SENANG CARI

11 March 2013

APABILA TERASA SEPERTI KEHILANGAN

salam pertemuan semula...

tu diaaaa.....
gara2 hard disc rosak...hilang mood nak menaip kat blog.guna note ja mmg leceh..biasa dgn screen besar tetiba guna screen kecik...tak puas mata memandang.
ni dah dapat semula cpu..(seminggu dah sebenarnya)...lega rasa mata.

hari ni kita share sikit ttg ilmu agama.
saya pun baru tahu sebenarnya (we learn new things everyday).
saya letak di sini supaya senang utk saya buat rujukan kemudian nanti.
sambil tu dapat juga berkongsi dgn org yg membaca di sini.

jom dengar ceramah ini.



ini surahnya..

dan ini maksudnya:

[1}Demi waktu dhuha,
[2]Dan malam apabila ia sunyi-sepi -
[3](Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik).
[4]Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.
[5]Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda - berpuas hati.
[6]Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan?
[7]Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu - Al-Quran)?
[8]Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan?
[9]Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya,
[10]Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik;
[11]Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.


sama-sama kita amalkan...semoga kita berolah kebaikan & kesejahteraan dalam hidup.

2 comments:

Amanda Suria said...

semoga permudahkan pintu rezeki..amin...salam akak..memang dah besar si kembar tu...tp nauzubillah lasak ya rabbi..

ieda said...

amanda suria..
amin..
budak2 lasak takper...sihat.kita ja lah yg penat..hihi