SENANG CARI

12 April 2012

GEMPABUMI BARAT ACHEH

salam...


ALHAMDULILLAH.....terima kasih YA ALLAH kerana melindungi bumi ini dari kejadian tsunami.
susulan gempabumi di Barat Acheh petang semalam..
saya hanya tahu ttg gegaran itu sekitar jam 5.30pm...tu pun sebab pergi kedai & tuan kedai tu yg bercerita.katanya rak2 barang dia semua bergoncang.
seperti tahun 2004...saya langsung tak perasan ada gegaran.
balik rumah tanya Nurul...dia pun tak rasa (agak dah).
kalau yg kuat tu dah tak rasa...gegaran susulan tu apatah lagi.

kejadian kali ni mmg merisaukan saya sebab SU dalam perjalanan ke Phuket bersama beberapa org kawannya & mereka dah booking hotel di Patong (salah satu kawasan yg dilanda tsunami 2004).ketika kejadian mereka dah memasuki Phuket pun.maka kami asyik lawan msg & call.saya nak call ke sana agak susah..asyik2 dapat dengar operator Siam.mujur jugak boleh receive call.
sehingga malam mereka tak checked in...hanya lepak di tengah bandar Phuket.akhirnya amaran tsunami ditarik balik & mereka berpatah balik ke Krabi & bermalam di sana.pagi ni baru bergerak semula ke Phuket.
moga tiada lagi gempa selepas ini.

gempabumi petang semalam agak kuat..hampir sama dengan kekuatan kejadian tahun 2004.lokasi kejadian juga agak berhampiran..
bagaimanapun pastinya apa yg berlaku di dasar laut pada tahun ini berbeza sekali dgn kejadian tahun 2004 kerana ia tidak mencetuskan gelombang tsunami.
bagaiman tsunami berlaku?
banyak page yang menjelaskan ttg kejadian ini.
salah satunya di SINI.
2004

2012

apa pun yang berlaku....hanya ALLAH yang tahu.
terimakasih ALLAH.

****gambar2 adalah dari google****




3 comments:

SURIA AMANDA said...

condo tempat i tinggal pun bergegar sikit..tp x lama dalam 5 minit mcm tu..pas tu keadaan ok..Batu Cave bergegar kuat

DrSinga said...

ni .. dengarnya sebab 'horizontal shear' so.. ombak naik sikit je.. 80 cm je.. eh?

ieda said...

SA..
tgk kat fb ada rumah my fren kat SP ni crack..

DRS..
kena imagine nih..hehe