SENANG CARI

22 September 2010

MAKANAN DI MUSIM HUJAN

salam...
sib baik petang ok.pagi td internet tersangkut2.langsung tak boleh nak update.nak buka blog pun slow yg amat.

sekarang kat area sini hujan petang.best.sejuk ja.tapi bila hujan ni perut pun mula la memanggil2.cemana nak diet ni???huhuhu
hujan2 ni kalau dapat cucoq goreng yg tgh panas2 best kan.kalau kat rumah confirm dah buat.dapat goreng keledek pun ok jugak...(org kedah panggil cucoq ubi).dua hari lepas saya buat cucoq ni lepas balik kerja.kebetulan hbby lapar & mak saya pun nak makan.singgah kat kedai runcit nampak ubi elok2 lagi terus ja beli.kat sini susah juga nak dapat ubi yg cun2.selalu ada yang lesu & layu ja.nak goreng pun tak stim...
cucoq ubi ni kalau buat utk hbby lain sikit caranya.potong2 macam jual kat kedai tu dia tak layan.kena potong kecik2 & memanjang macam kentang goreng tu.pastu kalau celup tepung gitu ja pun kena reject....see....my en hbby punya cerewet.tepungnya wajib rangup.kena campur bawang besar sekali.

saya guna tepung gandum biasa + tepung rangup SUJI.
jumpa yg comey ni ja kat google.

takdak sukatan.main bubuh ja tapi anggaran 3 bhg tpg gandum dgn 1 bhg tpg SUJI.letak garam sikit.kunyit sikit bg ada kaler.potong bawang besar masuk dalam tu.bancuh guna air sejuk dalam peti ais.dah larut semua tu masukkan saja ubi yg kecik2 tadi then goreng api sederhana.makan panas2 dgn sos cili....licin...

dalam mangkuk...
dalam kuali....
dalam pinggan....
*
dalam mulut takdan nak snap...terus masuk perut..

sambil saya goreng tu nabila dok mengangkut sikit2...
adehh...kalau bab makan mmg tak boleh tunggu langsung budak ni.laju ja.

boleh try kalau rajin...guna keledek yg kaler oren lebih sedap sebab lembut & manis.

5 comments:

Jiey^Mien said...

Fuhhh sedapppnya..
tingin acikkkk!!!

iCaLoVeZiE said...

cecah sambal kicap sedap ni!

SURIA AMANDA said...

oh..keledek kat belah utara panggil ubi..Lisa x leh mkn la keledek..angin...

Pnut said...

eh tak pernah buat, boleh try..
hubby mmg penggemar cucoq2 ni tak kira cucuq apa, nak-nak yang ada bawang-bawang ni, gemo beno makan cucoq ada bawang2 ni..

senang lak tu buatnya...

ieda said...

jiey..
jauh sgt...kalau dekat boleh bg.

ica..
boleh ke??nanti saya try.

lisa..
makan ja pas tu buang angin tu jauh2..hehehe

pnut..
mesti buat..sedap oooo...pagi ni saya buat lg.