SENANG CARI

25 May 2011

BIAR MINYAK NAIK,JANGAN NAIK MINYAK

salam.
sejak beberapa hari lepas dok dengar berita tentang harga minyak akan naik menjelang bulan 6 ini sebab kerajaan akan kurangkan subsidi.
tadi baca kat YAHOO berita ni...

By Yow Hong Chieh
KUALA LUMPUR, May 24 — The pump price of RON95 petrol could go up by as much as 20 sen next month to RM2.10 per litre as the cost of subsidising the fuel has tripled following unrest in the Middle East and North Africa, AmResearch has said.
The investment research firm estimated Putrajaya is now subsidising at least 90 sen per litre of RON95 versus the intended 30 sen per litre after global crude oil prices surged to US$99 per barrel from US$79 per barrel last year, matching the US$100 per barrel recorded in 2008. But it said the possible hike is still below the RM2.15 level that would have happened if a subsidiy rationalisation programme was carried out and below the actual RM2.80 a litre without any subsidies.

berita penuh baca SINI

ada lebih dari 200 response di bawahnya & saya suka yg ini...
by radi

Kalau pejabat Federal dan negeri, boleh jimat air cond mereka dgn 2 jams sehari, cukup untuk raayat beli Ron95, pjbat semua tinggi sangat, jadi air cond kuat, bil elektik tinggi.
Pjt kurangkan 5% kaki tangan pun cukup untuk subsidi RON95, kalau porgi ke pjt, berapa org yg kerja. Org yg pangkat tinggi sekit, lagi susah, meeting, minum tea, sukan, seminar, tidurla! 10 kali baru dapat jumpa, kalau berhentikan activiti sebulan, kami dapat jimat juta2 untuk ron95, kaji betul2 banyak lagi tempat boleh cut kos untuk Ron95, raayat M'sia sudah buka mata la!!!

 dan ini....
by wakag

Kerajaan jgn tahu menyarankan rakyat berjimat saje,kerajaan pun kene berjimat..rakyat berbelanja dari wang mereka sendiri, jadi itu hak mereka..tapi kerajaan berbelanja menggunakan wang rakyat..perlu berhemah sedikit..dana untuk jamuan makan di setiap kementerian perlu dikurangkan, jgn asyik makan jer..prestasi kerja pada level yang sama jugak..makan dah la sedap2..duit sape,duit rakyat...Pantau aktiviti rasuah dikalangan pengeluar tender kerajaan..Pengeluar tender ni pun bukan org2 biasa..berpangkat menteri gak..Kesemua pejabat kerajaan yang tidak berorientasikan perkhidmatan kepada rakyat, perlu dikaji semula...dari segi penyaman udara,lampu,kemudahan driver dan sebagainye..staff tidak ramai,tapi penyaman udara punya la banyak,sebab ape,bangunan nyer besar sgt..lambat sejuk..membazir wang saje..

setuju dgn mereka berdua ni??

bila harga minyak naik harga barang secara automatik akan naik.
gaji belum tentu.
yang berniaga sendiri macam saya ni pun terbeban juga sebab kos ubat akan naik.
nampak gaya nak kena naikkan charge kat patient jugak nih...adil la kan??
tapi masalahnya saya jenis yg tak sampai hati nak charge giler2..cemana?
 

2 comments:

ummihana@shafa said...

sy pon stuju!ye larrr kak ida, last week p amik ubat anak kat kinik 24jam kat lunas(my home)terkejut charge dah berubah....tapi alhamdullillah ubat dia berkesan utk anak saya...kak ida kenal DR.Anizar...former doc from Hosp.kulim gak...

ieda said...

shafa...
tak kenal plk.dr muda kot..must be junior ++.
charge kena naik juga tapi sikit2 la...kesian esp kat org yg susah2.