SENANG CARI

27 August 2010

AWET IKAN DENGAN PENGAWET MAYAT

salam..
selamat meneruskan ibadah puasa.
rasa macam dah lama tak review berita dari HARIAN METRO.
apa kata hari ni kita tengok cerita ni.

Timbalan Dekan Akademik & Hal Ehwal Pelajar Fakulti Sains & Teknologi Makanan UPM,Profesor Madya Dr Fatimah Abu Bakar mencipta 'Biosensor Elektrod Enzim' iaitu sejenis alat untuk mengesan kehadiran formaldehid di dalam ikan & makanan laut yg dijual di pasaraya..Tahniah kpd Prof Madya Dr Fatimah.

mungkin saya ketinggalan tetapi ikhlas cakap mmg saya tak tahu yg formaldehid ni digunakan untuk menyegarkan makanan laut & ikan di supermarket..saya jarang2 sgt beli ikan kt supermarket tp lepas ni confirm tak beli langsung.nak tau macam mana bau formaldehid tu?memang teruk bau dia...sgt memeritkan hidung & mata.nak bau pun tak sanggup takkan nak makan plk...iyerk!!!
saya masih ingat lg masa study dulu kami kena study ttg anatomy @ struktur badan.maka kenalah pegang mayat2 yg dah diawet dlm formaldehid ni.(masa tu USM tak guna kaedah lilin/wax mayat lg).seksa rasanya menahan pedih mata & tekak menyedut bau formaldehid ni...untuk makluman mayat ni mmg nampak fresh & basah2 dek larutan  tu..tp takde darah la...bila balik hostel bau tu masih melekat kat lab coat...nak makan pun terbau2 je lagi..
bila ada kelas anatomy kat lab jer mmg susah hati.bukan geli tapi tak tahan bau perit tu.

bayangkan cecair yang sebegini masuk dalam saluran pemakanan & darah kita.patutlah banyak sangat kes barah sekarang ni.makanan kita banyak yg beracun.kenapa tak haramkan saja penggunaan bahan spt ini di dalam industri makanan?

kepada sesiapa yg suka sgt ke supermarket utk beli ikan &
malas nak ke pasar basah.... fikir fikirkan.

3 comments:

melur said...

Ieda jelita, ikan kat pasar basah tak dak juga ka bahan pengawet itu? Rasanya ada juga.Ikan dari Thailand pun , depa guna bahan yang sama. Hai, susah la nak makan apa sekarang, belum yang halal haramnya lagi...

melur said...

Ieda jelita, ikan kat pasar basah tak dak juga ka bahan pengawet itu? Rasanya ada juga.Ikan dari Thailand pun , depa guna bahan yang sama. Hai, susah la nak makan apa sekarang, belum yang halal haramnya lagi...

ieda said...

melur..
kat pasar basah tu ikan kotak (thailand) mungkin diawet jg...so carilah ikan fresh..alhamdulillah saya dikawasan yg banyak ikan fresh.