SENANG CARI

20 January 2011

KELAPA TUA KURANG LEMAK

salam.
dah malam baru belek paper...hehe.bukan sibuk pun hari ni cuma banyak layan blog.seronok baca cerita2 kat blog org.
kat metro ternampak plk berita ni..

"SANTAN TEPUNG"
ada juga manusia yg berniaga macam ni.dicampurkannya santan dgn air & tepung utk tambahkan pendapatan....tak boleh pakai sungguh!!!!tepung tu plk tak tau apa kandungannya.kalau ada bahan2 terlarang yg boleh memudaratkan kesihatan cemana?
kat paper tu tulis peniaga ni (2 org)dicekup kat Pasar Borong Kuala Lumpur,Selayang...(pasar borong kat Selayang tu namanya Pasar Borong Kuala Lumpur ka?saya tak pernah tau..).
google jer
santan ni pun bukan elok sgt utk kesihatan.saya jarang guna kecuali kalau buat nasi lemak.nasi lemak kalau tak letak santan dah bukan nasi lemak namanya kan...biasanya saya guna susu cair.kadang2 guna susu tepung Anlene.sekali tu buat kuih hentam ja susu tepung nabila sb yg lain semua takdak...ok jugak rasanya.tapi sekarang ni taklah rajin sgt memasak.banyak makan kat luar ja & definitely banyaklah santan masuk dlm badan..
pun dari google
not bad tau masak guna susu cair ni...buat kari pun sedap.

agak2 ada tak org kutip kelapa Thaipusam tu buat santan & jual kat pasar???

11 comments:

PuanBee said...

jahat tui org sekarang nih..semua nk untung jer!

Wahidah said...

mcm2 la peniaga ne...santan mesia lg best dr santan tin..

kak ina kl (1) said...

memang payah nak cari santan fresh sekarang ni..
dah jarang dah masak santan..guna susu cair ataupun yogurt
seronok tenguk gambar gi berkelah tu..macam best ajer

nisa said...

oo...xpenah try masak kari guna susu, tapi saya rasa boleh jadi jugak org kutip kelapa ari thaipusam pegi jual balik atau bawak balik rumah..hahaha

nuyin2u said...

pasar borong tu kat selayang, kat KL, pasarnya, pasar chow kit, x panggil pasar borong..hehe

wahida said...

saya pulak jenis x leh la masak ngan susu cair ni, abes kuat pun utk buat puding/kek je..kalau nak buat lauk pauk wajib gak carik santan...huhuhu....

Daddy Ziyyad said...

kat rumah, we all guna santan kotak aje kak...hihi

kakyong said...

memang la meniaga santan skrg ni kurang mahsyuk sbb kelapa mahal.. tp jgn la sampai buat camtu.. tak baik kan...

en_me said...

me dh lamer x bacer paper uoolss.. uhuhu

ieda said...

PuanBee..
tu lah...cari rezeki tak halal.

wahidah...
ada santan tin ek??

kak ina..
saya tak penah plk guna yogurt.kena try ni.

nisa..
jangan terbeli santan thaipusam dah ler...hihi

N2U..
tu lah..kat metro tulis mcm tu..saya pun jd confuse.

wahida..
kurangkan santan.kolesterol banyak tu.

DZ..
u makan jer..mem masak kan?kan?kan?hehe

kakyong..
tokey santan mesti tau punya nih..

en_me..
ooo...rajin2lah baca paper...online pun takpa.

SURIA AMANDA said...

hurm..ada je idea nak menipu..