SENANG CARI

23 May 2010

baby keluar ikut tingkap

 salam..
masa hari ibu saya jumpa video ni kat FB..it is actually a good one.showing step by step how LSCS is done.medical student & HO boleh belajar ni.cuma video ni tak tunjuk closure jer.yg ni baby dah lemas kot.tengok air mentuban pun dah kaler hijau (maeconium stained liqour)..perasan tak baby tu dah berak?nampak masa dia ditarik keluar tu.baby ni breech (songsang).



saya suka buat caeser ni...threshold sgt rendah..sikit2 nak caeser sampai kena tegur dgn kawan..hihi.tapi saya tak suka kalau kes placenta praevia anterior...maknanya uri kat depan & di bawah.bila buka rahim kena potong bahagian uri dulu.pastu baru sampai kat baby..bleedingnya...mak ooii..punyalah banyak..dah tu kena cepat, takut baby lemas.kena masa tu mood tak elok,assisstant plk slow...volume naik la jawabnya.
saya suka planned caeser...relax jer.baby keluar pun ok jer.

cuma satu jer.bila buat caeser ni OT table kena set level paling rendah..then saya berdiri lapik stool lg.org pregnant bila baring kan badannya tinggi.kalau tak buat mcm tu cemanalah saya nak tarik baby keluar..kan kena tarik ke atas...nasibla dapat doktor tak cukup inci..haha.

apa pun..bukan semua kes boleh suka2 buat caeser.ada indikasi tertentu yg mesti diikuti.risiko bersalin melalui pembedahan adalah lebih tinggi berbanding bersalin biasa.komplikasi pun banyak sama ada kpd ibu atau pun baby.
 

7 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

video ni mengingatkan fiza saat2 melahirkan sofie ikut tingkap...sofie pun breech,kak...

kak ina kl said...

salam..ngerinya tgk baby keluar kut tingkap..

boleh kot chicken wings di goreng..kita yang buat dia..
kalau sedap bagitau ek..akak
nak tirulah pulak.

Rizziela said...

tak sanggup nak tengok sampai habis... Baru potong sikit..saya rasa mcam dah nak pengsan..

Besar betul pengorbanan seorang doctor kan?

ieda said...

fiza..
sofie breech yer..ni mesti malu nak tunjuk muka dulu..hehe

kak ina..
nanti saya try goreng wing tu tp tak janji bila...lambat lg kot.

rizziela..
pengorbanan ibu lg besar..doktor tolong bawa keluar je..
tgk sampai abis..best tau..

A.I said...

camni le along kuar (^_^)

kakyong said...

huhuuhhh, ade masalah gak erkk bila doktor tak cukup inci...
baru2 ni adik ipar adik kakyong bersalin ceaser.. katanya dia belum rasa kebas lagi, doktor dah belah.. terasa mcm kena belah mcm kapak.. menjerit2 dia.. doktor pun terkejut.. tp doktor proceed jer sbb nak selamatkan baby.... uuhhhh.., agak2 kena tunggu brp lama sblm doktor boleh potong pesakit... :)
kejadian ni berlaku di hospital teluk intan.. dah byk kes berlaku kat situ.. yg pelik depa ni tak buat report pun.. walhal bila kes mcm tu , buleh jer buat report..

ieda said...

AI..buka tingkap jg ke?

kakyong..biasanya dah kebas by the time dr nak start operate tu..mungkin dr bg ubat tak cukup kot sb lain org lain pain threshold dia.boleh plk dia operate dgn sakit2 gitu?sgt bahaya la.