap..'atiiitt...atiiitt...'
sebab terkena kat kamera.
kena sikit ja pun...acting lebih.

8 comments:

Noina said...

hehe..bijak la nabila nih.nanti ajar adik nabila jln yek.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

kak,
nabila skrg dah 4 tahun yer...jalan umo 2 tahun....bestnyer...sofie dah umo 2 tahun 6 bulan skrg. belom boleh jalan. kalau jlnkan dia, gaya robot pulak...sonok bila tau nabila dah boleh cakap walaupun bahasa dia...fiza sabar2 sgt menanti bila sofie boleh cakap. panggil umi dan abi pun dah cukup syukur bagi fiza. mmg menanti saat itu....

ieda said...

"auntie ina...boleh jer...nanti kita jumpa.."...nabila

fiza...kena ajar jg..tiap2 hari suruh sebut ..first word nabila is 'abah'..takpe,masa tu akan sampai jg.

SURIA AMANDA said...

Pandai Nabila..mcm tu la good girl....

A.I said...

Nabila budak cerdik...
Go! nabila Go! (^_^)

baya said...

comel nabila ni ... cute girl! geram aunty ...

kakyong said...

owhhh.. sgt sweet membaca perkembangan nabila..

anak sedara saya si adib, bulan 11 ni nak masuk 2 tahun.. ligat dah.. memanjat tangga.. tp turun tak reti.. kalo panggil dia menyahut..

satu hari, pak dia kuor rumah (depa kdg2 balik dok kat kuarter kat hospital TR) pintu tak tutup rapat.. rupanya si adib dpt peluang.. merayau sorg2 sampai naik tingkat 5.. rumah depa tingkat 1.. jenuh maknya cari.. mujur la jenis menyahut bila di panggil... suspend sungguh...

tp pastu pak dia lah kena dgn opah & atoknya... hihiii...

semoga semakin cerdik nabila...

ieda said...

salam auntie2 semua...
hari ni nabila g sekolah...hihihi
dah banyak hari ponteng laaa..