SENANG CARI

28 August 2013

GERABAK BELAKANG.......RAYA 2013


Salam...
Dah syawal ke berapa dah ni???
Entry marathon ni....all in one.

Syawal pertama
Syawal kali ni tak banyak gambar.rutin raya kami juga sama seperti beberapa tahun yang lepas.sejak kahwin kami mmg tak ada acara giliran balik kampung kerana parents masing2 duduk dekat ja.malam & pagi raya memang kat rumah sendiri.
Rutin kami….selepas sarapan dan solat raya (yang lelaki shj sebab budak kecik ni belum boleh dibawa ke masjid/surau) adalah acara salam2,posing2 & penyerahan duit raya untuk budak2 bertiga.keluar rumah terus ke rumah MIL….area yg sama juga pun.
my MIL jahit baju..masa kami sampai dia masih lagi dok jahit baju raya orang..hehehe…tuan baju nak ambil petang tu.maka macam selalu juga kat sini bagi mak ketupat…salam2 dan meneruskan misi.kemudian diikuti dengan  acara menziarahi kubur…kubur arwah ibu budak berdua ni (along & adik) dan kubur abah SU (my bapa mertua).
ziarah arwah ibu
arwah nenek sebelah ibu

arwah tok wan sebelah abah

dah panas & berpeluh2 adalah wajib untuk singgah di rumah x kakak ipar SU (mak sedara @ makteh anakanda berdua).tiap2 tahun rumah ni jadi tempat kami & adik beradik mereka yg lain berkumpul untuk mengisi perut.nasi memang wajib ada….dan nasi itu jugalah yg kami tuju.dah kenyang baru bergerak ke rumah sedara2 yg lain.
pilihan nabila....buaian belakang rumah makteh

Tahun ni singgah ke Singkir dulu…ramailah plk kat rumah maklang bebudak2 ni.kat sini adalah tempat pertemuan SU dgn sepupu2nya yg balik dari KL..rumah di sini rapat2.maka berkelanalah kami dari satu rumah ke satu rumah yg lain.pukul 4 ptg baru balik rumah.tunaikan kewajipan yg dah terlewat & kemudian lepak2 @ terlelap….
Untuk pertama kalinya tahun ni malam hari raya pertama lepak kat rumah.tak daya nak bergerak dah.


Syawal ke 2..
Balik ke kampung di Jitra.kononnya nak gerak awal sebab nak terus ke changlun rumah step MIL .pagi2 tu SU plk dapat wasap dr kawan dia gambar tengah sarapan nasi lemak…maka haruslah melencong ke gerai nasi lemak tu dulu.lencongan jauh plk tu…nun ke tanjung dawai.tapi berbaloilah sebab nasi lemak tu sedap.dari situ baru bergerak ke Jitra.singgah kubur my parents sekitar jam 12.30 tgh hari.siap di situ baru ke rumah my sister.
arwah ibubapaku

Singgah sekejap kat rumah mak sedara jenguk2 sepupu sepapat & anak2 depa…tak ada gambar kat sini sebab masing2 belum dressed up…yg lelakinya tak berbaju pun ada.…katanya petang baru nak melawa utk keluar beraya.tapi masa kami nak balik tetamu lain pula sampai…hehe…tak keluarlah nampaknya.

Dari kampong bergerak ke Alor Setar utk ke rumah ahli baru NARC.ahli baru yg sekepala…suka makan & meronda..rumah flet.nasib baik kat ground floor…kena tingkat empat mau mengah jadinya.dapat mee kari sedap kat sini.
teman baru NARC......Sham/Mira 

Sepatutnya dari sini kami bergerak ke Changlun namun hasrat dibatalkan sebab sahabat dari Lumut otw nak ke rumah.dah nak sampai pun.maka pecutlah balik rumah semula…lepak2 kat rumah dengan family cik mat…anak jantan kecik dia (putera amir firdaus) adalah mangsa buli nabila.seronok sungguh dia sakat si kecik ni sebab firdaus suka nangis.apa yg firdaus pegang dia nak ambik…melalaklah budak tu…penderaan mental sungguh..kesian firdaus.sat kawan elok…sat2g usik lagi.tiap2 kali mai macam tu jugaklah kisahnya.
rumah abang long (berdiri baju hijau)
firdaus yg suka posing...nampak ja orang pegang kamera

Malamnya cik mat dah nak balik.katanya nak singgah makan nasi kandar beratur….maka kami pun ikut sekalilah…roger sana sini..berkumpullah 4 family kat nasi kandar beratur bawah pokok ketapang kat bagan.sebelum tu singgah beraya kat SP rumah abg long geng NARC.
at nasi kandar beratur

4 sahabat (dari kiri...abg long,tokey,SU,cikmat)


Ramainya manusia kat nasi kandar tu…yang makan..yg tapau….anak2 bujang jadi mangsa utk berbaris…sejam jugakla depa berdiri untuk sampai kat tempat nasi tu.bila depa dah sampai  baru ibu2 & bapa2 masuk line….kena masuklah sebab kita yg tukang bayar.kat sini nasi dibayar sebelum makan.air bayar kemudian.masa ambik nasi tu tengok line masih sama panjang dengan masa kami sampai tadi…masa tu dah dekat pk 1 pagi…perniagaan nasi beratur ni bermula jam 11 malam.
Nasi memang bestlah..tak ada yg fancy2 bg kami.nasi + ayam goreng + kuah campur…nabila yg dah lelap dalam kereta pun boleh bangun makan nasi…habis setengah pinggan.nasi dgn ayam ja.makan & sembang2….balik sampai rumah sekitar 3 pagi.letih & mengantuk tahap maksima.


Syawal ke 3..
Saudara sebelah arwah ibu budak2 ni datang beraya.mereka dari Kelantan.dah nak balik ke sana pun.maka dalam perjalanan tu singgah ke rumah kami.ingatkan nak sampai awal…kelam kabut juga masak.mereka sampai sekitar 11 pagi..pukul 12 dah gerak balik ke Kelantan.hanya abang & anak2nya saja yg datang.isterinya tak ikut sebab temankan seorang lagi anak yg dah start kerja.

pak sedara dari kelantan dgn anak2 gadisnya & anak2 sedaranya

Selesai zohor kami bergerak ke open house sahabat di Penanti & Kulim.yang kat Kulim tu lah nabila buat drama (entry sebelum ni)..menjelang magrib singgah pula rumah seorang lagi teman kat Kulim juga…lupa nak ambil gambar kat sini…rumah Bob/Ina.lepas Isya'
baru gerak balik.itupun sebab tuan rumah nak keluar ke rumah bapanya yang nak kenduri keesokan hari.

@ Penanti (rumah tokey)

@ Kulim (rumah Deen)



Syawal ke 4.
Dengar2nya panggilan kenduri seramai 5 ribu orang,maka kami bergerak awal ke rumah kenduri tersebut.dengan anak2 kecil bagai,tak sanggup nak bersesak2 .itupun masa kami tiba sekitar jam 12 tgh hari dah ramai jemputan yang ada.ini adalah kenduri kahwin adik kepada sahabat NARC (bob).
kenduri rumah parents Bob

budak eksen..tetiba ada mama & abah baru

Lepas kenduri sambung berhari raya.
Ke Kulim & Penaga..
Seperti biasa bawa sampai ke malam.

@ Kulim (rumah asri)

2 pilot yang nak habis bateri .....SU & CIP

@ Penaga (rumah Cip)
Iris & Nabila kacau arnab nak tidur.

sembang yg tak pernah habis

mak bapak sembang..anak2 main mercun

Syawal ke 5..
Dah start kerja semula…dengan badan letih…memang tak berapa nak rajinlah.
Lunch break ke rumah terbuka sahabat NARC di SP…sedap nasi hujan panasnya.pi berdua ja sebab Aiman  beraya dgn kawan2nya & Nurul dah malas nak keluar rumah.maka nabila pun kena tinggal jugalah….dapatlah makan dengan santai (tak payah terjenguk2 cari budak kecik yang tak reti diam tu).
antara yg datang (rumah wahab)

tuan rumah bebaju t putih.
along @ husna (buat peace)...bakal bertunang 31/8 ni...moga berakhir ke jinjang pelamin
& kekal bahagia mcm mama & abahnya.



Raya ke 5 kakak saya menjalani kemoterapi sesi pertama ….sehari suntuk dia di hospital.





4 comments:

Sidratul Muntaha said...

beraya sakan
kami thun ni takderlah sekalipun balik ke rumah mak
minggu raya kedua dah kena tlg depa catering

Daddy Ziyyad said...

Letih kan..tapi mesti seronok...puas jalan ziarah sana sini...Nasi kandar beratur tu mmg berhantu kan...hahahaha..org sanggup beratur panjang...mahsyukkkk tokey dia...Hope kakak ok after 1st cycle..

ieda said...

sidratul muntaha..
tiap2 tahun mmg macam ni...banyak rumah kawan2 ja.
org catering bestlah musim raya...banyak open house.


DZ...
my sis ada effect jglah lepas 1st cycle tu.tapi taklah teruk sgt.
tokey nasi kandaq tu mmg masyuk la....syok tgk org niaga makan musim raya...

Fatonah Rahim said...

Akak pon macam saya..buat entry sekali harung..:)

Tapi saya dapat pakej LUPA CERITA sekali..hihi

Changlun kat mana kak...??
Saya dok changlun *peace*