SENANG CARI

29 October 2009

BERSALIN & DEWAN BEDAH

pagi tadi masa ronda2 blog terjumpalah satu kisah ttg bb yg mengalami birth asphyxia kerana cord prolapse.bb ni telahpun pergi mengadap Allah.bila membaca cerita ni saya teringat kembali masa2 saya bekerja di O&G dulu.cord prolapse adalah salah satu drp situasi emergency yg saya sentiasa berdoa sp tidak terjadi masa sy on call.alhamdulillah dimakbulkan Allah. cord prolapse adalah situasi di mana umbilical cord (tali pusat baby) keluar terlebih dahulu semasa ibu sakit bersalin.kenapa ini bahaya?kerana bila cord keluar ia akan mengalami spasm sb suhu di luar rahim yg lebih sejuk.bila spasm (mengecut) bekalan oksigen kepada baby terganggu.baby akan lemas.jika lambat bertindak permanent brain damage boleh terjadi malah boleh menyebabkan kematian baby.ada prosedur yg boleh dilakukan sementara membawa ibu ke dewan bedah.ia antara perkara penting yang perlu diketahui & dipelajari oleh doktor sebaik bertugas di O&G. kenapa ia berlaku?biasanya disebabkan kedudukan baby yg tidak betul seperti melintang atau songsang.kadang2 boleh dikesan semasa scan.tetapi kebanyakannya datang as emergency.baby mesti dilahirkan secara pembedahan secepat mungkin.ini adalah salah satu situasi di mana anda dapat melihat doktor berlari ke dewan bedah (OT).semasa HO saya pernah terserempak dgn MO saya yg berlari memanjat tangga.spontan saya bertanya..'Dr * what happened?' ringkas jer jawapannya..'cord prolapsed'.well understood.masa tu saya tak in charge OT. tapi masa dah jadi MO saya pernah dapat kes cord prolapsed.alhamdulillah saya punyai back up nurse yang cekap & pantas untuk membantu dan alhamdulillah ia berlaku during office hour.baby selamat.sesuatu yang sangat mengecewakan seseorang doktor apabila melihat baby dilahirkan 'flat' (istilah yang bermaksud baby lemas & tidak bertindakbalas).sebab tu masa saya di O&G dulu saya sgt mudah decide untuk buat caeser.sedih tengok baby flat..sedih tengok ibu bapa baby yg kecewa.salah sorang kawan saya pernah tegur..'u ni suka sgt buat caeserlah'.saya tak kira..asalkan baby keluar sihat.saya puas hati.bukan nak cakap saya ni pandai ke hape.saya pun pernah buat salah dan kesilapan itu mengajar saya untuk bertindak lebih baik.. pengalaman pertama saya buat caeser ialah semasa MO.masa HO saya tak confident.cuma assist MO jer masa tu.bila dah naik jd MO kena buat jg.first case saya mmg suspen tp sb yang mengajar tu housemate rasa lega sikit. few facts about my experience..just for sharing: 1.paling banyak saya buat caeser dlm sehari ialah 6 kes.. masa tu on call.dr 9 pagi sampai 2 ptg kat OT. 2.paling tak suka buat caeser untuk placenta praevia anterior..uri di bawah & bhg depan. terlalu banyak bleeding..buat saya suspen..susah nak grab baby. 3.paling suka buat caeser utk kes poor progress..rasa macam senang jer. 4.paling suka dok kat OT sebab nilah tempat paling bersih kat hospital. 5.kalau buat operation katil patient tu kena setkan paling rendah & kena berdiri atas stool lg sebab saya pendek @ comei.. hahaha..kalau tak takleh angkat baby keluar. 6.pernah assist pakar buat op masa hospital takde elektrik.. OT function guna back up generator. mak aii...panas giler..kuyup dgn peluh sb aircond slow & lampu kt atas kepala tu pun panas. 7.suka masa pakai gaun OT yang hijau tu..ada caranya..siap pusing2 sb ada part yg kita tak boleh sentuh.kalau tgk kat drama tv banyak yg tipu. walau apa pun secara umumnya bersalin biasa lebih rendah risiko untuk ibu dan baby. p/s: kepada ibu yang hamil..moga selamat semuanya kepada doctors..we do our best. sekarang saya tak buat semua ni dah..harap2 janganla ada yang mai dok buat bersalin emergency kat sini... **gambar from google

7 comments:

Noina said...

kak..nak tanya..akak doktor ke..nak request boleh tak..next baby ina nak akak sambut adik Nabila boleh..huhu..ina next baby kena c-sear..trauma kak..hehe..

Jiey^Mien said...

Kak Zue, nice info..
Thanks for sharing..
Penceritaan yg mudah difahami..
=)
Baru ingat nk c-ser gak pasnih.. Tp since akak ckp normal delivery is less risky, tetiba berbelah bahagi plak..
=P

Pnut said...

saya dedua pun ceaser, dah pre-eclampsia kan..kompem la kena ceaser...

kali pertama takut menggigil sampai begegar pemegang katil...

kali kedua rileks, leh melawak lagi dengan doktor

dulu ieda kat hospital mana??

ieda said...

salam..
noina..akak tak keja hosp dah.jgn risau planned caeser insyaAllah baby okay.
jiey..hehe..pikir..pikir..
pnut..kes PE ni satu lagi yang buat saya takleh tido kalau on call..baby dah keluar pun kita susah hati lg.dulu HO kt klang..MO kt kulim.

ita zakaria said...

huh..tak seriau ke akak dok tengok darah2 tuh? kuat betol semangat org2 yg keje kat spital nih kan... ita pun ingat nak belah jer utk next beby, ikut tingkap...tapi ade jugak risikonye erk..

Rose Nieza said...

Akum Kak Zue.
Salam perkenalan.
Saye dulu bersalinkan Mierzan pun potong gak. Bile bace entry akak ni, baru rase takut pulak.Time saye dulu, x la takut mane..Siap tinggai wasiat kat hubby kalo saye 'pergi'. Huhu. Gupenye c-sec ni bukan main2 ek. Sebab saye plan lepas ni nak go for planned c-sec gak. Takut jadi kes cam Mierzan, fetal distress. Rase cam almost lost him je. Hm..

Anonymous said...

Is it possible Abercrombie clothing to turn a profit by gifting abercrombie Jeans promotional items and selling your inventory at the same time? Is it possible to Abercrombie Pants make large sums Abercrombie Tees of money by giving away promotional clothing? Abercrombie Shorts Will this practice bring awareness to your brand? Fashionable promotional clothing items are a great way to Abercrombie Sweaters help sell your brand to your target audience. Items like shirts and caps are favorites among most consumers especially when they receive them for free as a gift or give-away. Be it a screen printed tee shirt or an embroidered hat or polo shirt, your imprinted logowill leave a long lasting impression and gain a lot of attention by your targeted audience.