SENANG CARI

02 January 2013

DUIT BELANJA

salam..
masa dalam perjalanan hantar nabila ke sekolah tadi,dengar kat radio sinar seorang pemanggil bercerita ttg hari2 awal sekolahnya dulu (tahun bila tak pasti plk..tapi lama dahla)..katanya pergi sekolah bawa duit 20 sen utk tambang bas & 10 sen utk makan..yg 20 sen letak saku lain (siap berikat) & 10 sen saku lg satu.
zaman dulu2....10 sen boleh beli macam2 kan.

masa saya sekolah rendah dulu (70's) mula2 bawa 20 sen...cukup utk makan minum waktu rehat.tambang tak payah sebab bapa hantar (dengan basikal).dah besar sikit (tak ingat start darjah berapa) baru bawa 50 sen...tu pun boleh ada baki.balik sekolah pergi kedai runcit beli air kotak Dutch Lady.kadang2 waktu pagi sebelum start kelas saya tolong2 kat kantin (dah boring tak tau nak buat apa)...maka dapatlah makan free.

naik sekolah menengah dah tak bawa duit sangat sebab kat asrama...makan free ja kat dewan makan...6 meal sehari.cukuplah tu.tapi ada jugalah pocket money dari MARA setiap bulan utk buat belanja sikit2.sekali sekala parents hantar duit belanja (biasanya sekali hantar rm20 ja...beberapa kali ja setahun).duit belanja ni utk beli makanan kat kantin,beli barang sekolah & majalah dan tak ketinggalan kaset (hihihi).bila ada trip kelas,guna duit2 ni lah.

budak2 sekarang cemana??
tengok2 juga anak2 orang kat keliling ni...pergi sekolah bawa 2,3 ringgit.ada yg RM5.tuisyen pun ada yg bawa sampai RM5 buat belanja makan @ jajan....mewah depa...budak sekolah rendah ja ni.yg menengah tak tau la plk.

anak2 kami...sekolah rendah dulu seringgit ja sehari...ngam2 utk makan/minum.naik menengah rm2...tahun ni rm3 sehari.biasanya kami tanya dulu kat budak2 ni berapa harga makanan kat kantin.kemudian baru kira jumlah yg depa perlu guna.yg lelaki tu mmg makan besar...rm3 tu ngam2 ja utk lunch.yg perempuan,kemarin guna seringgit lebih ja.yg kenit tu tak payah la kannn...kat sekolah dah siap makan free (tapi balik rumah kelaparan mcm tak makan sepagi).

selain daripada belajar bajet2 duit belanja,saya sebenarnya seriau nk bagi duit lebih2 (kecuali ada cikgu minta utk bayar benda2 lain)....maklumlah bila ada lebih ni macam2 benda depa nampak.yg lelaki ni mcm biasalah.umur2 gini rokoklah yg dia nampak dulu.saya sangat2 tak suka.lagipun pengaruh kawan kat luar tu kuat sangat..org kedah kata.."tak dan nak kepung".
yg perempuan setakat ni suka habiskan utk jajan.takpun dia beli benda2 macam buku2 nota kecik yg comey2 tu..pastu selerak merata dlm bilik.tapi bab jajan tu yg tak berkenan sangat.

bagaimanapun...masing2 ibubapa,masing2 anak..masing2 cara & pendekatan la kan...ikut kawasan tempat tinggal juga.ada yg perlukan belanja yg lebih.kami kat area2 kampung ni taklah tinggi sangat harga makanan tu.

zaman dulu lain cerita lah...semua masih murah.



No comments: