SENANG CARI

10 October 2016

TERBANG KE PULAU

salam sejahtera....

sekejap saja masa berlalu....
macam baru ja masuk September, tiba2 dah jadi Oktober...

separuh ke 2 tahun 2016, berusaha untuk menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga.alhamdulillah, suami sangat bersungguh-sungguh memberi masa dan bahagia untuk kami....terimakasih ayg..
kadang2 rasa kesian pula, banyak wang mengalir keluar. moga Allah gantikan dan datangkan semula rezeki yang melimpah ruah untuk kita.


23 dan 24 September 2016, suami bawa kami jalan-jalan ke Langkawi. trip yang dekat saja tapi istimewa sebab suami ambil tiket kapal terbang untuk perjalanan ke Langkawi....nak surprisekan anak-anak dan maknya.
memang langsung tak cerita kat mereka bertiga. bagitau ada kerja kat Penang di sebelah paginya, so semua kena ke Penang dulu.
percubaan bawa naik kapalterbang sebenarnya sebab tak boleh nak agak macam mana reaksi Nabila.sebab tu ambil yang dekat dulu.

sampai airport, maktok dengan anak dara besar relax ja....tapi si kecik ni super excited.seronok pula tengok dia.

masa tunggu boarding, bukan main kalut lagi. asyik ajak naik kapalterbang ja....mana-mana flight sampai "jomla ummie...pat laaa"...

alhamdulillah tak ada delay...AA ni bukan boleh agak sangat.kalau delay jenuhla nak menjawab dengan budak kecik ni.

dalam flight dapat seat yg terpisah....maktok dgn anak dara besar jauh ke depan. kami bertiga di belakang..ummie dgn nabila dan stranger, abah kat belakang nabila dgn 2 strangers.
tunggu semua org naik, rupanya 2 strangers sebelah abahnya adalah budak kecik...baby sitter la jadinya.
bila semua dah masuk, kami tukar-tukar tempat...dapatlah kami 3 beranak duduk sekali....anak2 berdua tu dapat duduk dengan ibunya. orang yg sebelah ummie ni pindah ke sit belakang....suka sama suka.

ok...the journey begins...
kapalterbang bergerak....si kecik kat belakang "waaa.....lajunyaaaa...."... separa menjerit keseronokan.
nabila pun sama..."waaaa....waaaa...."....ok, dia enjoy. ummie dengan abah lega.sekali sekal bila ada gegaran dan rasa macam hilang graviti dia terkejut....tapi pada keseluruhannya dia ok...
bolehlah bawa jauh sikit nanti.


sampai di Langkawi, ada kawan suami tunggu....surprise lagi untuk anak-anak dan MIL.
suami ambil Starex (dia memang gila2 nak sewa starex...mujur dapat).happy lagi bebudak ni dapat naik kereta yang lapang.abahnya lagi happy...hajat kesampaian.


masuk hotel....another surprise...yang ni untuk semua...hehe.
sebab kawan suami yang booking bilik.kami langsung tak ada idea bilik tu rupa macam mana.
sekali buka pintu....mak oiii....luasnya.boleh masuk satu family dalam tu.suami booking 2 bilik...mewah la.bilik pula mengadap ke laut...buka pintu balkoni angin menderu masuk.siap bunyi alunan ombak.
tengok ke bawah...ada swimming pool.
ada orang bahagia.

percutian singkat 2 hari 1 malam yang seronok sebab nampak semua enjoy.
petangnya lepas asar, lepak-lepak 4 beranak kat pantai sambil main ombak.mak mertua lepak dalam bilik dulu. saya personally suka pantai kat Langkawi sebab bersih dan landai. rasa lebih selamat.
malam keluar makan seisi keluarga. tak ada jalan-jalan ke tempat bersejarah sebab mak mertua tak larat nak jalan dan masa pun singkat.lagipun datang Langkawi nak rehat...maka berehat sajala.

pagi Sabtu keluar dating sarapan dan terus cari tiket feri sebab takut tiket habis. memang plan balik dengan feri sebab nak membeli barang.

pukul 10 lebih bawa budak kecik mandi kolam.rugi kalau tak mandi kolam sebab dah bayar bilik mahal dan memang sengaja cari hotel yang ada kolam untuk budak kecik main.enjoy sakan diaa.....jenuh nak pujuk suruh berhenti.

sebenarnya masa bercuti ni Nabila tak 100% sihat...dia baru nak lega demam.masih batuk dan selsema.
tapi terpaksa teruskan rancangan sebab abahnya dah booking semua dari awal.doa dan tawakal saja yang ummie dan abah mampu. alhamdulillah demamnya tak berulang.cuma selsema yang agak mengganggu.sekali sekala buat perangai terutamanya masa makan. masa main sangat-sangat ok.


sebelum balik singgah dulu di kompleks Hj Ismail...mak mertua cari pressure cooker.saya hanya beli mangkuk...anak dan suami borong coklat.
jenuh juga nak mengangkutnya.
nak naik feri kami baris di belakang sekali...bagi orang lain settle dulu.banyak betul barangan...semua mengangkut sakan.

alhamdulillah perjalanan balik dengan feri adalah lancar sekali...nurul ja mabuk masa mula-mula masuk feri.mungkin sebab bahang panas di luar.

sampai di jeti, sahabat suami sedia menunggu dengan kereta...
perjalanan balik ke rumah yang agak perlahan sebab berhenti beberapa kali untuk makan dan solat.



alhamdulillah dengan rezeki yang diberi Allah.
rezeki duit, rezeki masa, rezeki peluang dan rezeki sihat....sangat bersyukur.lebih-lebih lagi bila bersama sekeluarga.

(sebenarnya bila berjalan-jalan macam ni saya sentiasa teringat kepada kakak-kakak saya....ingin sekali nak bawa bersama. namun bayak faktor yang menghalang. moga satu hari tercapai hasrat di hati)


yang sabar dan yang tak sabar


keterujaan

jumpa soto sedap kat Pantai Cenang

melepet kooo.....



No comments: