SENANG CARI

03 October 2010

JIWA KACAU

salam..
dalam separuh hari bekerja utk hari ni saya jumpa 2 kes berkaitan dgn kerenah majikan.yang makan hati adalah pekerja.

kes pertama.....
pekerja minta cuti sb ada kenduri kat rumah tapi majikan tak luluskan.kata pekerja ni cuti tahunan dah habis sb masa pelajar cuti mereka dipaksa bercuti juga.dan cuti itu dipotong drp cuti tahunan.maka sekarang dia ponteng kerja sb letih dgn kenduri semalam.wajar ke majikan buat macam tu????sekarang baru October.kalau ada kecemasan bulan November & December macam mana???mulalah nak cari doktor utk beli MC....what type of management is this????salah ke kalau saya tak sign MC???sila cari kat tempat lain ok...TQ.saya tak marah tapi ini adalah penyalahgunaan kuasa & wrong management.

kes kedua....
pekerja warga asing dah bekerja dengan tokey yg sama selama 3 thn setengah.passport tokey pegang (spt biasa).masalahnya pekerja ini tidak dibenarkan balik melawat keluarga sejak dia datang ke sini (31/2 yrs).dia punya anak,isteri,ibu bapa & adik beradik..(dia hampir menangis masa cerita kat saya...a guy okay).sekarang dia tertekan kerana teringatkan keluarga.tak boleh tidur & tak boleh kerja.dah minta banyak kali kat tokey utk cuti tp tokey tak bagi jugak...sekarang dia ponteng kerja.
saya rasa spt nak call tokey dia (I took his number)...cuma masih berfikir adakah ini melebihi had kerja saya krn saya tak maulah plk sampai mencampuri urusan peribadi org lain.tp hati mmg berat utk call sb ia atas dasar kemanusiaan.kalau saya....berpisah dgn keluarga seminggu pun dah pening inikan plk 3 thn+...
wrong management lagi kan??
saya percaya kalau dia boleh balik jumpa family,bila datang nanti dia lebih ceria & lebih bersemangat utk bekerja....after all,we are human beeings...ada keluarga...ada perasaan.
google pic

itu adalah kisah pekerja gara2 karenah majikan..
bagaimana dgn kisah majikan gara2 karenah pekerja????
huh...lagi banyak & lagi teruk drp tu pun ada...
seronok jg kerja saya ni...dapat banyak pengalaman dari org lain.
pengalaman sendiri pun ada.

1 comment:

kakyong said...

hohoooo... cuti tahunan tu pekerja punya.. mana bleh suka2 paksa pekerja cuti.. at least majikan harus beri cuti tambahan..
kakyong dulu selalu bertekak dgn director bila melibatkan hal cuti.. kdg2 syarikat terpaksa suspend production.. jd sbg seorg yg ade sedikit kuasa utk memberi keputusan, kakyong akan kerap desak director supaya beri cuti tambahan dr syarikat, bukan potong cuti tahunan pekerja...