SENANG CARI

20 May 2010

dia datang lagi....

salam..
bulan mei dah ke penghujung.cepatkan masa berlalu.tapi saya suka time tengah tahun ni.sebab???

musim buah dah tiba...yesss...

sekarang dah ramai org jual durian tepi jalan.
kebetulan area saya tinggal ni banyak dusun durian.tp saya belum start makan lg.kan sekarang panas..tunggu dululah.lgpun awal2 ni mahal sikit harganya.tunggu peak season nanti murah sikit.
kdg2 dapat free..hehe..tu lg best.


saya sgt2 suka durian.dari kecik lg.dulu durian kampung..sekarang banyak durian kahwin.pada saya durian kampung lg sedap.dulu mmg pulun habis.sekarang kurang sikit...umur dah meningkat kena jaga maaa..

untuk kurangkan panas bila makan durian org tua2 kata kena minum air yg diletak dlm pangsa buah tu...tau tak pangsa tu apa?pangsa tu kulit buah la..bekas isi ulas durian tu.tp saya tak percaya sgt..just minum air banyak2 jer.lg satu saya suka makan manggis lepas makan durian.manggis kan sejuk..
yg ni gambar google

durian ni buat cekodok pun sedap.
buat bubur kacang campur durian pun best.
kecik2 dulu arwah nenek saya suka buat lempuk durian..
balut dgn daun kelapa..gantung kat dapur.
sedap....
mmmm...dah lama tak jumpa lempuk mcm tu.
ada lagi ke sekarang??

p/s:nurul sangat2 tak suka kalau saya bawa durian dlm kereta..muncung jer.

7 comments:

Arzalila Razali said...

ya ampun sedapnya!!! lagi teruja durian yg fresh gini. terliur btul mak buyung ni tgk...

ada bgthu asben nk mkn durian...aisey dia beli yg giant tu jek. org nk yg mcm dlm gmbo tu....huhuhu....

Pnut said...

saya adalah tidak memakan durian..
walaupun rumah mertua keliling pokok deroyan..

harap maklum..

ieda said...

arzalila..
tu la duduk jauh...kalau dekat2 sini boleh tolong p hantar.


pnut..
adalah dimaklumkan bahawa anda telah melepaskan satu nikmat makan yang.............

org yg makan ja yg tau..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

kak,
fiza suka durian...
suka sgt2!!!!!
nak durian!

SHAZA said...

kalo balik kg memang meriah mkn buah2han free....

kak ina kl said...

salam..wah durian nak gugur dah ek..bestnya..

tulah pasal..mereka pilih medic sbb pekerjaan tu glam..lps tu merungut..akak dulu kerja kerani gak kat gov..dpt gaji pun lps 3 bulan..tak hal punya..

lecehlah bdk skrg ni..pandai merungut ajer tau.

ieda said...

fiza...mmmmm....seeedaaapppp..

syaza..kg akak tahun ni kurang menjadi..kena membelilah jawapnya.

kak ina..durian dah luruh.
budak2 sekarang manja.semua nak senang..mana boleh.