SENANG CARI

04 August 2011

HIKMAH YANG TERSEMBUNYI

salam...
ramadhan 4.

setiap kejadian ada hikmahnya...bezanya,hanya cepat atau lambat untuk kita melihat kebaikan yang tersembunyi.

kisah malam tadi...cuma kisah kecil tapi boleh memberi implikasi yang besar.
petang semalam sewaktu bazar ramadhan tengah sibuk, nabila ditinggalkan sekejap oleh pengasuhnya kpd saya sebab dia nak ke bazar lg satu kat pekan...memang maklum sgtlah...tak boleh bawa budak ni.tak jadi kerja kalau bawa dia.
seperti biasa budak ni mmg tak duduk diam..meronda dari hujung ke hujung tapi berjalan kat kaki lima kedai ja.saya 'keep an eye on her'...takut dia ke jalan tar.dah boring jalan tu dia kelebek motor abahnya plk.pandai ja buka satu ruang yg abahnya suka letak kunci.terus ambik kunci tu nak bg kat abahnya.tapi abah tgh membeli kuih..saya minta, dia tak bagi...so suruh simpan balik kat tempat yg dia ambil....yg bagusnya budak kecik ni, dia akan simpan balik kat tempat yg sama kalau kita suruh elok2 (tp saya tgk juga utk pastikan dia betul2 letak). kemudian dia sambung meronda lg...sampai pengasuh dia datang & ambil bawa balik rumah.malam dalam pukul 10 baru saya g ambik dia.kunci yg dlm motor abahnya tu adalah kunci avanza.

sampai kat rumah malam td cari botol susu dia.teringat beg sekolah ada dlm avanza.cari kunci kat motor,takdak kat tempat nabila letak tu.tanya abahnya kot2 dia dah keluarkan...tak jugak.saya kata mmg saya pasti the last time saya tgk kunci kat motor tu sb saya yg suruh nabila simpan.katanya mungkin tinggal kat kedai ataupun jatuh atas jalan sebab dia terlanggar lopak air masa balik tadi & tempat letak kunci tu terbuka.double check kat i10 pun takdak...(botol dapat ambil sb ada kunci spare).saya mmg tak puas hati selagi tak jumpa sebab takut orang ambil.masa buka puasa motor tu tersadai ja kat luar kedai....senang2 ja kalau org nak ambil pun.

at last abahnya keluar pi cari....masa tu dah pukul 11 lebih.hujan renyai2.kesian jugak kat dia tapi kalau tak cari tak senang hati..nak lena pun tak boleh.sekejap lepas tu dia balik....katanya jumpa kunci tu atas jalan raya.dah kena langgar tapi kena kat key-chain ja...kunci elok lg....alhamdulillah.

sebenarnya bukan risau kunci tu rosak.cuma takut dapat kat org lain.bayangkan kunci tu ada kat org lain & kebetulan dia tau kunci tu adalah kunci avanza kami....senang2 ja dia nak ambil kereta tu kat mana2 pun.

apa yg saya maksudkan dgn kebaikan di sebalik sesuatu kejadian?
biasanya kami mmg tak suka nabila ambil kunci dari tempat kunci tu.tapi bayangkan andai dia tak keluarkan kunci tu...saya pun tak tau abahnya letak kat situ.abahnya lagilah...mmg tak ingat (ntah apa yg penuh dalam kepala dia pun tak tau...semua tak ingat).mesti tak terfikir nak cari kat atas jalan raya.
moga Allah membenarkan avanza ini bersama kami selamanya
terlalu banyak kenangan & banyak jasanya buat kami dan insan2 lain.
kalau ada yang terserempak dgn kereta ni yg dipandu dlm keadaan huru hara tolonglah maafkan....
ia hanya berlaku bila keadaan terdesak.....

notes....mujur tak marah nabila masa dia ambil kunci tu...kalau tak, mesti nyesal..hehe


4 comments:

cikceriacorner said...

salam akak..

selamat berpuasa..hehehe...

ape yg berlaku pasti ada hikmahnye kan kak..

Azma said...

Nak x nak mesti kena cari kan..kalau x mmg tokleh tidurnya la..

saya dulu hubby penah buang sampah terbuang kunci kete skali. Dia bw kunci tp x perasan, naik atas mintak kunci kete. Saya cakap dia dah bw turun td. Dia pegi cari x jumpa2. Takkanla nak panjat tong sampah majlis bandaran tu kot.. last2 malam tu parking kete kat blok org lain..haru tul rasa..

Betul ckp akak tu...setiap apa yg terjadi ada hikmahnya..alhamdulillah jumpa balik kunci tu..

Daddy Ziyyad said...

Betul, ada hikmahnya.

Nasib baik tak letak no plet kereta kat kunci kannn..ekekekkee..(ada org yg saya jumpa letak no plet kat kunci!)

kak ina kl said...

selamat menyambut bulan ramadhan buat kamu sekeluarga. Wah pindah rumah baru lagi...kira rumah rayalah ek.

Betullah tanpa ibubapa terasa raya tiada erti..al fatihah buat mereka berdua.