SENANG CARI

22 November 2009

sekolah rendah

... continue
my life part 3..
my school time...bermula semasa berusia 6 tahun di Dewan Orang Ramai kt kg..rasanya thn tu adalah kali pertama tadika diwujudkan.excited sungguh nk ke sekolah.di situlah saya belajar mengenal huruf,belajar menyanyi (part yg sgt saya suka),belajar main plastisin,melukis etc.hujung tahun ada sukaneka.takdelah acara terima sijil mcm sekarang.

masa cuti hujung tahun saya dah get ready utk masuk darjah satu.siap tanya kakak saya cikgu ajar apa masa darjah satu.kakak saya kata cikgu suruh hafal sifir.jadi sepanjang cuti tu saya mula hafal sifir.saya amalkan setiap kali cuti hujung tahun.masuk darjah 3 saya dah boleh hafal sampai sifir 12.jadi matematik sek rendah takde masalah.cikgu suruh baca sifir kt depan pun saya confident jer.kenapa saya buat macam ni..belajar masa cuti sekolah in advance?sebab sifat semulajadi saya yg tak suka kalau cikgu tanya saya tak boleh jawab..pada saya takde jawapan tak tau.satu lg sebabnya..saya tak suka kawan2 gelakkan saya bila saya tak tau jawab..itu saja.


sepanjang sekolah rendah saya punya ramai kawan sebab saya bersekolah bersama anak2 tentera.tentera kan selalu pindah2.jadi tiap2 thn saya ada kawan baru.tapi masa darjah 3 majoriti kawan baru sebab satu batalion tu tukar tempat lain.datang batalion baru.yg tak bestnya kawan2 rapat hilang macam tu jer.iyelah..sek rendah mana pandai nak tulis2 surat.

antara kenangan di sekolah rendah:

1.macam nilah rupa beg sekolah saya masa darjah satu  (warna biru rasanya)
  sementara tunggu jaga buka pintu kelas beg ni saya buat kerusi.
  darjah dua ke atas baru guna beg sandang.







2.  selalu jadi ketua darjah tapi perangai hampeh..
     suka bising dalam kelas.masa darjah satu 
     siap panjat tingkap.
3.  paling tak suka naikkan bendera masa perhimpunan sebab 
    takut tak sama timing dgn lagu nanti kena gelak.
    sebab saya pun suka gelakkan org.nasib baik pandai menyorok..
    tak pernah kena duty  ni.
4.  lagi satu tak suka buat ni..goyang loceng..
    tapi yang ni kadang2 kena juga.loceng macam ni...
    berat ooo..

 5. tiap2 thn dapat hadiah tapi darjah 4 dapat satu hadiah ja..
     merajuk tak mo ambik gambar.
     pas tu rasa rugi plk...padan muka.
6.  cikgu paling garang..cikgu md hussin..suka tibai org..
    tapi dek kerana garang dia tu saya boleh  
     hafal arah mata angin masa darjah 4 @ 5 (tak ingat).
7.  nak raya cikgu bagi duit raya...20 sen sorang..
     masa tu 20 sen dah kira banyak.
8.  tiap2 hari p sekolah bapa hantar naik basikal tua.
    darjah 4 bapa beli basikal bg saya p sekolah sendiri.
9.  bila dapat hadiah hujung tahun tak pernah sampai rumah...
     buka hadiah atas basikal..punya gelojoh.
10.penilaian darjah 5 dpt 4A 1B..tak sempat sampai rumah..
     bgtau keputusan kt bapa masa atas basikal.
     bapa happy sgt masa tu..saya? happy jg.
11.darjah 6..kawan2 sibuk ambil borang utk sek menengah 
    tp saya tak ambil satu pun..
    sebab apa saya pun tak tau.
    tapi dapat panggilan ujian masuk MRSM.
12. guru2 kelas saya...cg fatimah,cg salmah,cg siti zabedah,
     cg ilyas,cg che ah...
     lg sorg tak ingat..sorry cg.
13. guru favourite..cg salmah..ajar masa darjah 2..
     very sweet & nice person..
      kalaulah dpt jumpa semula...
14. geng saya...noormila,mazlina,azlin sham,shahida,nazli,bushro...
      zulshukri,zainudin,ahmad shadli...
      where r u guys???
15. nama paling saya suka...
     ade mastura (kawan darjah 1 &2)..budak lelaki..
     nama cm pompuan kan..
16. yg tak leh lupa..khairi..kawan darjah 2..
      suka bg duit kt saya sampai kena marah dgn kakak saya.


banyak sangat memori..tak daya nk tulis semua..
next...sek menengah yg lagi kalut..


p/s...gambar from google..
harap tuan empunya gambar dont mind.tq.

 

1 comment:

[-suziey-] said...

waaa bestnya mengimbas kenangan..hmm skang xde dh beg cenggitu kan..skang dh canggih manggih bagai :)