SENANG CARI

13 October 2009

DUIT KITA KE MANA?

ada orang kata duit tak penting...tapi bg saya amatlah perlunya duit itu dalam hidup kita zaman sekarang ni.celik mata..pejam mata..semua nak pakai duit.
pejam mata tak pakai duit???sapa kata??tido guna kipas..guna aircond..nak bayar bil tu pakai duit kan..kalau pejam mata terus @ meninggal dunia...lagi la banyak nk pakai duit.sekarang ni semua kena upah..sembahyang jenazah pun kena bayar..betapa minda manusia dikuasai
oleh duit...
jadinya..apasal saya nak cerita pasal duit hari ni?topiknya adalah insuran..jangan fikir pendek ok...ni bukan setakat bayar premium then claim bila sakit.insuran sekarang bukan setakat itu shj.ianya lebih kepada perancangan kewangan.yep..saya ejen insuran..sebab tu nak cerita topik ni.bukan semata2 nak cari customer tp nak bantu org2 kita supaya lebih tenang bila menghadapi masa sukar..iyelah..kita tak tau bila benda2 tak elok nk jadi..mana tau umur 45 thn tiba2 kena kanser..umur 50 thn kena kencing manis dgn komplikasi dia yang berderet tu..
mmg elok kalau kita jaga pemakanan..exercise selalu..tapi kalau kemalangan then lumpuh macam mana?anak2 kita juga...situasinya sama saja.
jadi masa kita sihat & bekerja nilah kita susun atur kewangan kita supaya
dpt diguna masa susah nanti.
apa bezanya simpan di akaun biasa (asb/fd/current acc/saving acc/etc) dgn di dlm insuran?
Bila sakit : * simpanan terhenti * wang simpanan diguna utk belanj perubatan **** cukup / tidak simpanan itu menampung belanja kita???
jika kita simpan dlm skim insuran..
bila sakit :
* bayaran perubatan ditanggung oleh syarikat insuran
tidak kira berapa jumlahnya/tempoh kita menyimpan
* wang yg tersimpan dlm skim insuran tidak terganggu
* bayaran polisi diteruskan oleh syarikat (auto saving) jika hilang upaya
* dapat tuntutan elaun tunai untuk kemasukan ke hospital
* pampasan untuk kemalangan/kematian/hilang upaya kekal
ringkasnya..menyimpan wang dlm insuran:
1. ada pihak lain bayar bil hospital kita
2. masuk hospital dapat duit
3. MC boleh claim duit
4. simpanan tak hilang/lupus
5. pada tempoh matang dapat basic + untung pelaburan
MASA SIHAT SEMUA ORANG SUKA...
MASA SAKIT KITA AKAN MENJADI BEBAN KEPADA ORANG LAIN..
HATTA KEPADA ANAK2 SEKALIPUN..
APATAH LAGI KALAU TAK ADA DUIT..
JADI....PANDAI2LAH GUNAKAN KESEMPATAN YANG ADA.
JANGAN TERANTUK BARU TENGADAH

1 comment:

Anonymous said...

Is it possible Abercrombie clothing to turn a profit by gifting abercrombie Jeans promotional items and selling your inventory at the same time? Is it possible to Abercrombie Pants make large sums Abercrombie Tees of money by giving away promotional clothing? Abercrombie Shorts Will this practice bring awareness to your brand? Fashionable promotional clothing items are a great way to Abercrombie Sweaters help sell your brand to your target audience. Items like shirts and caps are favorites among most consumers especially when they receive them for free as a gift or give-away. Be it a screen printed tee shirt or an embroidered hat or polo shirt, your imprinted logowill leave a long lasting impression and gain a lot of attention by your targeted audience.