SENANG CARI

26 April 2012

DAH REMAJA

salam...


kisah kewanitaan sikit hari ni..
bagaimana ibu2 menerangkan ttg 'period' pertama kepada anak2 perempuan mereka?


anak dara kami baru ja sampai ke alam remaja ni..pada usia menghampiri 14 tahun.dia relax ja...alhamdulillah tak dak sakit perut atau sakit2 pinggang.cuma seminggu sebelum tu saya perasan ada jerawat besar kat hidung dia.
nurul tak panik sebab saya dah cerita kat dia ttg period ni sejak tahun lepas lg.awal tahun ni saya dah pesan siap2 kat dia supaya tiap2 hari bawa pad ke sekolah sebab kita tak tahu bila masanya akan tiba.tambah plk dia ada cerita yg kawannya tetiba period kali pertama kat sekolah..habis stain kat baju.kebetulan pula mmg dia start kat sekolah.lagipun saya rasa dia dah bersedia sebab ramai kawan2 yg dah jalan dulu....mak sedara dia pun dah dapat juga (sama umur).pengalaman2 depa ni buat dia tidak gelabah.


zaman sekarang ni memang bebudak boleh dapat macam2 info dari luar tapi pada saya adalah elok kalau kita dapat ceritakan sendiri sedikit sebanyak kepada mereka.yang paling penting ialah dari segi kebersihan.bila nak tukar..macam mana nak cuci dsb.pernah jumpa orang buang pad gitu2 ja kat tandas2 awam...tak dibersihkan pun.tak taulah orang tu agama apa tapi umumnya kebersihan adalah amalan semua agama.air paip ada..cucilah.bukan lama sangat pun.


cuma sekarang ni terfikir bila sampai masa nabila nanti..harap2nya dia cukup cerdik untuk menjaga diri pada masa tu.






***pernah dapat satu patient (bangsa lainla) yg menangis bila dapat first period dia...sedih gitu.pasal apa tak tau la plk***


***kita dulu belajar sendiri2 ja dgn kakak2...mak tak cerita pun***


8 comments:

A.I said...

Along punye first period kene masa dia kt rumah AJ. Kejung jap si AJ bila Along ngadu ada darah kt tmpt tido. Penuh 1 tilam. hehehe, lps dia call Ai bgtau yg Along peod..baru le paksu dia tu bleh tenang. Kendian tu baru naemah tlg cucikan sume cadar & suar dalam dia. hehe...kiranya Along punye 1st day peod, tanpa mamanya disisi. Tp sumenya OK sbb Ai dari awal dah suruh dia standby & dah criterkan psl peod ni pada dia.. :)

SURIA AMANDA said...

dak lisa lagi best..menangis melalak..siap ckp...takuttttt...akak kena rogol.....wakakakaka...sgt kelakar....padahal first period jer...

DrSinga said...

saya ...
anak lelaki..
13 tahun...

macamana nak tanya dia dah dapat 'mimpi basah ' ke lom...

haiyaaaaaaaaa

Siti_btp said...

Beruntungnya kalau datang period tak sengugut..

Akak dulu first datang period separuh nak mati rasanya ingatkan apendik ke!!

Dah 2 hari sakit baru period keluar nasib baik tak pergi hospital buat malu je!

Daddy Ziyyad said...

ahahahhaa..tergelak saya baca komen Dr Singa..

Betul tu kak, saya pun terfikir bila Nabila meningkat dewasa..Insya Allah, kalau di ajar betul2, dia faham...

ieda said...

AI..
sib baik time tu ada naemah...kalau tak kenala AJ cuci sumer tu..owh!!??

SA...
hahahha...lawak la lisa tu...boleh plk terfikir kena rogol.

kawan akak dulu pun ada gak yg ketakutan.katanya dia lari keliling rumah sampai mak dia marah.


DrSinga..
nanti dia plk tanya.."mama mimpi basah umur berapa?"...kahkahkah..
anak lelaki saya suruh suami ja settlekan.

Siti..
sib baik tak pi...silap2 kena operate...tak pasai ja...

DZ..
dulu ada jg kawan tanya husband..nanti nabila besar cemana nak handle bab2 ni.kata husband,takpa...nanti dia pandailah.akak rasa dia boleh sebab dia cepat belajar.tapi risau tu tetap ada.

mak encik | SZ said...

salam kak ieda,

saspen jugak nak mhadapi anak 1st period ni ... sarah baru nak masuk umur 7 tahun ... hehehe...lambat lg tp mak dia dah risau sejak awal2 lg ...
betul la tu kata akak, dulu2 mmg tgk kakak je dia buat camne ...takde slow2 talk ngan mak ...

ieda said...

SZ..
baru 7 thn..lambat lg tu.dan lg mak dia nak prepare2 ayat..hihi