SENANG CARI

22 August 2017

DUO RIDE KEDAH-JOHOR-SELATAN THAILAND-KEDAH

assalamualaikum...
salam sejahtera....

haritu kata nak cerita ttg raya puasa yg berbeza sambutannya....tapi tersadai ja....nak raya haji dah pun.
hmmm.....payah juga nak istiqamah menulis ni.
skip dululah cerita tu.....

 21.8.2017....
alhamdulillah....lega rasanya bila suami selamat sampai ke rumah sekitar jam 3 petang. selisih kat jalan tengok jam pukul 3.07 pm. belum berjumpa dgn dia tapi lega bila dia dah sampai rumah semula.

sejak beberapa bulan lepas dia dan seorang kawannya dah merancang untuk menunggang motosikal hingga ke Johor. wife dia ni memang tak berapa nak setuju sebab eh...bukannya dekat Johor tu...nak ride plk. sangat terdedah kepada macam2 bentuk kemalangan. dahla dok terbaca macam-macam berita kat internet.

dari sebulan ke sebulan tarikh berganjak kerana pelbagai kekangan, akhirnya mereka berdua memilih hujung minggu baru-baru ni. lagilah susah hati sebab keadaan cuaca pula tak menentu. kebanyakan masa hujan lebat dengan banjir kilat merata-rata.
tapi apalah yang boleh dikatakan....dah dua-dua nak ride. kita doakan sajalah.

maka seawal jam 5 pagi Jumaat 18.8.17 suami berangkat memulakan 'ride'nya....diiringi doa seorang isteri.
macam biasa, tiap-tiap pit stop dia akan message untuk bagitau keadaan semasanya.alhamdulillah, diberikan Allah perjalanan yang lancar dengan cuaca yang cerah sepanjang 4 hari perjalanannya.
jam 5 pagi dari rumah, menghampiri jam 6 petang tiba di tempat penginapan di Johor Bahru...alhamdulillah.

mereka hanya ride santai...tak ada apa-apa tujuan spesifik.
alang-alang dah ada di JB, sempatlah dia menjengok anak teruna yg sedang praktikal di sana. bahagialah anak bujang dapat jumpa abahnya.

Sabtu, 19.8.17 mereka ke penghujung paling selatan benua Asia.....Tanjung Pial.
petangnya bergerak meninggalkan Johor menuju ke Melaka.
satu malam di Melaka, pagi 20.8.17 mereka bergerak kembali ke utara. pagi sebelum bergerak, dia maklumkan belum balik ke rumah tapi akan terus ke seberang pula...bermalam di Dannok....hmmm...sabaq ja la....
anak dara kecik asyik bertanya dah mana abahnya....
umienya macam biasala...banyak hari kena tinggal mulalah macam2 mood keluar...


diaturnya oleh Allah....dapat juga jumpa sekejap sebelum dia ke Dannok sebab tak bawa geran motor. maka kena berhenti untuk ambil geran....dapatlah say hai...hai...bai...bai....sekali lagi. walau tak nampak muka (nampak mata saja), dapat salam, sembang & peluk sekejap pun jadilah.


hari ni 21.8.17, alhamdulillah suami selamat tiba ke rumah.
selesailah segala rasa kerisauan memikirkan keselamatan dirinya yang menunggang jarak jauh untuk kali pertama (mungkin terakhir kot)...


terimakasih Allah kerana memberi peluang untuk kami terus bersama.
terimakasih kerana memelihara kesihatan & keselamatannya serta sahabatnya itu.


kenapa saya tak halang dia ride walaupun dalam hati sangat rungsing?
saya tak halang secara direct, cuma hint tentang cuaca, tentang kesihatannya (asyik sakit sendi/gout) 
bila dia dah bertekad nak buat sesuatu yang walaupun agak merungsingkan saya tapi tidak sehingga memudaratkan maka tidak ada keperluan untuk menghalang secara total...itu minat dia dan peluang mungkin hanya datang sekali itu sahaja.
yang paling penting, bila berada dalam situasi 50-50 saya berserah kepada Allah swt...berdoa andai itu yang baik untuknya moga dipermudahkan. andai perjalanan itu bukan yang terbaik untuk dilakukan, mohon Allah berikan petunjuk (tanda-tanda lebih awal).


lelaki dan hobi sukar dipisahkan namun perlu ada give & take dengan isteri dan anak-anak. 
moga rumahtangga kami & anda semua yang membaca coretan ini sentiasa dilimpahi rahmat & bahagia daripada Allah swt.







No comments: