SENANG CARI

25 February 2013

CERITA DUIT

salam sejahtera....moga semua sejahtera menjalani kehidupan seharian..

saya mulakan minggu ini dengan peristiwa suram....hard disc PC rosak.....aduyai!!!!
habis semua hilang...surat2 tu tak kisah sgt.boleh buat semula.yg sedihnya hilang gambar....gambar nabila paling banyak.gambar kahwin my sis...gambar jalan2....huhuhu...
inilah disadvantage teknologi terkini.zaman dulu2 gambar dicetak & simpan dalam album...boleh tahan berkurun asalkan pandai jaga.
lepas ni nak kena print juga gambar2 yg berharga.

next...
hari ni suasana sesak kat kawasan sini...ada majlis pemberian BR1M kat MRSM...sesak jalan.tapi suka jg tengok...nampak meriah.
musim2 BR1M ni banyak dapat note 100..jenuh jg la nak sedia duit baki utk customer.tapi takpe....kat sini money changer banyak.kena rajin bergerak ja la.so far semua yg berniaga kat sini ok...tak berkira bab2 tukar duit kecil ni.


notes:
khabarnya gaji pekerja awam akan naik bulan 3 nanti...baguslah utk mereka.
cuma pastinya bila gaji naik harga barang akan turut naik.
gaji minimum pun dah start....terasa juga penambahannya di pihak majikan...potongan EPF/SOCSO saja dah naik berganda.maka kenalah adjust semula semua perbelanjaan harian & kos pengurusan.
*****kena cari sumber kewangan tambahan ni..


4 comments:

Angah said...

naik gaji bulan 3? oh alhamdulillah kalo betui betui naik

pB said...

gaji orang kerajaan sekarang sudah banyak mengatasi gaji orang swasta.

masalahnya

bila org kerajaan naik gaji, barang semua akan naik harga ...

yang sakit , orang yang bekerja swasta seperti pB nie

hu hu hu

Daddy Ziyyad said...

Memang stress kan kalau hard disc tu rosak...tu sebab kena amalkan, save gambar2 berharga tu at least di 2 tempat berbeza..saya save di hard disc, dan di external hard disc(mobile)...dan ada juga gambar2 yg saya save di internet album macam photobucket...kalau nak save dlm FB pun boleh....cuma kena igt aja la, apa2 yg kita save di internet tu, boleh di hapuskan without notice, unless kita bayar..hihih

ieda said...

angah..
katanya naik sampai rm400..kita tgk la nti jadi ke tidak.

pB..
betoi...betoi...barang mkin mahai..jadi majikan swasta lg la parah..hehe

DZ...
nak print ja lpas ni (merajuk dah...)
....baru terperasan..akak punya data purchased/payment pun GONE...org dah susun baik punya segala payment sampai bln 5 nti..huhuhu...kena buat balik!!