SENANG CARI

20 June 2017

BEBELAN NAK CUTI

assalamualaikum...
salam sejahtera...
Ramadhan ke 25 dah.....sekejap saja masa bergerak.
mesti ramai yg dah siap planning nak balik bercuti raya kat kampung masing-masing. jangan ada yg bergaduh dan berkecil hati sesama pasangan pula. ambil giliran dengan adil dan saksama.
senang cakap kannn?hihi..nak melaksanakan tu bukan mudah tambah-tambah kalau cuti pendek..untuk orang yang tak ada ibubapa macam saya ni takla pening sangat nak fikir balik rumah mak/ayah mana. ada seorang mak mertua dan seorang lagi mak mertua tiri. raya kat rumah sendiri, lepas tu ke rumah mak mertua....settle yang utama. habis yang tu bolehlah nak merayau ke mana2 pun tapi biasanya ke rumah adik-beradik yang dekat-dekat ni dulu.
cuma tahun ni plannya nak ke rumah adik beradik arwah bapa dan emak pada hari raya pertama....moga-moga sempat... 


kat utara ni jalan dah mula sesak sebenarnya....nanti masuk hujung minggu lagilah padat.makanya, nak bergerak pada petang raya tu amat mencabar. sebab tu saya jarang berada kat jalanraya pada waktu petang di musim raya. tapi tahun ni rasanya kena redah juga.dah moga cuaca cerah sepanjang hari.


you all pun, yang nak bergerak banyak pada musim cuti ni, rancanglah betul-betul. yang penting minda kena prepare siap-siap untuk hadap jem. bila kita dah mentally prepared, insyaAllah tiada rasa amarah dalam jiwa, tak ada rushing dan boleh enjoy the day.

yang ada anak-anak kecil tu, jagalah pemakanan mereka supaya tak ada yang perut meragam diperjalanan...sebenarnya anak kami si nabila tu pun ada kalanya buat kalut dalam kereta (nak ke toilet) sebab jenis makan tak boleh nak halang.jadi ke mana-manapun pergi, dari kecik sampai sekarang, ada satu beg untuk dia. bawa baju spare. lengkap sepasang dengan tuala dan sikat. kadang-kadang bawa lebih. bila kat rumah adik beradik mesti bagi dia ke tandas siap2.


oklah dulu.....
selamat membuat persiapan menyambut aidilfitri.
selamat menjalani ibadah puasa dan menambah ibadah2 lain di bulan mulia ini.

jaga kesihatan....jaga keselamatan.


jangan lupa berdoa sebelum menaiki kenderaan...mohon Allah lindungi bukan sahaja diri dan keluarga kita tetapi juga semua pengguna jalanraya yang lain.
ramai-ramai berdoa, moga Allah terima doa kita.


***kat Kedah dan Penang semua tol pakai kad....no cash.
sila top up kad touch & go siap-siap.





No comments: