SENANG CARI

20 November 2011

WHATEVER IT IS...

salam....
minggu meraikan anak2 yang berjaya dalam UPSR.
kat FB ramai teman2 yg anak mereka meraih 5A....tahniah kepada mereka.
yang tak dapat 5A tu takyah risau...perjalanan masih jauh.ada banyak peluang lagi di depan sana.
ibu bapa yg anak2nya tak mencapai sasaran pun janganlah kecewa.bila ibubapa kecewa,anak2 terluka.berikan kata2 positif untuk kejayaan akan datang.

tahun 2012 nanti ramailah plk ibubapa yg bersedih sebab terpaksa berpisah dgn anak2 yang dapat masuk asrama,esp yang baru naik form 1.banyakla nanti keluh kesah kerinduan kat FB.
as for me......result akhir tahun nurul sedikit frustrating.kebanyakan subjek dapat kepujian & baik.tapi maths menurunkan segalanya.....fail lagi.dia dapat nombor 2 dalam kelas.hanya murid yang dapat nombor 1 yang pass maths.ntahla.....rasa macam ada yg tak kena dgn cara mengajar.kalau kelas belakang sekali tak kisahla sgt.ni dia dalam kelas yang ke 3.memang nak kena tuition lepas ni.tgh dok cari guru.saya tak mau hantar ke kelas yg ramai pelajar sebab nanti dia macam tu jugak la.saya prefer 1 to 1 if possible.nak try usha my x-maths teacher....harap2 dia sudi.
saya nak ajar sendiri?......minta maaf....saya tak punya kesabaran yang cukup utk menghadapi ke'slow'an dia menjawab.sebab tu tak leh jadi cikgu.
next year dia form 2....moga sempatlah catch up tk PMR nanti.

saya dulu pun bukannya terror sgt maths...SPM dapat 5 utk add maths.modern maths ja dapat kepujian tapi tu pun tawakkal tak belajar topik pelayaran-latitud/logitud tu...langsung tak boleh absorb..apasal ntah.

maths sekarang ni rasa macam lagi susah drp zaman dulu, betul tak?..kesian bebudak yg payah dapat ni. bebudak yg smart tu lain ceritalah kan.they are gifted.tapi saya rasa kalau rajin buat soalan insyaAllah boleh lepas jugak.masa nak SPM dulu kawan saya yg super smart dlm maths pesan..."hang buat ja soalan kat belakang buku kecik tu...sure boleh buat periksa nanti".buku kecik tu adalah buku nota tambahan.kat bahagian belakang buku tu ada banyak soalan2 past years.
kami dulu memang pulun buat soalan past years ja.confirm soalan tu naik balik dalam exam.tak kiralah subject apa pun.ada yang tukar2 soalan dgn budak2 MRSM lain.kadang2 cikgu tolong ambik soalan dari sekolah2 biasa utk latihan.duduk asrama katakan...cikgu mmg banyak tolong.
terima kasih kepada guru2 ku semua.

cikgu2 la pun tak susah hati dah kot sebab plan nak bagi cikgu kerja 9 jam sehari dah tak jadi.hari tu tanya cikgu kat sini ttg kerja 9 jam ni.dia cakap..."tak heran la dr setakat 9 jam tu.sekarang ni pun kami kerja lebih drp tu."....memang depa kerja teruk..tak dinafikan.tapi mana ada kerja yg senang..kan?

oklah...stop membebel...


3 comments:

SURIA AMANDA said...

Dania semua ok..cuma hadiah yang dia dapat yang x ok..sib baik mama belikan hadiah, papa jugak..atuk ngan wan pun pujuk dia baek punya...

kakyong said...

kakyong suka math.. nangis bila SPM add math dpt c3 huwa huwa...

Pnut said...

Ieda-cousin saya ada kat laguna merbok tu cikgu maths, dia boleh ajar one to one.. and dia sgt
cool, kalau mau contact la dia, msg sy kat fb