SENANG CARI

19 February 2012

1 CARE....DO YOU?

salam kepada semua..


rasa macam baru ja tulis kat blog ni...rupa2nya dah seminggu lebih..
apa ceritanya sekarang?
macam biasa2 saja...semua berkisar kisah hidup seharian...
bisnes...sekolah....makan...tidur..


tadi jelajah kat group FB...
jumpa hal2 berkaitan klinik @ program 1Care..
banyak betul kisahnya...pening tengok.


pelik jugak la dgn sistem kita ni.semua nak diubah2 menjadi lebih complicated.saya rasa apa yg ada sekarang ni takla menyusahkan mana2 pihak pun.tak ada yg teraniaya.sesekali ada kes misconduct tu mmg tak dinafikan.benda ni boleh diatasi @ dikurangkan dgn job training & supervision yg lebih baik.
pilih betul2 student yg nak ambil medic tu...jgn ambil hanya sebab keluarga suruh...


kalau nak tengok bab perbelanjaan negara utk perubatan tu mmg la banyak...tapi itulah gunanya duit cukai yg rakyat bayar setiap tahun...kembali kepada rakyat.. (borang cukai 2011 pun dah sampai ni).janganlah hendaknya dicipta satu sistem yg memerlukan rakyat membayar lebih untuk rawatan kesihatan mereka.tak membebankan bg yg berada..tapi yg kurang mampu???...


dah lama bising ttg 1 Care ni tapi masih belum ada yang pasti.sekejap macam tu, sekejap macam ni...(atau saya ja yg confuse???#).


apa pun yg kerajaan nak buat,biarlah tidak membebankan mana2 pihak.moga rakyat negara ini boleh terus hidup aman damai...tanpa tekanan.




3 comments:

alien said...

denga kata 1care tu dia nak tolak beberapa percent dari gaji pekerja tiap bulan..

ieda said...

alien..
ada macam2 cerita sekarang ni.tak taulah macam mana depa nak implement.masih menunggu perkembangan.

Kujie said...

ikut pengalamanlah..benda ni sengaja dibocorkan maklumatnya sikit2....bila dah kecoh2, baru nak ditarik balik, nak dibincangkan kemudian , akan difikirkan.

itu pengalaman dr kejadian lepas2.