09 January 2018

DAH TUA KITA NI KANNN?...MAJLIS MERAIKAN ANAK SAHABAT....

salam sejahtera....

cerita 6.1.18 (Sabtu)..
berlangsungnya majlis kenduri kahwin anak lelaki kepada teman persekolahan menengah. alhamdulillah, jalinan persahabatan yang bermula sejak tahun 1982 masih berlangsung dengan baik antara kami. bukan setakat sesama batch tetapi juga dengan juniors dan seniors....cuma bila berlainan batch ada kekeliruan & keterlupaan nama serta wajah. maklumlah semua dah hilang wajah2 comel zaman awal remaja.

kebelakangan ini, majlis reunion mula berubah corak. reunion biasa-biasa berganti dengan majlis-majlis perkahwinan anak-anak. ada yg berbesan sesama satu sekolah (berlainan batch).

pada majlis begini, bukan sekadar sahabat sekolah yang berkunjung, tetapi juga guru-guru yg berada berhampiran. sesungguhnya jalinan keakraban antara guru-murid untuk pelajar2 asrama sememangnya sgt bernilai.


bila berjumpa diusia begini dua topik hangat yang dibincangkan....untuk kaum ibu shj....kaum ayah lain kisahnya kot.

1....isu berat badan
2....isu usia (dah hampir separuh abad tapi tetap rasa macam zaman sekolah....huhhh)


walau bagaimanapun, syukur kepada Allah kerana masih memberikan kami usia dan kesihatan untuk terus sama-sama meraikan anak masing-masing.
sesungguhnya, berjumpa sahabat-sahabat yg tinggal berjauhan adalah satu terapi. bertepuk tampar, gelak ketawa, nasihat menasihati adalah saat yang indah. walau sekadar duduk berbual sambil makan kuih muih dan kemudiannya bergambar, it can take hours.....


sesungguhnya jalinan persahabatan itu sesuatu yang perlu dihargai, dijaga dan dihormati.
alhamdulillah, bagi batch kami biar lelaki atau perempuan, sehingga saat ini tiada yang terasa hati sesama sendiri. memang ada yang menyepi namun itu atas sebab2 lain yang tidak bersangkutan dengan ikatan persahabatan ini.


kepada pasangan pengantin yang diraikan, moga kalian bahagia dunia dan akhirat. selamat melayari alam rumahtangga dengan penuh kesabaran dan kesyukuran.


terimakasih Dar & suami seisi keluarga atas jemputan ke majlis yang indah dan santai....moga Allah merahmati family Dar yang sentiasa pemurah dan baik hati.


berapa jam ntah lepak kat meja ni....

the aunties and granny  

 antara makanan dan minuman...
ada banyak lagi makanan sebenarnya selain nasi berlauk.
semuanya sedap2 belaka.
kenduri yang santai....betul2 meraikan jemputan.

friends forever...ladies & gents
bersama mak pengantin (duduk dua dari kiri) 
dan cikgu Nafsiah yg sentiasa sporting (duduk di tengah)

kata cikgu bila diletakkan satu kerusi untuknya...
"you all nak ambik gambar macam gambar kelas....cikgu tak mau laaa....malu cikgu..."
maka letaklah kerusi2 lain buat peneman cikgu

letak nama di sini sebagai kenangan
berdiri dari kiri...azwan, rosli kassim, laily, anita,saya, izwan, nuni, mina dan lily
barisan paling belakang dari kiri...yg terlindung ialah abg mad (suami anita),jibeng, rosli ramli dan che'en (suami nuni...sama batch)
duduk di depan dari kiri ... Na, mak pengantin Puteri Norhamidar aka Dar, cikgu Nafsiah, habibah dan Ija 

yang tiada dalam gambar...tina, kam, pahyam, ahmadi, arip
yang tak sempat jumpa....wanman, ila, ela, LJ


moga berjumpa lagi...insyaAllahselesai kenduri balik rumah sekejab...lepas asar bergerak ke Pantai Remis Perak pula.....misi mencari nasi kandar dan bertemu sahabat.No comments: