SENANG CARI

03 February 2011

SIAPA BERANI???

salam..
last week saya ke bank kat SP ni.sementara tunggu turn saya suka perhati org.seronok tgk macam2 perangai manusia ni.
musim2 perayaan ni ramai org bawa keluar duit & tukar duit kecik kat bank..
ada dua org yg menarik perhatian saya.
1. chinese guy...tukar duit RM1...banyak jugak.ada lebih kurang 4 bundle.satu bundle tu ada kot
     RM500...dia bawa gitu ja....takdak masuk beg segala.just pegang macam tadah kat perut.

2. also chinese guy...keluarkan duit note RM50.banyak ikat.main sumbat poket.empat2 poket
    seluar dia sumbat.pastu poket baju pun sumbat jugak.terus saya terfikir...kalau org londeh
    seluar tu bawa lari pun dah kaya....must be lebih drp 10k.

few years back pernah terserempak situasi yg hampir sama.a chinese lady dlm umur 50an gitu pi kaunter kira duit kat maybank...lepas seketoi,seketoi dia bawak keluar duit note RM50 utk dikira.semua tu dia masuk dalam handbag ja....total was 30k plus...

berani betoi la depa ni.....
saya bawa 2k dlm handbag pun dah suspen...mesti asing2kan & letak dalam poket setengah.pastu nak cepat2 sampai rumah.


my thot.....apasal yg bawa duit banyak2 tu chinese belaka????

11 comments:

sz | m.s.s said...

salam kenal pn ieda! saya follow ... :)

betul la ye, jarangggg plak dengar diorg kena rompak ke apa ... saya pun ngeri je pikir macam2 kalu bawak duit lebih sikit..ihiks... ;)

rynas said...

sebabnya org china jer yg banyak kaya2 kat mesia..Melayu pun ada jugak...tapi melayu kaya selalu ada stail sendirik mmg nampak kekayaannya. tapi cina pernah tgk apek pakai baju lusuh jer seluar pendek pakai selipar sambil bawa plastik sampah sekali kuar duit beribu2 agaknya..aduh...kita tgk pun terkejut

kayteeze said...

Dulu kak tie pernah, keluarkan duit ribu-ribu untuk buat rumah di kg.. masuk dalam poket seluar... dalam hati duk dak duk dak... mata meliar je, aderk!

Yasmin Nabilah.. said...

mak aiii..biar betul kak..ina tak penah jumpe..tapi ina akui mmg ada org2 cina mmg banyak duit..berani kuar duit gitu jer..
Hurm..org melayu takde lak gitu kan..huhu..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Samalah makcik kalau bawak baru RM2000 pun jantung berdebar-debar, takut sangat orang nak ragut.Sebab apa dah lah kita ni tak banyak duit, kalau kenakan naya.Cina banyak yang berani bawak cash banyak.

Daddy Ziyyad said...

-fenomena apek2 berseluar pendek & bersinglet bawak duit berkepuk kepuk adalah biasa di malaysia :)

-kita tak tahu, mungkin cina tu ialah ketua gangster Sungai Petani ! So dia nak takut hape bawak duit byk2 selamba macam tu aje...hehehehe..

-Selamat bercuti akak..

munna said...

tak berani pegang duit banyak... time keluar duit utk bayar gaji kat ofis siap bawak bodyguard

ppb_ppkp said...

kak ida..imah ni time nak raya pi tukaq rm200 hengget pon takut2..heheheheh..
re:..kak ida..sori xdan nak jawab reply komen hehehe..xdan sgt lani..ni pon curik2..
tq sebab ucapkan tahniah..alhamdulillah..rezki kelahiran dinanti..NUHLAN ILHAM HASIF.. imah dah masuk insuran prudential kat ilham.masa dia lahir..dpt ja surat beranak terus masuk.

kak ina kl (1) said...

betullah ieda..akak ni kan bawak RM300 pun dah gabra..nikan pulak nak bawak beribu camtu.

unifi tak coveragelah kat area rumah akak..akak guna stremix ajer..tapi bila balik kampung payahlah pulak..tak leh bawak

al fatihah buat arwah kawan kamu tu.

bila baca N3 pasal biji limau termsk dlm hidung ..my manager masa kecik termasuk kacang kuda yang keras tu dalam lubang hidung..alahai kesian tenguk dia melalak masa dok keluarkan benda tu.

Nieza said...

assalam...kena selalu beringat coz kita tak tau org sentiasa perhatikan kita kan...salam kenal dr saya:)

nuyin2u said...

berani, berani juga..tp kena beringat2lah kan kak..